Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog
13 juillet 2009 1 13 /07 /juillet /2009 12:17
Lacasuri Ortodoxe: din Istanbul, Turcia
   Patriarhii Bisericilor creştin-ortodoxe din Constantinopol şi Rusia au slujit în duminica din 5 iulie 2009 Liturghia, împreună, demonstrând astfel unitate, după ani intregi de dezacorduri.

   Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I a spus că cele două biserici trebuie să depăşească divergenţele, subliniind statutul de "primul între egali", cu rol istoric în relaţiile diferitelor ramuri ortodoxe, dintre care Rusia este cea mai mare.

 

   "Din când în când, norii au umbrit relaţia dintre bisericile surori", a spus Bartolomeu după slujbă, adresându-se noului Patriarh ales, Chirill. "Aceste lucruri... ar trebui să rămână urgent pe locurile lor, în paginile de istorie".

   Cele două biserici au fost influenţate negativ de existenţa unor probleme legate de Estonia şi Ucraina, unde Patriarhia de la Moscova se luptă să menţină controlul asupra tuturor celor 95 de milioane de credincioşi ortodocşi pe care şi-i revendică, din cei 250 de milioane din întreaga lume.

   Biserica Rusă nu recunoaşte Biserica Ortodoxă Apostolică Estoniană, ca structură autonomă canonică, susţinând că afost creată în 1996 de către Patriarhia Ecumenică de la Istanbul pe teritoriul deja controlat de Moscova.

 

   Recent, Biserica Ucraineană a solicitat Patriarhiei din Istanbul sprijinul pentru câştigarea independenţei faţă de Patriarhia Moscovei, după secole de influenţe ruseşti.

   Nu este încă clar dacă vreuna dintre politicile Patriarhiei de la Moscova s-ar putea schimba sub Kirill, ales în ianuarie, după moartea din decembrie, a Patriarhului Alexei al II-lea.

   Alexei a fost liderul Bisericii Ruse, începând din anul 1990.

   Patriarhia Ecumenică de la Istanbul, datează din timpul Imperiului Ortodox Grec Bizantin, care s-a prăbuşit atunci când turcii musulmani otomani au cucerit Imperiul Bizantin la Constantinopol, Istanbulul de astazi, în 1453.

 

 

MP3 player VARA Lacasuri Ortodoxe

 

Partager cet article

Repost 0
Published by KSLCatalin - dans STIRI DE MUTAT
commenter cet article

commentaires