Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog
15 juin 2009 1 15 /06 /juin /2009 20:48
Lacasuri Ortodoxe: din Moscova
Nichita Krivocin: Marea ispasire?

   Am un profund respect pentru patriarhul Chiril, pentru personalitatea sa, pentru imensul ajutor pe care acesta l-a adus spre binele Bisericii, în perioada în care a fost şef al Departamentului pentru Relaţii Externe al Patriarhiei Moscovei, pentru erudiţia sa, pentru talentul de a fi preot, pentru viziunea sa globală, făcând referire în cel mai bun sens la viitorul Ortodoxiei şi la creştinism, în acest secol. Primele luni ale domniei sale pe tronul patriarhal nu pot decât să îmi confirme această credinţă.

 

   Părintele Patriarh a fost o victimă a represiunii comuniste. Fiind ucenic apropiat al regretatului Mitropolit Nicodim, şi-a început cariera de „diplomaţie eclezială", în momentul de asfixiere brejneviană pe care a depăşit-o fără acceptarea vreunui compromis.

 

   Am fost impresionat să citesc (pe Interfax) că Patriarhul a venit sa adreseze personal condoleanţele sale, la moartea, de curând, a Mareşalului Varennikov.

 

   Pentru cei cărora numele nu le spune foarte mult: defunctul, Dumnezeu să-l odihnească în pace, nu a arătat niciun semn de religiozitate, cu atât mai puţin ortodoxă. Înveterat stalinist, Varennikov, a avut meritul constanţei: chiar şi în 2008, la în cadrul unui concurs televizat, „Un nume pentru Rusia", care a fascinat publicul, mareşalul s-a prezentat ca şi avocat al lui Stalin. Varennikov a argumentat pledoaria sa, justificând teroarea din 1937, colectivizarea etc.

 

   Mici detalii cu privire la parcursul lui Varennikov:

   - la 19 august 1991, fiind în serviciul activ, a aderat la lovitura comunistă şi a controlat patrularea tancurilor pe străzile capitalei ruse. A fost arestat şi închis si, curios, eliberat la câteva luni mai târziu. Fiind mareşal a condus, din toată inima nestăpânita propagandă stalinistă.

 

   Patriarhul, in schimb, a fost în acest concurs televizat, "apărătorul" Sfântului Alexander din Neva. Aceasta a si fost dealtfel cel care "a câştigat", în defavoarea celorlalţi "candidaţi".

 

  Concluzionând: decizia Patriarhului Chiril I de a-şi exprima condoleanţele sale, chiar dacă din motive politice, a uimit pe mulţi credincioşi din Rusia şi din întreaga lume.

 

MP3 player VARA Lacasuri Ortodoxe

 

Partager cet article

Repost 0
Published by KSLCatalin - dans STIRI DE MUTAT
commenter cet article

commentaires