Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog
29 juin 2009 1 29 /06 /juin /2009 16:24
Lacasuri Ortodoxe: din Ankara, 29 iunie 2009
„Ne asteptam cu totii ca Seminarul Ortodox Grec din Halki, Turcia, să-şi redeschidă porţile"

   Seminarul grec-ortodox din Halki, in apropierea Istanbulului, Turcia, închis timp de aproape patru decenii, se va redeschide", a declarat ministrul turc, citat ieri, duminică 28 iunie 2009, într-un ziar din ţară.

   Uniunea Europeană, la care Turcia vrea să adere, şi Statele Unite ale Americii au făcut presiuni asupra Ankarei pentru a obţine redeschiderea seminarului aflat pe insula Halki, Istanbul, autorităţile turce trebuind să arate respect faţă de drepturile minorităţii creştin-ortodoxe.

 

   "Convingerea mea personală şi tendinţa generală este că simt cum şcoala va trebui să fie redeschisă", a declarat ministrul turc al culturii, Ertugrul Gunay, în jurnalul de mare tiraj Milliyet.

 

   Cu toate acestea el a indicat faptul că nicio decizie nu a fost încă luată.

   "Şcoala nu se încadrează în sistemul nostru universitar, dar va fi găsită o altă formulă(...) Nu există nicio problemă politică", a spus el.

 

   Seminarul, datând de mai mult de un secol, a fost închis în 1971, privând  astfel Patriarhia Ortodoxă Ecumenică, cu sediul în Istanbul, de singura sa instituţie de instruire a clerului din Turcia.

 

   Închiderea acestuia a fost rezultatul introducerii unor reforme în cadrul instituţiilor de învăţământ superior, conduse de statul turc.

 

   Gunay a recunoscut că tensiunile existente între Turcia şi Grecia, vizând problema Ciprului, au motivat, de asemenea, aceasta decizie.

MP3 player VARA Lacasuri Ortodoxe

 

Partager cet article

Repost 0
Published by KSLCatalin - dans STIRI DE MUTAT
commenter cet article

commentaires