Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog
28 mai 2009 4 28 /05 /mai /2009 18:21
   În ziua în care Mântuitorul lumii, Iisus Hristos, S-a înălţat la cer, mai multe parohii şi mănăstiri din ţară îşi sărbătoresc hramul. După ce ieri a fost săvârşită slujba Vecerniei sau, în mănăstiri, a Privegherii, astaza, 28 mai 2009, se va săvârşi Sfânta Liturghie, urmată de slujbe şi ceremonii de cinstire a eroilor neamului. În fiecare oraş din ţară există cel puţin o parohie care îşi serbează astăzi hramul.

 

   La Înălţarea Domnului, Biserica Domniţa Bălaşa din Capitală se află în sărbătoare. Prima biserică ridicată pe aceste locuri, între anii 1743-1744, a fost ctitorită de Domniţa Bălaşa şi soţul ei, marele ban Manolache Rangabe, zis Lambrino. În jurul bisericii s-a înfiinţat mai târziu o şcoală şi un azil de bătrâni. Tot astăzi, în Bucureşti îşi sărbătoresc hramul bisericile parohiilor „Înălţarea Domnului" - Vitan şi „Înălţarea Domnului" din Drumul Taberei, precum şi biserica de pe Str. Olteniţei, din sectorul 4. De asemenea, credincioşii merg astăzi şi la hramul bisericii din Cimitirul Eroilor Martiri.

 

   Cu ocazia praznicului Înălţării Domnului, în cadrul manifestărilor dedicate eroilor neamului, Protoieria Ploieşti, prin preoţii în fruntea cărora se va afla protoiereul Stefan Musat, participă la manifestările dedicate Zilei Eroilor la Monumentul închinat memoriei eroilor români, aflat la Cimitirul Bolovani. În localitatea Tăriceni, judeţul Prahova, preotul, membrii bisericii care îşi serbează hramul, împreună cu oficialităţile locale şi cu elevii şcolii generale, vor cinsti eroii la monumentul aflat în localitate.

 

   În Iaşi este sărbătoare la parohia „Înălţarea Domnului" - CUG, unde se desfăşoară multiple activităţi culturale şi social-caritative, cu ajutorul atât al consiliului şi al comitetului parohial, cât şi al tinerilor voluntari. Şi Biserica

 

   „Înălţarea Domnului" din Paşcani îşi sărbătoreşte astăzi hramul, alături de capela garnizoanei Botoşani.

La Constanţa, astăzi, începând cu ora 9:00, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va săvârşi Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel" din oraş, pentru ca, mai apoi, la Cimitirul Central, să aibă loc slujbe de pomenire a ostaşilor patriei.

 

   În Eparhia Dunării de Jos, bisericile din judeţele Galaţi şi Brăila care poartă hramul „Înălţarea Domnului" vor sărbători cum se cuvine acest moment. În municipiul Galaţi, cu începere de la ora 12:00, va fi organizată o procesiune de la Biserica „Înălţarea Domnului", ridicată prin osteneala părintelui Eugen Drăgoi, în perioada 1995-2004, şi până la Mormântul Eroilor situat în Cimitirul „Eternitatea", unde se va săvârşi o slujbă de pomenire. În celălalt mare oraş al eparhiei, Brăila, procesiunea va începe la ora 17:00, din faţa Bisericii „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena" şi se va încheia la mormintele ostaşilor români căzuţi în cele două războaie mondiale, din cimitirul cu acelaşi nume.

 

   Astăzi, la Complexul Cultural-Spiritual „Sfânta Vinere" din Zalău, Episcopia Sălajului organizează, cu binecuvântarea chiriarhului locului, Preasfinţitul Petroniu, mai multe acţiuni prilejuite de sărbătoarea hramului Catedralei Episcopale „Înălţarea Domnului" şi de Ziua Eroilor. Totodată, în toate bisericile din Episcopia Sălajului vor fi săvârşite slujbe de pomenire pentru toţi eroii neamului.

 

   Tot astăzi, mai multe mănăstiri şi catedrale din ţară se află în sărbătoare: în Iaşi, Mănăstirile Golia şi Galata; lăcaşurile monahale de la Neamţ; Zamfira, din judeţul Prahova; Rancaciov de lângă Piteşti; Catedrala arhiepiscopală din Târgovişte, Catedrala episcopală din Buzău, precum şi Catedrala episcopală din Zalău.

 

Partager cet article

Repost 0
Published by KSLCatalin - dans STIRI DE MUTAT
commenter cet article

commentaires