Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog
29 juin 2009 1 29 /06 /juin /2009 16:25
Lacasuri Ortodoxe: din tara.
Isterie mediatică pe fondul crizei financiare

   Ieri, 28 iunie 2009, a avut loc la catedrala episcopală din Slobozia, întronizarea Preasfinţitului Părinte Vincenţiu Ploieşteanu ca Episcop al Episcopiei Sloboziei si Călăraşilor. La eveniment au participat un impresionant sobor de ierarhi, preoţi dar şi autorităţi de Stat centrale şi locale, alături de un număr mare de credincioşi veniţi din toată ţara. După ceremonia de întronizare, au rostit mesaje de felicitare Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, Domnul Traian Băsescu, Preşedintele României şi Domnul Gabi Ionaşcu, Primarul municipiului Slobozia. Deşi lucrurile au decurs cât se poate de firesc, postul de televiziune Antena 3 şi Realitatea TV, cât şi unele publicaţii centrale, au dus în eroare opinia publică prezentând evenimentul prin optică personală, unilateral şi tendenţios. Dovedind incultură şi ignoranţă teologică, au preferat să şocheze nu să informeze, renunţând la spiritul deontologic în favoarea unui show mediatic ce denotă disperarea de a face tot ceea ce este cu putinţă pentru creşterea audienţei într-o perioadă de criză economică şi financiară.

 

   În primul rând, întronizarea unui episcop este un moment festiv, solemn, de încredinţare a viitorului păstor turmei sale, dar şi de investire a noului eparhiot cu autoritate în misiunea sa pastorală, învăţătorească şi arhierească. De aceea, evenimentul este comemorat atât de cler cât şi de credincioşi, prezenţa autorităţilor centrale şi locale în mijlocul poporului fiind cât se poate de firească. Nu este un prilej de bucurie numai pentru credincioşi, dar şi pentru reprezentanţii la vârf ai acestora. Cuvântul adresat de către Preşedintele României cu acest prilej nu are caracter de predică, căci nu are un conţinut teologic, de propovăduire a mesajului scripturistic şi nici unul de campanie electorală.

   Dacă articolul 9, alin. 1 şi 2 din Legea nr. 489/2006 privind libertatea religioasa si regimul general al cultelor din România precizează faptul că statul este neutru faţă de orice credinţă religioasă sau ideologie atee, iar cultele sunt egale în faţa legii şi a autorităţilor publice, aceasta nu înseamnă că preşedintele unei ţări majoritar ortodoxă îşi face campanie electorală atunci când adresează un mesaj de felicitare la întronizarea unui episcop ortodox.

 

   Între stat şi Biserică a existat dintotdeauna o relaţie de colaborare în folosul şi pentru binele comun al poporului dreptcredincios. Este firesc să existe o relaţie de comunicare şi cooperare între conducătorul spirtual al poporului român majoritar ortodox şi cel civil. Credinţa ortodoxă a fost elementul principal care a ţinut şi menţine unitatea poporului român, iar promovarea tradiţiilor şi a culturii româneşti s-a realizat în şi prin Biserica străbună. Deci, încercarea de a denigra Biserica Ortodoxă Română şi a o acuza de implicare în campanie politică sau de apartenenţă politică, doar pentru că Preşedintele României a fost invitat să adreseze un mesaj de felicitare neutru din punct de vedere politic şi religios, trădează lipsa de deontologie şi incapacitatea acestor trusturi de presă de a informa opinia publică într-un mod credibil şi responsabil.

 

   De fapt, aceste trusturi de presă sunt cele care fac campanie politică prin mediatizarea excesivă, chiar isterică, a unor fragmente special "alese" şi „comentate" din filmul ceremoniei de întronizare, care prezintă imagini „inedite" cu personalităţile politice, surprinse în diferite ipostaze care mai de care mai „picante". Regia repetării unor astfel de imagini pe fondul comentariilor forţate distorsionează realitatea evenimentului relatat, cosmetizându-l în scopul comercializării informaţiei, uneori în deserviciul sau chiar în favoarea unor personalităţi politice.

 

   Iată de ce este nevoie de o televiziune a Patriarhiei Române care să prezinte informaţia religioasă neprelucrată şi să relateze în mod fidel şi profesional diferite momente solemne din viaţa comunităţilor religioase şi din viaţa civilă.


Diac. Ionut Popescu

 

Partager cet article

Repost 0
Published by KSLCatalin - dans STIRI DE MUTAT
commenter cet article

commentaires