Overblog Suivre ce blog
Editer l'article Administration Créer mon blog
25 mai 2009 1 25 /05 /mai /2009 21:11
    Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei şi Locţiitor de Episcop al Huşilor, a resfinţit (23 mai 2009) Biserica „Sf. M. Mc. Gheorghe" din localitatea Stolniceni-Prăjescu din Protopopiatul Paşcani. Sfântul lăcaş a fost ridicat la începutul sec. al XIX-lea, iar în decursul timpului a fost grav avariat. Începând cu anul 1974 au fost efectuate lucrări de consolidare şi restaurare care au constat în refacerea bolţilor, a clopotniţei, s-au cumpărat clopote noi şi mobilier.

   „În anul 1983 biserica a fost pictată în tehnica fresco şi s-a amenajat curtea bisericii. În urma acestor lucrări, credincioşii din parohia Stolniceni-Prăjescu, cei mai mulţi dintre ei bătrâni, au dorit ca sfântul lăcaş să fie resfinţit", a declarat pr. Pavel Postolachi, protopop al Protopopiatului Paşcani.

   IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, a oficiat (23 mai 2009) slujba de sfinţire a bisericii comunei Ulma.

   Biserica din Ulma adăposteşte o copie a icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Poceaev (Ucraina).

   Credincioşii care vor participa la slujba de sfinţire a bisericii se vor putea închina, de asemenea, la racla cu părticele din moaştele Sfinţilor Amfilohie şi Iov de la Poceaev.

   Mâine, Înalt Preasfinţitul Teofan va oficia slujba de resfinţire a Bisericii „Sf. M. Mc. Dimitrie" din parohia Miorcani, Protopopiatul Darabani. Sfântul lăcaş a fost construit de Alexandru Şuţu în anul 1840. Ultima reparaţie capitală a lăcaşului de cult a avut loc între anii 1998-2009, când a fost înlocuit acoperişul, s-a ridicat un pridvor, s-a tencuit şi pictat la interior şi exterior. „Biserica a fost înfrumuseţată cu mobilier, mochetă, s-a instalat o centrală termică, s-au cumpărat obiecte liturgice.

   De asemenea, s-a amenajat un lumânărar şi a fost ridicată o troiţă", a spus pr. paroh Remus Hruşcă. Tot mâine, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, alături de IPS Pimen şi de PS Ioachim Băcăuanul, Arhiereu-Vicar al Episcopiei Romanului, vor oficia slujba de sfinţire a bisericii cu hramul „Izvorul Tămăduirii" din Protopopiatul Câmpulung Moldovenesc.

   Sfântul lăcaş este filie a parohiei „Naşterea Maicii Domnului" din Câmpulung Moldovenesc şi a fost ridicat în perioada 2001-2009 de către Alexandru Şandru Alboi, care s-a întors, după 60 de ani, din străinătate. Cu banii obţinuţi acolo a ridicat, împreună cu pr. paroh Teodor Giosan, această biserică.

Partager cet article

Repost 0
Published by KSLCatalin - dans STIRI DE MUTAT
commenter cet article

commentaires