Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog
9 juin 2009 2 09 /06 /juin /2009 20:40
   Aflată la interferenţa comunelor Sadova Veche şi Armeniş, mănăstirea Piatra Scrisă este una din cele mai reprezentative aşezăminte monahale din Episcopia Caransebeşului, fiind deopotrivă şi o emblemă duhovnicească a acestei Eparhii.


   În fiecare an, la praznicul Duminicii Tuturor Sfinţilor mii de credincioşi vin la această sfântă mănăstire de pe Valea Timişuluişi se închină icoanei Sf. Treimi, apărute în mod miraculos pe "stânca de sub calea ferată". Şi în acest an, cu priejul hramului mănăstiresc, Preasfinţitul Părinte Episcop Lucian al Caransebeşului va săvârşi Sf. Liturghie arhierească la această mănăstire, începând cu orele orele 9.30 în noul foişor de vară, recent amenajat de obştea monahală, condusă de părintele protosinghel Paisie Sadici.


   Tradiţia locală mărturiseşte că la construirea căi ferate dintre Caransebeş şi Orşova la deschiderea tunelului pe unde era rânduită trecerea căi ferate s-a găsit o icoană pictată care reprezenta Sfânta Treime, ceea ce a îndemnat credincioşii de a determina inginerii constructori să devieze ieşirea tunelului spre Armeniş la câţiva metri înspre apus de icoană. Apariţia acestei icoane este învăluită de mister, credincioşii mărturisind că este o minune şi nu a apărut prin zugrăvirea de către mâinile unui meşter. Tradiţiile orale sunt diverse însă prima menţiune documentară sigură despre Piatra Scrisă apare pe o hartă militară austriacă din anul 1788, în care pe acest loc este trecută stânca Sfintei Treimi. Datorită infiltraţiilor de apă în stânca ce adăposteşte icoana, aceasta a necesitat restaurarea în 1822 de către picotul Moise Buru Scriitorul din Caransebeş.

   În anul 1929 familia Dragomir din Slatina Mică a ridicat o capelă ce adăposteşte icoana în amintirea fiicei lor care a trecut la Domnul. În anul 1930 Episcopia Caransebeşului a construit o casă cu etaj pentru personalul monahal şi o clopotniţă astfel apărând aşezarea monahală numită schitul de la Piatra Scrisă. Datorită poziţionării la marginea drumului european, fapt ce nu constituia confort duhovnicesc a făcut ca la iniţiativa părintelui ieromonah Hristofor Bucur să se amenajeze pe dealul din vecinătatea schitului un nou corp monahal şi a unei biserici reprezentative pentru aceste locuri. Hramul acestui schit constituie un prilej de pelerinaj la icoana Sfintei Treimi de la Piatra Scrisă în fiecare an la praznicul „Duminica tuturor sfinţilor". Noua biserică a mănăstirii a fost târnosită în anul 2008 de către Preasfinţitul Părinte Episcop Lucian al Caransebeşului la hramul aşezământului mănăstiresc.

 

   În prezent obştea monahală condusă de protosinghelul Paisie Sadici întreprind eforturi de definitivare a ansamblului monahal aflat pe dealul de lângă biserica care găzduieşte de zeci de ani icoana nefăcută de mâini omeneşti a Sfintei Treimi.

 

Partager cet article

Repost 0
Published by KSLCatalin - dans STIRI DE MUTAT
commenter cet article

commentaires

mihailt 09/06/2009 22:28

Cvul parintelui profesor Ioan Chirila , decanul facultatii de teologie ortodoxa din Cluj:
http://ot.ubbcluj.ro/dotnetnuke_2/Profesori/Cadredidactice/PrprofunivdrIoanChiril%C4%83/tabid/94/Default.aspx
A studiat arhivele sionismului!
Aci o carte scria de respectivul parinte care propovaduieste erezia gnostica:
http://www.ceeol.com/aspx/issuedetails.aspx?issueid=df42680a-efa1-48a7-ba76-694fbadbc1a7&articleId=e51a267e-8e54-4b5a-9fde-07a2df94d407
Te rog mai frate sa anunti ierarhii care ii stii ca la apropiata sedinta a Sfantului Sinod sa se discute aceasta problema.