Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog
2 juillet 2009 4 02 /07 /juillet /2009 19:42
Lacasuri Ortodoxe: din Vatoped
S-a mutat la Domnul, părintele Iosif din Vatoped
   

   Bătrânul Iosif din Vatoped, unul dintre cei mai mari părinţi ai monahismului atonit, s-a mutat la Domnul ieri, în dimineaţa zilei de 1 iulie 2009.

 

   Bătrânul Iosif din Vatoped, născut la data de 1 iulie 1921, este unul dintre ucenicii lui Iosif Isihastul din Muntele Athos, a cărui operă şi experienţă practică, după moartea sa, a fost răspândită în Muntele Athos, apoi în toată Grecia, în Cipru şi în America de Nord.

 

   Acesta este autorul a numeroase cărţi, inclusiv al unei prezentări a vieţii şi învăţăturilor părintelui său spiritual, Iosif, care a fost tradusa şi publicata în franceză.

 

   Primul grup, format din patru ucenici, al „viitorului" Iosif din Vatoped, a fost înfiinţat în Paphos din Cipru. Printre aceştia s-a aflat şi părintele Efrem, actual egumen de Vatoped şi părintele Atanasie, actualul Episcop de Limassol.

 

   În 1980, Monahul Iosif, cu discipolii săi, s-au instalat în Muntele Athos, Nea Skiti, apoi la mânăstirea Kutlumusiu, unde au rămas timp de 3 ani.

 

   În 1989, Patriarhul de Constantinopol i-a permis părintelui Iosif să se deplaseze cu gruparea sa, în Manastirea Vatoped, practic abandonată, care însă a devenit una dintre cele mai importante manastiri din Muntele Athos.

 

   El l-a numit egumen pe ucenicul său, părintele Efrem, şi a rămas acolo până la sfârşitul vieţii sale, ca duhovnic si învăţător al călugărilor.

 

 

MP3 player VARA Lacasuri Ortodoxe

 

Partager cet article

Repost 0
Published by KSLCatalin - dans STIRI DE MUTAT
commenter cet article

commentaires