Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog
6 juillet 2009 1 06 /07 /juillet /2009 22:40
   După cum aflăm parcurgând sinaxarul rus al zilei de 7 iulie, Sfântul Evanghelicus „a fost episcopul Tomisului (astăzi Constanţa, oraş din apropierea gurilor Dunării), care a botezat pe părinţii Sfântului Astion, pe nume Alexandru şi Marcellina. A fost executat prin tăierea cu sabia, spre anul 290, fiind pomenit la 7 iulie".

 

   În sinaxarele româneşti, acest episcop nu este menţionat.

 

   Însă, din sursele istorice româneşti, putem afla că, într-adevăr, episcopul Evanghelicus este amintit în „Actul martiric al Sfinţilor Mucenici Epictet Preotul şi Astion Monahul", drept cel care i-a botezat pe părinţii Sfântului Astion, în ziua de 22 iulie 290.

 

   Alexandru şi Marcellina sosiseră la Halmyris în căutarea fiului lor, despre care au aflat că acum locuieşte în patria cerească, împreună cu Mântuitorul Hristos.

 

   În respectivul Act nu se precizează că Evanghelicus era episcop de Tomis, dar se poate deduce acest lucru, în sensul că exista deja obiceiul ca o provincie să fie cârmuită de către un ierarh.

 

   De altfel, Sfântul Evanghelicus este primul episcop de Tomis cunoscut, pentru că se presupune (pe baza unor argumente logico-istorice) că înaintea sa au existat şi alţii, numiţi chiar de către Sfinţii Apostoli Andrei şi Filip (sec. I).

 

   Sfântul Evanghelicus a dus o misiune de încreştinare şi de întărire a credinţei printre băştinaşii Scythiei Minor (Dobrogea), dar, potrivit surselor româneşti, „nu se ştie sigur" dacă acesta a primit cununa martiriului pentru lucrarea sa, deşi „se presupune" că aşa ar fi, tot în timpul persecuţiei lui Diocleţian.

 

teolog Mirela Sova / Lacasuri Ortodoxe


© Copyright 2008-2009 - Tous droits réservés

   Nu uitati de continuarea acestui "mesaj": CARTEA SFINTILOR - Lacasuri Ortodoxe (click pe banner)

MP3 player VARA Lacasuri Ortodoxe
 

Partager cet article

Repost 0
Published by KSLCatalin - dans STIRI DE MUTAT
commenter cet article

commentaires