Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
STIRI ORTODOXE - LACASURI ORTODOXE - NOUTATI - INFORMATII - JURNAL - biserici - manastiri sfinti rugaciuni traditii si obiceiuri, icoane - duhovnici

KSLCatalin: Roumanie – Orthodoxie. La joie d'être orthodoxe. La religion apostolique, de ceux qui aiment Dieu. Par le Christ, par les Apôtres (André), par l’évêques, par les prêtres… c'est le baptême traditionnel de la vraie croyance. C'est l'Orthodoxie de Roumanie.

Zosim Oancea - credinta si ctitorie

   Teatrul National Radiofonic si Primaria orasului Saliste, judetul Sibiu, prezinta duminica, 26 octombrie 2008, ora 13.00, la Caminul Cultural din Sibiel, auditia spectacolului de teatru-document Zosim Oancea - credinta si ctitorie.

   Scenariul: Ion-Costin Manoliu. Regia: Gavriil Pinte. 

    Spectacolul va fi urmat de cuvantari ale invitatilor si un Moment poetic cu versuri de Nichifor Crainic si Radu Gyr, sustinut de actorul Mihai Bica de la Teatrul „Sica Alexandrescu" din Brasov, interpretul lui Zosim Oancea in spectacolul radiofonic dedicat acestuia.

   Zosim Oancea s-a nascut in satul Alma, judetul Sibiu, pe 21 iulie 1911. A urmat cursurile Liceului „Timotei Cipariu" din Dumbraveni si Facultatea de Teologie din Bucuresti, pe care a absolvit-o cu Magna cum laudae in 1935. Devine preot pe langa Catedrala Mitropolitana din Sibiu si profesor de religie la Scoala Normala de Fete si Liceul „Gheorghe Lazar".

   O viata de duhovnic, dascal, sot si tata e intrerupta in 1948, cand este arestat si condamnat pentru „crima" de a fi colectat ajutoare in sprijinul familiilor celor ce fusesera deja inchisi sau chiar ucisi de regimul comunist. Nu se va intoarce acasa, alaturi de sotie si de cei patru copii, decat in toamna anului 1963, dupa 15 ani de detentie politica, rastimp in care a suferit in inchisorile si lagarele de munca de la Sibiu, Aiud, Bumbacari, Noua Culme si Periprava.

   A cunoscut in inchisoare si in afara ei mari personalitati ale culturii, stiintei si politicii romanesti din secolul XX: Nichifor Crainic, Constantin Noica, Emil Cioran, Aurel Cioran, Ion Petrovici, Nicolae Carandino, Radu Gyr, Adrian Marino, George Manu, Ilie Lazar, Tertulian Langa etc. 

   In 1964, dupa eliberare, cu sprijinul academicianului Andrei Otetea, ajunge preot la Sibiel, in Marginimea Sibiului. In 1965, specialistii adusi de parintele Zosim Oancea redescopera, de sub cinci straturi de var, pictura originara a Bisericii „Sfanta Treime" din Sibiel, veche de 200 de ani, zugravita de mesterii Iacob si Stan Zugravul din Rasinari in 1774-1775. Biserica este astfel trecuta pe lista monumentelor istorice.

   In Joia Pastilor din 1969, parintele lanseaza catre enoriasi apelul de a dona bisericii icoane pe sticla. A reusit inca din primul an sa stranga peste 150 de icoane, pentru ca astazi Muzeul de icoane de la Sibiel sa ajunga la un patrimoniu de circa 700 de icoane pe sticla si la peste 100 pe lemn, unele vechi de mai bine de doua secole, provenind atat din Transilvania, cat si din alte zone ale tarii. Incepand din 2001, muzeul poarta numele ctitorului sau. A fost darul pe care obstea Sibielului l-a facut parintelui la implinirea varstei de 90 de ani.

   La inceputul anilor 1970, in jurul bisericii si muzeului din Sibiel, la sugestia si prin eforturile staruitoare ale parintelui Zosim Oancea ia nastere una dintre primele forme organizate de turism rural din tara, dezvoltata dupa 1990 prin aparitia a zeci de pensiuni, incat se poate spune ca Zosim Oancea este "parintele" turismului rural din Marginimea Sibiului si unul dintre intemeitoarii turismului rural din Romania.

   Parintele Zosim Oancea a trecut la cele vesnice pe 20 mai 2005. Realizarile sale continua sa uimeasca vizitatorii sositi la Sibiel de pe toate continentele. Incantat de forta creatoare a traditiei ortodoxe si a geniului popular romanesc, un oaspete englez a exclamat: „Parintele Zosim Oancea a pus Sibielul pe harta lumii".

   Zosim Oancea: „Nu m-am gandit niciodata, nici in puscarie, sa fac muzee, dar n-am putut trece pe langa un lucru care mi se parea ca s-ar putea face, fara sa incerc sa-l fac. Am constiinta ca si in inchisoare m-a trimis Dumnezeu si, chiar daca as trai 100 de ani ca preot, n-as putea face pentru sufletul omenesc ce am facut acolo" .

 

Partager cet article
Repost0
Pour être informé des derniers articles, inscrivez vous :
Commenter cet article