Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog
9 juillet 2009 4 09 /07 /juillet /2009 23:49
   Cercetând mai multe surse istorice româneşti, aflăm că moaştele Sfântului Dimitrie Basarabov - cel proclamat drept ocrotitorul Bucureştiului de către mitropolitul Filaret al II-lea (1792-1793) - au fost mutate din satul Basarabi (Bulgaria) în Bucureşti (Ungrovlahia), în iulie 1774.

 

   Contextul mai larg în care s-a petrecut evenimentul a fost unul dintre războaiele ruso-turce, în urma căruia generalul rus Piotr Saltikov a ajuns cu armata sa până în Basarabi, dorind să mute moaştele Sfântului Dimitrie (monah vieţuitor din sec. XIII, făcător de minuni) în Rusia. Trecând cu sfintele moaşte prin Bucureşti, unde era epidemie de ciumă, aceasta a încetat deîndată. Un negustor bogat al oraşului, cunoscut drept „Hagi Dimitrie", împreună cu mitropolitul Grigorie II al Ţării Româneşti (1760-1787), l-au rugat pe general să dăruiască sfintele moaşte bucureştenilor, ca o mângâiere pentru ceea ce avuseseră de suferit de pe urma războiului.

 

   Generalul a acceptat, numai că mâna dreaptă a Sfântului a fost trimisă la Kiev - Lavra Pecerska, unde se află până astăzi.

 

   Revenim însă asupra datei mutării sfintelor moaşte la Bucureşti. Sursele autohtone nu insistă decât asupra anului, 1774; în unele locuri se aminteşte că era luna „iunie", în altele - „iulie", şi, în fine, în altele, „13 iulie 1774" - ca dată de aşezare a lor în catedrala mitropolitană. În sinaxarele româneşti nu există nicio indicaţie cu privire la comemorarea mutării sfintelor moaşte ale ocrotitorului Bucureştiului.

 

   Cu toate acestea, într-un sinaxar rus de mare precizie, la 8 iulie se cinsteşte pomenirea „mutării moaştelor Cuviosului Dimitrie Basarabov din Bulgaria".

 

   Concluzia noastră, în urma cercetării, este că nu se cunosc toate detaliile cu privire la mutarea sfintelor moaşte, cu atât mai mult cu cât, şi înainte, şi după 1774, Sfântul Dimitrie cel Nou (pomenit ca Sfânt la 27 octombrie) a arătat prin semne clare că nu lasă ca sfintele moaşte să fie mutate întâmplător undeva. Ceea ce este de mirare, însă, este tocmai absenţa unei date de pomenire a mutării moaştelor la noi, fapt însoţit, în mod evident, de minuni, care au arătat voinţa Sfântului de a fi ocrotitor al Bucureştiului.


Lacasuri Ortodoxe


© Copyright 2008-2009 - Tous droits réservés    Nu uitati de continuarea acestui "mesaj": CARTEA SFINTILOR - Lacasuri Ortodoxe (click pe banner)

 

MP3 player VARA Lacasuri Ortodoxe

 

Partager cet article

Repost 0
Published by KSLCatalin - dans STIRI DE MUTAT
commenter cet article

commentaires