Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog
16 juin 2009 2 16 /06 /juin /2009 09:38
   Lacasuri Ortodoxe: din Bruxelles
   50 de ani de la intronizarea Episcopului Basile (Krivocheine)
   Duminică 14 iunie 2009, a avut loc a 50-a aniversare de la înscăunarea episcopului Vasili (Krivocin).

   La 14 iunie 1959, în Catedrala Ortodoxă Rusă din Londra, Mitropolitul Nicolas (Eremin), viitor exarh al Europei de Vest şi episcopul Anthony (Bloom), aveau să numească episcop o mare figură a Ortodoxiei din Occident, un fost călugăr atonit, devenit unul dintre cei mai mari teologi ortodocşi ai secolului 20. Din 1960 până când Dumnezeu l-a chemat la El, în 1985, Episcopul Vasili (Basile) a fost conducătoral arhiepiscopiei ortodoxe ruse din Bruxelles şi Belgia.

 

   Prin urmare, la 14 iunie 2009, în parohiile din episcopie şi, cu binecuvântarea arhiepiscopului Simon, succesorul Episcopului Vasili, s-a oficiat o slujbă a parastasului, pentru cei adormiţi, în memoria Arhiepiscopului Vasili.

 

   Şi la Bruxelles, la Catedrala Ortodoxă Rusă Sfântul Nicolae, s-a oficiat o slujbă a parastasului, după Sfânta Liturghie, în ziua de duminică 14 iunie 2009. Înainte de aceasta, părintele Serge Model, secretar al Episcopiei, a rostit câteva cuvinte de prezentare a vieţii şi a lucrării arhiepiscopului, şi a citat unele extrase din discursul ţinut la întronizarea sa:

 

   "Sunt fericit să aparţin Bisericii Ortodoxe Ruse, Patriarhia Moscovei, Bisericii celor ce au mărturisit credinţa creştină care luminează întunericul cu torţa Sfintei Ortodoxii."

 

  " Eu cred, de asemenea, că este voia lui Dumnezeu şi nu este un accident faptul că ne aflăm în Europa de Vest; noi trebuie să mărturisim în faţa oamenilor din Occident adevărul de credinţă ortodoxă, (...) şi să colaborăm la stabilirea şi consolidarea Ortodoxiei în Occident, într-un scop final al înfrăţirii tuturor creştinilor într-o singură Biserică sfântă şi apostolică ".

 

   De reţinut că următoarea ediţie a Revistei Messenger a Bisericii Ortodoxe Ruse (Paris) va fi dedicată acestei mari personalităţi, a căror lucrări (de memorialistică şi teologie) sunt în curs de elaborare, în limba franceză, între ediţiile Cerf (Paris).

MP3 player VARA Lacasuri Ortodoxe

 

Partager cet article

Repost 0
Published by KSLCatalin - dans STIRI DE MUTAT
commenter cet article

commentaires