Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog
10 juillet 2009 5 10 /07 /juillet /2009 20:37

Lacasuri Ortodoxe: despre Icoane

   Revelarea Icoanelor făcătoare de minuni are multiple semnificaţii pentru credincioşi: una este aceea a evidenţierii milei lui Dumnezeu prin Sfinţii Săi, îndeosebi prin Maica Domnului, căci Icoanele acestea sunt vindecătoare de boli sufleteşti şi trupeşti.

 

   O alta este aceea că pe locul descoperirii lor, de regulă, se ridică biserici sau mânăstiri, locurile respective fiind considerate sfinţite.

 

   În pustietăţile unei păduri de lângă oraşul Rzhev (Rzvesk) din Okoveţ (Rusia), un călugăr pe nume Ştefan a zărit în ziua de 26 mai 1539, când se sărbătorea Pogorârea Duhului Sfânt, două obiecte sfinţite, strălucind: o Cruce, într-un pin, şi o Icoană a Maicii Domnului cu Pruncul, alături de Sfântul Ierarh Nicolae al Mirelor Lichiei, în alt copac. Uimit şi bucuros, acesta a vestit comunitatea de cele aflate. În săptămâna care a urmat s-au petrecut 27 vindecări prin atingerea cu credinţă de Icoană şi de Cruce.

 

   Dornic să înştiinţeze pe mitropolitul locului, călugărul Ştefan, împreună cu preotul Grigorie Onisiforov au mers la acesta, la Moscova, relatându-i faptele.

 

   Ioasaf al Moscovei (1539-1541) a primit vestea cu bucurie şi a venit la faţa locului, să cerceteze faptele. Încredinţându-se de minunile întâmplate, mitropolitul a recunoscut oficial Icoana şi Crucea drept făcătoare de minuni, hotărând fără întârziere construirea a două biserici şi a unui paraclis pe locul aflării lor.

 

   La sfinţirea Bisericilor cu hramul Aducerii Cinstitului Lemn al Sfintei Cruci a Domnului, Maica Domnului Hodeghetria şi Sfântul Nicolae al Mirelor Lichiei (a paraclisului), mitropolia Moscovei a trimis delegaţi cu daruri de preţ: obiecte şi veşminte liturgice, clopote.

 

   Deşi descoperită în ziua de 26 mai, Icoana este sărbătorită la 11 iulie, zi în care a avut loc o procesiune cu aceasta de la catedrala Adormirii Maicii Domnului din Moscova (unde fusese transferată în ianuarie 1541) la locul apariţiei, din Rzhevsk.

 

   În acea zi a participat la întoarcerea Icoanei mitropolitul, ţarul Ivan Vasilievich, mulţime de cler şi de popor. În Moscova s-a ridicat, de asemenea, o biserică în cinstea Icoanei Rzhevsk, unde a fost amplasată o copie a acesteia.

 

   Anual, procesiunea de la Rzhevsk la Moscova este reluată la 11 iulie, spre a împărtăşi bucuria apropierii de cele sfinte şi credincioşilor moscoviţi.

 

   Concluzia noastră este că mai mare a fost bucuria locuitorilor din Rzhevsk la întoarcerea Icoanei dragi, chiar decât cea a aflării ei, motiv al sărbătoririi de la 11 iulie.


teolog Mirela Sova / Lacasuri Ortodoxe


© Copyright 2008-2009 - Tous droits réservés

   Nu uitati de continuarea acestui "mesaj": CARTEA SFINTILOR - Lacasuri Ortodoxe (click pe banner)

MP3 player VARA Lacasuri Ortodoxe

 

Partager cet article

Repost 0
Published by KSLCatalin - dans STIRI DE MUTAT
commenter cet article

commentaires