Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog
3 juillet 2009 5 03 /07 /juillet /2009 23:09
Lacasuri Ortodoxe: despre Sfinti
Un crater de pe Mercur poartă numele iconografului rus Andrei Rubliov, care este pomenit astăzi în Pantheonul Sfinţilor

   Uniunea Astronomică Internaţională a stabilit ca pentru fiecare tip de formaţiune geologică de pe Mercur (ca şi de pe alte corpuri cereşti, care nu fac obiectul prezentului articol) să se acorde nume ale unor personalităţi şi evenimente importante din istoria omenirii.

 

   Astfel, până în prezent, craterele şi dorsele de pe Mercur reprezintă pe cineva, din lumea artei sau a ştiinţei.

 

   Între cei care au primit această cinste se numără: Apollodor din Damasc, Boethius, Andrei Rubliov, Vivaldi, Eminescu, Pablo Neruda.

   De ce s-a învrednicit de această cinstire postumă iconograful Andrei Rubliov?

 

   Biserica Ortodoxă îl cinsteşte pe Andrei Rubliov, ca Sfânt, sărbătorit la 29 ianuarie (data morţii sale, în anul 1427 sau 1430) şi la 4 iulie, pentru viaţa ascetică şi pentru icoanele şi frescele realizate, ca ucenic al pictorului Teofan Grecul. Sfântul Andrei Iconograful a fost canonizat de Biserica Rusă în anul 1988.

 

   Considerat cel mai mare pictor de icoane şi fresce al Evului Mediu, Andrei Rubliov impresionează cu creaţia sa şi spaţiul laic, motiv pentru care numele său a fost adăugat firmamentului văzut, în particular unui crater de pe planeta Mercur.

 

   Totodată, regizorul Andrei Tarkovski a realizat în timpul regimului comunist (1966) un film de o rară profunzime, cu numele „Andrei Rubliov", inspirat din viaţa iconografului.

 

   Despre Icoana Sfintei Treimi, pictată de Sfântul Andrei între 1408-1425, pentru Lavra Sfintei Treimi şi a Sfântului Serghie de Radonej, s-au scris mai multe articole şi cărţi, fiind una dintre cele mai cunoscute, mai difuzate şi mai iubite icoane ale lumii.

   De ce a pictat Sfântul Andrei Icoana Sfintei Treimi?

   Motivaţia artistică a creatorilor este variată. În cazul Icoanei Sfintei Treimi, a fost depăşită motivaţia pur artistică, pictorul inspirat de Dumnezeu a dorit concentrarea atenţiei privitorului asupra a ceea ce ESTE în altarul inimii fiecărui creştin: TATĂL, FIUL şi SFÂNTUL DUH, într-o cină de taină luminată de energiile necreate.

   Invitaţia adresată prin Icoană este de a participa la această cină tainică, de a gusta din iubirea trinitară, de a ne bucura de Frumuseţe, încă din viaţa de aici, continuând în mod deplin în eternitate.

   „Părinte, voiesc ca, unde sunt Eu, să fie împreună cu Mine şi aceia pe care Mi i-ai dat, ca să vadă slava Mea pe care Mi-ai dat-o, pentru că Tu M-ai iubit pe Mine mai înainte de întemeierea lumii". (din Rugăciunea lui Iisus, Arhiereul Care şi astăzi se roagă astfel pentru noi, la Ev. Ioan 17, 24, Sfânta Scriptură)

 

teolog Mirela Sova / Lacasuri Ortodoxe


© Copyright 2008-2009 - Tous droits réservés

   Nu uitati de continuarea acestui "mesaj": CARTEA SFINTILOR - Lacasuri Ortodoxe (click pe banner)

MP3 player VARA Lacasuri Ortodoxe
 

Partager cet article

Repost 0
Published by KSLCatalin - dans STIRI DE MUTAT
commenter cet article

commentaires