Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog
1 juillet 2009 3 01 /07 /juillet /2009 11:08
   Ierarhi, preoţi, diaconi şi o mulţime de credincioşi, care s-au alăturat familiei îndurerate, l-au condus ieri pe ultimul drum pe părintele paroh Petru Însurăţelu, de la Biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena" - Poitiers.

   Programul liturgic de ieri a început cu slujba Sfintei Liturghii, săvârşită de PS Calinic Botoşăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, înconjurat de un sobor de zece preoţi şi diaconi.

   Slujba de prohodire a început la ora 10:00 şi a fost oficiată în curtea sfântului lăcaş de pe bd. Poitiers de către Înalt Preasfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, şi de PS Calinic Botoşăneanul, înconjuraţi de un sobor de 60 de preoţi, din care au făcut parte şi pr. Ionel Roată, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Iaşilor, pr. Constantin Andrei, protoiereul Protopopiatului Iaşi 1, şi pr. Vilie Doroşincă, protoiereu al Protopopiatului Iaşi 2.

   După slujba de prohodire, pr. protopop Vilie Doroşincă şi-a manifestat, în numele preoţilor din Protopopiatul Iaşi 2, regretul pentru trecerea la cele veşnice a pr. Petru Însurăţelu şi a prezentat câteva date biografice ale fostului paroh de la enoriile Igeşti (Vaslui), Dumeşti (Vaslui) şi „Sf. Împ. Constantin şi Elena" - Poitiers din Iaşi.

    „În anul 1984 este chemat la Sfânta Taină a Hirotoniei pe seama parohiei Igeşti, jud. Vaslui, unde construieşte o casă parohială, iar din 1987 este transferat la parohia Dumneşti - Vaslui, unde construieşte din temelie o biserică şi reface un alt sfânt lăcaş care arsese din temelie. Pentru această activitate, în anul 1998 primeşte distincţia de iconom stavrofor.

    În anul 2003 i se aprobă transferul la cerere în nou înfiinţata parohie «Sf. Împ. Constantin şi Elena» din Protopopiatul Iaşi 2, cu clauza misionară de a construi o nouă biserică, pe care a început-o în anul 2005. Părintele a încercat să facă din preoţie un ideal, şi nu un scop. A fost un preot blând, bun, echilibrat, un sprijin deosebit pentru doamna preoteasă, iar pentru credincioşi a fost un bun sfătuitor, determinându-i să lucreze ca şi cum ar trăi veşnic şi să se roage ca şi cum ar muri mâine. Era mereu gata pentru slujirea aproapelui. Părintele Petru se gândea zi şi noapte cum să termine mai repede construcţia bisericii", a menţionat pr. protopop Vilie Doroşincă.

   În cuvântul său, Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan a vorbit despre semnificaţia a trei rugăciuni rânduite să se citească la înmormântarea preotului.
A urmat procesiunea către mormântul unde a fost depus sicriul cu trupul neînsufleţit al părintelui Petru Însurăţelu, în sunetul cântărilor şi al clopotelor.

Partager cet article

Repost 0
Published by KSLCatalin - dans STIRI DE MUTAT
commenter cet article

commentaires