Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog
14 juillet 2009 2 14 /07 /juillet /2009 22:14

Lacasuri Ortodoxe: despre SFINTI
Sfânta Liturghie oficiată într-o CATEDRALA măreaţă ajută la creştinarea unui popor (!)

   Creştinarea poporului rus este legată de Sfântul prinţ Vladimir, cunoscut înainte de convertire drept un păgân copleşit de păcate, care aducea chiar şi jertfe umane zeilor.

 

   Nici măcar bunica sa, Sfânta Olga (cu dată de pomenire la 11 iulie), nu l-a putut influenţa pe nepotul ei, deşi a încercat să-i înfăţişeze frumuseţea Ortodoxiei.

 

   Instalat ca prinţ în Kiev, în anul 980, Vladimir s-a dedicat ridicării de temple zeului viking al tunetului, ducând o viaţă imorală. Un eveniment i-a mişcat, totuşi, inima: în 983, la vremea sacrificiului uman pentru zei, în urma unei victorii militare, sorţii au căzut pe negustorul Teodor şi pe fiul său, Ioan, care au fost ucişi cu cruzime, la 12 iulie.

 

   Cei doi erau creştini, iar tăria credinţei lor a lăsat o amprentă în sufletul prinţului, mai mult decât orice altceva acesta cunoscuse până atunci.

 

   Răscolit, a început să se intereseze de credinţele monoteiste, începând să se îndoiască de adevărul idolilor.

 

   Cu dorinţa de a-l influenţa pe prinţ, au sosit atunci La Kiev, în grabă, emisari musulmani din Bulgaria, evrei, germani catolici şi greci ortodocşi. Prinţul a fost receptiv numai la cuvintele celor din Bizanţul ortodox. Dar nu s-a mulţumit cu atât. El însuşi a trimis ambasadori in Bizanţ, care să se convingă despre religia grecilor. Aceia au participat la o Sfântă Liturghie oficiată cu mare fast în Catedrala Sfânta Sofia, mărturisind după aceea:

 

   „Nu mai ştiam dacă ne aflam în cer sau pe pământ. Căci n-am găsit în altă parte o altă ceremonie, de o asa frumuseţe negrăită. Ştim doar că, acolo, Dumnezeu rămâne împreună cu oamenii... iar cultul ortodox depăşeşte pe oricare altul. Nu putem uita acea frumuseţe şi, suntem siguri, ne-ar fi cu totul imposibil să trăim în Rusia altfel decât ei!"

 

   Convins pe deplin de mărturia ambasadorilor săi, Vladimir s-a hotărât să se boteze. Au urmat câţiva paşi, până să obţină mâna Annei Porfirogeneta, sora împăratului bizantin Vasile al II-lea, dar în 988, la Kiev (sau, după alte surse, în 989, la Cherson), s-a creştinat, cu numele de „Vasile".

 

   A urmat creştinarea întregului popor aflat sub stăpânirea prinţului kievian, dărâmarea idolilor şi zidirea de biserici în locul templelor păgâne. Schimbarea totală a prinţului, care a devenit fidel soţiei, milostiv şi împodobit cu toate virtuţile creştine, l-a făcut sa devina model pentru poporul său.

 

   O grijă deosebită a sa a fost aceea a ctitoririi unei splendide biserici închinate Adormirii Maicii Domnului, chiar pe locul martiriului primilor mucenici de pe pământ rus: Teodor şi Ioan (pomeniţi la 12 iulie).

 

   Deşi trecut prin suferinţe, prin invidii si trădări, prinţul Vladimir (Vasile) a trecut în pace la Domnul, fiind condus de mulţime de popor, în 15 iulie 1015, pe ultimul său drum, la Catedrala din Kiev.

 

   Sfintele sale moaşte au fost împărţite între mai multe biserici (la Catedrala Adormirii Maicii Domnului din Moscova, la Biserica Lavrei Peşterilor din Kiev etc...).

 

   Iată cum, o slujbă săvârşită după toată rânduiala, într-o CATEDRALA somptuoasă - nu pentru fală, ci pentru a reflecta o parte din frumuseţea Ortodoxiei - a putut convinge... un prinţ şi, odată cu el, un popor!

 

Lacasuri Ortodoxe


© Copyright 2008-2009 - Tous droits réservés    Nu uitati de continuarea acestui "mesaj": CARTEA SFINTILOR - Lacasuri Ortodoxe (click pe banner)

 

MP3 player VARA Lacasuri Ortodoxe

 

Partager cet article

Repost 0
Published by KSLCatalin - dans STIRI DE MUTAT
commenter cet article

commentaires