Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog
29 mai 2009 5 29 /05 /mai /2009 21:39
Informam din Sofia

   Preşedintele bulgar Georgi Parvanov, însoţit de soţia sa Zorka Parvanova, au vizitat statul Vatican şi s-au întâlnit cu Papa Benedict XVI, in data de 22 mai.

 

   Vizita a fost ocazionată de momentul 24 mai, Ziua scrierii slave şi a culturii bulgare, devenită tradiţionala din 1977.

 

   În timpul audienţei papale, care a durat aproximativ treizeci de minute, Benedict al XVI-lea a rostit un scurt discurs in limba franceza, salutându-i pe bulgari, cu ocazia datei de 24 mai, Ziua autorilor primului alfabet slav, Sfinţii Chiril şi Metodiu, care au fost declaraţi co-patroni ai Europei, de predecesorul său, Ioan Paul al II-lea, în 1980.

 

   Papa şi-a exprimat speranta ca Bulgaria va contribui în mod eficient la construcţia Europei, astfel încât aceasta să rămână la adevăratele ei rădăcini creştine.

 

   "Valori ca solidaritatea şi dreptatea, libertatea şi pacea, trebuie reafirmate zilnic, ele fiind puternic exprimate în veşnicile învăţături ale lui Iisus Hristos", a spus papa.

 

   Ministrul Culturii, Ştefan Danailov, care a făcut parte din delegaţia bulgară ce a vizitat Vaticanul, a înmânat papei un cadou special - primul exemplar al cărţii "Împărăţia Slavilor", de Mauro Orbini, tipărită în 1601 în oraşul italian Pezaro.

 

   Preţioasa carte a fost publicată în Bulgaria, în 300 de exemplare.

 

   În 1603 Biserica Catolică a trecut pe lista neagră cartea şi a interzis-o, cu recomandarea ca Orbini să fie scos din lista autorilor citaţi.

 

 

Partager cet article

Repost 0
Published by KSLCatalin - dans STIRI DE MUTAT
commenter cet article

commentaires