Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog
13 juillet 2009 1 13 /07 /juillet /2009 07:40
Lacasuri Ortodoxe: despre Icoane...
Înaintea Icoanei Maicii Domnului „Axion esti", cinstită la 13 iulie - Când îngerii îi completează pe Sfinţi

   Împreună cu Soborul Sfântului Arhanghel Gavriil, Biserica Ortodoxă cinsteşte în ziua de 13 iulie Icoana „Axion esti" a Maicii Domnului, aflată în mânăstirea Karyes, a Muntelui Athos, pictată în sec. VII.

 

   Mai este pomenită şi în ziua de 11 iunie, când se comemorează minunea apariţiei Arhanghelului Gavriil din anul 980, cu „Ceea ce eşti mai cinstită...", in completare, ca rugăciune.

 

   Sfântul Cosma melodul (14 oct.) alcătuise în anul 720 rugăciunea - „Ceea ce eşti mai cinstită..." - , intrată rapid în cult.

   Arhanghelul său a fost cel prin care Dumnezeu a binevoit să o completeze, care s-a arătat în chip de călugăr ucenicului din Athos. Icoana în faţa căreia s-au rugat împreună ucenicul şi Arhanghelul era de tip Eleousa, care, pe parcursul rugăciunii şi o vreme după aceea, a strălucit cu lumină nepământească.

 

   Gavriil Arhanghelul a fost primul care a rostit (sau a cântat) „Cuvine-se cu adevărat să te fericim pe tine, Născătoare de Dumnezeu, cea pururea fericită şi preanevinovată şi Maica Dumnezeului nostru", urmând abia apoi „ceea ce eşti mai cinstită decât heruvimii şi mai mărită fără de asemănare decât serafimii, care fără stricăciune pe Dumnezeu Cuvântul L-ai născut, pe tine cea cu adevărat Născătoare de Dumnezeu te mărim".

 

   Minunea nu e lucru de mirare, pentru că „se cuvenea"... O rugăciune de preacinstire a Maicii Domnului, alcătuită şi de îngeri şi de sfinţi... Împărăteasa îngerilor şi fără de asemănare între sfinţi.

 

   Cuvintele de înger s-au imprimat în inima ucenicului care le-a dorit scrise spre păstrare... Se cunoaşte că în acest fel s-a arătat cine era călugărul venit în chilie, la privegherea de noapte, căci Gavriil Arhanghelul a scris cu degetul pe o ţiglă (după alte surse, pe o piatră), cuvintele de completare. De-acolo, rugăciunea se răspândea în forma completă, în toată Ortodoxia, după îndemnul mesagerului ceresc.

 

   Mai mult, imnul „Cuvine-se cu adevărat" a fost introdus la puţin timp după minune în cadrul Sfintei Liturghii... imediat după sfinţirea darurilor de Pâine şi Vin.

 

   Icoana din chilia ucenicului athonit a fost mutată îndată la Karyes.
   Şi ea, pe lângă "ţiglă", era o mărturie a minunii petrecute. Apoi, aflata (mai ales în Rusia) in multe copii , a primit numele de „Axion esti" după numele rugăciunii, fiind extrem de indragita si iubită.

 

   O auzim acum, înaintea Mântuitorului prezent prin Sfintele Daruri, cum se aduce laudă Maicii Acestuia, Theotokos... prin guri de oameni şi glasuri ingereşti.

 

teolog Mirela Sova / Lacasuri Ortodoxe


© Copyright 2008-2009 - Tous droits réservés

   Nu uitati de continuarea acestui "mesaj": CARTEA SFINTILOR - Lacasuri Ortodoxe (click pe banner)

MP3 player VARA Lacasuri Ortodoxe

 

 

 

 

Partager cet article

Repost 0
Published by KSLCatalin - dans STIRI DE MUTAT
commenter cet article

commentaires