Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog
5 juillet 2009 7 05 /07 /juillet /2009 21:51
Lacasuri Ortodoxe: despre Sfinti
Pomenirea Sfântului Sisoe cel Mare din Egipt (sec. IV), cu apoftegme în Patericul Egiptean

   „Patericul Egiptean", lucrare din seria „Patericelor" (colecţie de povestiri, pilde şi apoftegme de la sfinţii călugări din vechime), cuprinde şi câteva ziceri ale Avvei Sisoe cel Mare, pomenit astăzi, 6 iulie.

 

   Principalul scop al oricăror cuvinte adunate în Pateric, implicit şi al rostirilor păstrate de la Sfântul Sisoe, este îndemnarea acelora care pun întrebări legate de mântuire, către smerita cugetare. Răspunsurile vin ca fulgerele, neaşteptate, scurte şi pline de miez.

 

   Spre exemplu, unui frate care căzuse în păcat de mai multe ori, Avva Sisoe cel Mare îi spune: „Ridică-te încă o dată şi încă o dată". „Până când, părinte?" „Până când vei fi găsit de moarte ori în bine, ori în păcat. Căci omul se prezintă la judecată în starea în care a fost găsit."

`

   În cazul povestirilor din viaţa unui Avvă, acestea sunt, ca şi zicerile, şocante, cu evenimente derulate extrem de rapid şi convingător pentru martorii lor.

 

   De pildă, atunci când un om a venit la Sfântul Sisoe cu fiul său, s-a întâmplat ca acesta să moară pe drum. Tatăl lui, plin de credinţă, l-a luat pe acesta şi l-a adus la bătrân, fără să-i spună că e mort. L-a aşezat ca şi cum se închina în faţa Avvei, cerând binecuvântare. Bătrânul, după ce i-a binecuvântat pe amândoi, a spus mortului: „Scoală-te, ieşi afară!" Defunctul... s-a sculat şi a ieşit.

 

   Minunile care se săvârşesc prin intermediul rugăciunilor călugărilor sfinţiţi, se întâmplă pur şi simplu, firesc, după cum firească este familiaritatea acestora cu Dumnezeu, Cel care face minuni prin Sfinţii Săi.

 

   Cât despre rugăciunile acestor călugări din vechime pentru ucenicii lor, ele sunt rostite cu forţa celor care au încredere deplină că Dumnezeu îi ascultă pe prietenii Săi.

 

   „A fost odată ispitit Avraam, ucenicul lui avva Sisoe de un drac. Şi a văzut bătrânul că a căzut. Dar sculându-se, şi-a întins mâinile la cer, zicând: Dumnezeule, voieşti, nu voieşti, nu Te voi lăsa de nu-l vei tămădui. Şi îndată s-a tămăduit ucenicul."

 

   Îndemn spre lectura Patericului Egiptean? Mai mult decât atât, îndemn, cu prilejul pomenirii Sfântului Sisoe cel Mare, făcătorul de minuni, la a dobândi şi noi, astăzi, familiaritatea mântuitoare a Sfinţilor cu Dumnezeu.

teolog Mirela Sova / Lacasuri Ortodoxe


© Copyright 2008-2009 - Tous droits réservés

   Nu uitati de continuarea acestui "mesaj": CARTEA SFINTILOR - Lacasuri Ortodoxe (click pe banner)

MP3 player VARA Lacasuri Ortodoxe
 

Partager cet article

Repost 0
Published by KSLCatalin - dans STIRI DE MUTAT
commenter cet article

commentaires