Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog
31 mai 2009 7 31 /05 /mai /2009 00:08
INFORMAM DIN MOSCOVA
   Patriarhul Chiril a răspuns, pe data de 11 mai 2009, la întrebările cotidianului rusesc, Izvestia.
   Interviul a marcat prima sută de zile de la investirea sa ca primat al Bisericii Ortodoxe Ruse.

 

   În abordarea problemei decalajului dintre practicanţii religioşi şi numărul celor botezaţi ortodox în Rusia, patriarhul a afirmat:

 

   "Conform diferitelor studii, între 60 şi 80% dintre ruşi afirmă ca sunt ortodocşi. Cu toate acestea, nu sunt mai mult de 10 - 12 procente care duc o viaţă eclezială, participând în mod regulat la Sfânta Liturghie, Împartăşanie şi Spovedanie.

 

   Pentru ceilalţi, Ortodoxia este un fel de identitate culturală. Nu cred că acesta este un lucru rău în sine, dar nu este suficient să primim Ortodoxia ca pe o tradiţie culturală, ci trebuie să înţelegem şi să ne asumăm fundamentele sale spirituale şi etice.

 

   Aderarea, care ţine de natura exterioară, ar trebui să depindă de o anumită trăire interioră. Sunt acei „ortodocşi culturali" cărora misiunea de astăzi a Bisericii, le este destinată, înainte de toate. Bineînţeles că o sarcină uşoară nu este.

 

   În plus, faţă de motivele subiective care îl împiedică pe om să rămână departe de Biserică, există, de asemenea, unele aspecte ale vieţii bisericeşti care au nevoie de mare atenţie şi, poate, chiar de transformare.

 

   Cu toate acestea, numărul persoanelor care se întorc la adevărata credinţă creşte. Acest lucru înseamnă că Biserica continuă să îşi îndeplinească principala datorie, de a predica Evanghelia şi de a aduce oamenii la Hristos şi nu în simple biserici monumente istorice sau capodopere artistice."

 

   Mai apoi, răspunzând la o întrebare care viza posibilele reforme, patriarhul Chiril a subliniat că "nu se poate pune problema reformării doctrinei de credinţă, pentru că Dumnezeu este neschimbat.

 

   Teologii şi contemporanii misionari au, cu toate acestea, obligaţia de a învăţa să predice veşnicele adevăruri, în raport cu epoca pe care o trăim, demonstrând prezenţa lui Hristos în lume, în viaţa de astăzi... Toate aceste modificări ar trebui să arate o Biserică mai deschisă, mai aproape de omul modern."

 

 

 

Partager cet article

Repost 0
Published by KSLCatalin - dans STIRI DE MUTAT
commenter cet article

commentaires