Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog
12 juin 2009 5 12 /06 /juin /2009 22:58
   Lacasuri Ortodoxe: din Amsterdam
   Toate jurnalele Annei Frank vor fi expuse în toamnă, la Amsterdam


   Toate jurnalele Annei Frank, adolescenta evreică victimă a barbarismelor naziste, vor fi expuse la 1 noiembrie la Muzeul Anne Frank din Amsterdam, a anunţat joi, 11 iunie 2009, ministrul olandez al Culturii.

 

   "Jurnalele Annei Frank şi scrierile sale se vor întoarce în casa în care acestea au fost scrise", a spus ministrul Ronald Plasterk, la o conferinţă de presă ţinută la muzeul Anne Frank, cu ocazia celei de-a 80-a aniversări de la naşterea tinerei fete.

 

   Documentele vor fi prezentate la Casa Annei Frank de către Institutul olandez de documentare de război (NIOD) în cadrul unui acord semnat joi. Ele au fost lasate prin testament de catre Otto Frank, tatăl Annei, după moartea sa, în 1980.

   O cameră a muzeului va fi special echipată pentru a putea prezenta cele trei jurnale ale tinerei fete şi "Cartea sa de cuvinte frumoase", "Carte de istorie" şi scrieri pe foi volante.

 

   Doar primele trei jurnale intime ale Annei Frank, care erau gata la vârsta de 13 ani, 12 iunie 1942, sunt în prezent la muzeu.

 

   La 6 iulie 1942, Anne Frank, părinţii şi sora ei, însoţiţi mai târziu de alţi 4 evrei, s-au refugiat într-o încăpere situată într-o anexă a casei lor.

 

   Cei opt imigranţi ilegali au fost denunţaţi şi arestaţi pe data de 4 august 1944 şi trimişi în lagăre de concentrare. Anne Frank a murit în 1945, în tabăra Bergen Belsen (nordul Germaniei).

 

   Jurnalele ei au fost descoperite de către un prieten de familie, la scurt timp după plecarea naziştilor. Ea le-a dat lui Otto Frank, singurul supravieţuitor dintre cei opt clandestini .

 

 

   Prima ediţie a "Jurnalului Annei Frank" a fost publicată în 1947 în limba olandeză. Tradusa în peste 70 de limbi, aceasta este una dintre cele mai citite cărţi din lume.

 

Partager cet article

Repost 0
Published by KSLCatalin - dans STIRI DE MUTAT
commenter cet article

commentaires