Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog
2 juillet 2009 4 02 /07 /juillet /2009 17:34
Lacasuri Ortodoxe: Din VATICAN, 2 iulie 2009

   Şeful Arhivelor Secrete ale Vaticanului, Mgr. Sergio Pagano, a cerut Bisericii, astăzi, joi 2 iulie 2009, să fie mai smerită atunci când se confruntă cu descoperirile ştiinţifice, pentru a evita repetarea greşelilor precum cea faţă de Galileo, celebrul astronom (1564-1642) judecat de inchiziţie.

 

   "Avem nevoie de o abordare a ştiinţei, cu smerenie", a spus Episcopul Pagano, la o conferinţă de presă.

 

   "Referitor la problema celulelor stem, a eugeniei, a descoperirilor ştiinţifice, am sentimentul că ele sunt condamnate pornind de la aceleaşi prejudecăţi care au stat la baza condamnării lui Galileo.

 

   "Cazul Galileo îi învaţă pe oamenii de ştiinţă să nu dea lecţii Bisericii, pe probleme de Credinţă şi Scriptură, iar Biserica, în acelaşi timp, trebuie să se înveţe a aborda problemele de natură ştiinţifică, cu mare umilinţă şi cu prudenţă", a mai spus el.

 

   Episcopul Pagano a prezentat o nouă ediţie a documentelor procesului lui Galileo, care să reflecte şi să le completeze pe cele deja prezentate în 1984. Noua carte include o lungă introducere reprezentând paşii care, între 1611 - 1633, au condus la procesul fizicianului italian.

 

   Documentele sunt însoţite de adnotări şi toate părţile care au intervenit în proces sunt identificate, cu excepţia unui predicator iezuit, care este încă necunoscut.

 

   Galileo Galilei (1564-1642) a fost silit să abjure public ideea că Pământul se roteşte în jurul Soarelui, şi, deşi a fost condamnat la arderea pe rug, totuşi pedeapsa i-a fost comutată în închisoare pe viaţă şi apoi în arest la domiciliu iar operele sale au fost interzise de la publicare, de către Vatican.

 

   La 350 de ani după moartea sa, în 1992, Vaticanul a recunoscut formal marea valoare ştiinţifică a lui Galileo Galilei, "reabilitându-l" şi absolvindu-l de acuzaţia de erezie.

 

MP3 player VARA Lacasuri Ortodoxe

 

Partager cet article

Repost 0
Published by KSLCatalin - dans STIRI DE MUTAT
commenter cet article

commentaires