Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog
14 juillet 2009 2 14 /07 /juillet /2009 14:41
   Camâşovka, cu denumirea sa interbelica de Hagi-Curda, este un sat dunărean romanesc, aflat nu departe de vama Giurgiuleşti, unde românismul se înverşunează să reziste şi chiar să se înalţe prin singura parohie a Patriarhiei Române din Sudul Basarabiei.

 

   În 1979, în plină perioadă sovietică, autorităţile comuniste au demolat biserica din localitate, iar acum oamenii zidesc, concomitent, două lăcaşuri 'concurente': primul aparţinând Mitropoliei Basarabiei, subordonată Patriarhiei Române, iar cel de-al doilea, început mai târziu, - Mitropoliei de la Kiev, subordonată canonic Patriarhiei Moscovei.

   Până la finalizarea construcţiilor, o parte dintre sătenii aparţinând de Patriarhia Română se roagă într-o casă a parohiei, ceilalţi - în Primărie, transmite Rompres citata de Romanian Global News.

 

   Biserica românească, începută în 2006, gratie contributiei personale a domnului Nicolae Popa, secretarul general al Consiliului Mondial Roman, care a ajutat si la achiziţionarea terenului de construcţie al bisericii, lăcaşul este înălţat acum până la clopotniţă. Din cauza crizei economice construcţia nu a mai putut fi finalizată şi lucrările au fost sistate. Departamentul pentru Relaţiile cu Românii de Pretutindeni a oferit însă, în acest an, 50.000 de euro, estimându-se că lacaşul de cult va fi gata în 2010.

 

   Parohia românească din Camâşovka aparţine de Episcopia Basarabiei de Sud - fostă Cetatea Albă-Ismail - cu sediul în oraşul Cantemir. Aceasta a fost reactivată de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în octombrie 2007, odată cu Episcopia de Bălţi - fostă a Hotinului - , cu sediul în oraşul Bălţi, şi Episcopia Ortodoxă a Dubăsarilor şi a toată Transnistria - fostă Misiunea Ortodoxă Română din Transnistria, cu sediul în Dubăsari.

 

   Mitropolia Basarabiei a fost reactivată în anul 1992, fiind succesoarea spirituală, canonică şi istorică a Mitropoliei Basarabiei care a funcţionat până în anul 1944 inclusiv, şi se subordonează Patriarhiei Române. Guvernul de la Chişinău a refuzat ani la rând să recunoască această Mitropolie, de teama unor revolte în Biserica Ortodoxă din Moldova, subordonată Patriarhiei Ruse. În cele din urmă, autorităţile moldovene au recunoscut Mitropolia Basarabiei în 2002, în urma unei decizii a Curţii Europene a Drepturilor Omului.

MP3 player VARA Lacasuri Ortodoxe

 

Partager cet article

Repost 0
Published by KSLCatalin - dans STIRI DE MUTAT
commenter cet article

commentaires