Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog
14 juillet 2009 2 14 /07 /juillet /2009 13:56
   Până în anul 1950, când Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a trecut în rândul Sfinţilor pe Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş, care a devenit ocrotitorul Banatului, credincioşii din această parte a ţării au avut ca ocrotitor spiritual pe Sf. Prooroc Ilie Tezviteanul, dovada acestui fapt fiind numeroasele bisericii şi mănăstiri din întreg Banatul care au ca sfânt ocrotitor pe Sfântul Ilie.


   În Episcopia Caransebeşului, 3 mănăstiri şi 13 biserici au ca sfânt ocrotitor pe Sfântul Prooroc Ilie Tezviteanul. Astfel mănăstirea Vasiva şi Schiturile de pe muntele Semenic şi Muntele Mic îşi prăznuiesc hramul la data de 20 iulie în fiecare an. Deopotrivă parohiile: Băţarul de Sus şi Băuţarulo de Jos, Bucoşniţa Marga şi Valea Timişului din protopopiatul Caransebeş, capela Doman din protopopiatul Reşiţa, Oraviţa 2, Coronini şi Milcoveni din protopopiatul Oraviţa, Bogâltin, Luncaviţa, Pătaş şi Pârvova din protopopiatul Băile Herculane îşi serbează hramul la praznicul Sfântului Prooroc Ilie Tezviteanul.


   Şi în acest an Preasfinţitul Părinte Episcop Lucian al Caransebeşului va participa la hramurile aşezămintelor monahale de la Muntele Semenic şi de la Bocşa Vasiova. Programul plernajelor la cele două mănăstiri este următorul:


- la schitul de pe muntele Semenic:
Duminică 19.07.2009:
ora. 7.30 - Sfinţirea apei la izvoarele Nerei (La Vulturi)
ora 8.30 - Întâmpinarea Ierahului;
ora 8.45 - Slujba de resfinţire a altarului bisericii schitului;
ora 9.30 - Sf. Liturghie arhierească;
ora 13.00 - Agapa frăţească;
Toţi credincioşii se vor putea închina în altarul bisericii după slujba de resfinţire a altarului!


- la mănăstirea Sf. Ilie de la Izvor, Bocşa Vasiova:
Duminică 19.07.2009:
ora 18.00 - Slujba de Priveghere (Vecernie, Litie şi Utrenie) săvârşită de Preasfinţitul Părinte Episcop Lucian al Caransebeşului;
ora 23.45 - Acatistul Sf. Ilie;
Luni 20.07.2009:
ora 2.00 - Sf. Liturghie de noapte;
ora 6.00 - Sfinţirea apei şi Taina Sf. Maslu;
ora 9.30 - Sf. Liturghie arhierească;


   Cu acest prilej şi pe această cale Episcopia Caransebeşului invită pe toţi credincioşii la pelerinajul Sfântului Ilie, care se va desfăşura la mănăstirile care-l au ca ocrotitor!

 

MP3 player VARA Lacasuri Ortodoxe

 

Partager cet article

Repost 0
Published by KSLCatalin - dans STIRI DE MUTAT
commenter cet article

commentaires