Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog
30 juin 2009 2 30 /06 /juin /2009 21:30
Lacasuri Ortodoxe: despre Sfinti
Intre candelele Moldovei... parintele duhovnicesc al Sfântului Daniil Sihastrul 

   Printr-o frumoasă rânduială, pe 1 iulie este pomenit Sfântul Ierarh Leontie de la Rădăuţi (sec. XIV-XV), părintele duhovnicesc al Sfântului Daniil Sihastrul, care, la rândul său, a fost părinte duhovnicesc al Sfântului Ştefan cel Mare, ce urmează a fi pomenit pe 2 iulie.

 

 

   Despre Sfântul Leontie se cunosc mai puţine lucruri şi cultul său nu este foarte răspândit în ţara noastră, poate datorită faptului că în anul 1639 moaştele Sfântului au dispărut.

 

   Furate de tâlhari străini care au prădat biserica episcopală din Rădăuţi ori îngropate în grabă de călugări, tocmai pentru a nu fi furate..., nu se ştie. Cert este că ele nu s-au mai aflat până astăzi...

 

   Cine a fost Sfântul Leontie? Un fiu de creştini din Rădăuţi, care de mic a iubit întru Hristos cele ale Bisericii, precum marii Sfinţi. Călugărit la mânăstirea Bogdana, cu numele Lavrentie, în scurt timp şi preoţit, Sfântul se va retrage pe Valea Putnei, întemeind o sihăstrie, cunoscută sub numele de „Schitul Laura" sau „Mânăstirea Sfântului Lavrentie", unde s-au strâns mai mulţi iubitori de pustnicie, între care şi Daniil Sihastrul, toţi avându-l pe Lavrentie drept egumen.

 

   Cuviosul Lavrentie, care din timpul vieţii ajunsese făcător de minuni, a fost ales împotriva voii sale, episcop de Rădăuţi, supunându-se dorinţei domnitorului Alexandru cel Bun şi a mitropolitului Sucevei, ca şi a obştii clericale şi laice, care îl cinstea drept povăţuitor plin de har.

 

   Ca episcop, s-a remarcat prin faptul că zilnic ajuta pe săraci şi pe văduve, cu milostenia darului spre ajutor şi cea a cuvântului de mângâiere. Înainte de moarte, cunoscându-şi sfârşitul, a primit schima cea mare cu numele de Leontie.

 

   A fost înmormântat cu cinste în biserica schitului întemeiat de el şi a săvârşit multe minuni şi după moarte.
   Odată cu dispariţia sfintelor sale moaşte, cultul său a scăzut în intensitate, mai ales că în 1783, austriecii ocupanţi au transformat mânăstirea Bogdana în parohie, risipind obştea călugărilor reunită în jurul schitului Laura.

 

   Însă Dumnezeu, Care nu îi uită pe Sfinţii Săi, a rânduit ca în 1992 să aibă loc canonizarea oficială a Sfântului Leontie, de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, cu dată de prăznuire la 1 iulie, pentru că aşa era pomenit în vechime.

 

   „O, preacuvioase părinte Ierarhe Leontie, cununa Bisericii lui Hristos şi lauda credinţei noastre strămoşeşti, izbăveşte-ne din orice primejdie şi roagă pe milostivul Dumnezeu să păstreze pe toţi fiii neamului nostru românesc în dreapta credinţă, în unirea dragostei şi tăria nădejdii împlinirii dorinţei noastre sfinte de a trăi în pace împreună, mulţumind pururea lui Dumnezeu pentru toate şi cântându-I: Aliluia."

 

Bibliografie:
„Patericul românesc", Arhim. Ioanichie Bălan;
„Sfinţi români şi apărători ai legii strămoşeşti", Patriarhia Bisericii Ortodoxe Române;
„Sinaxar 1 iulie";
„Acatistul Sfântului Leontie de la Rădăuţi".

 

teolog Mirela Sova / Lacasuri Ortodoxe


© Copyright 2008-2009 - Tous droits réservés

   Nu uitati de continuare a acestui mesaj: CARTEA SFINTILOR - Lacasuri Ortodoxe (click pe banner)

MP3 player VARA Lacasuri Ortodoxe

 

Partager cet article

Repost 0
Published by KSLCatalin - dans STIRI DE MUTAT
commenter cet article

commentaires