Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
8 octobre 2008 3 08 /10 /octobre /2008 08:42

Papa reiterează condamnarea contracepţiei

   Papa Benedict al XVI-lea a reiterat, vineri, condamnarea de către Biserica Catolică a contracepţiei, cu ocazia aniversării a 40 ani de la controversata enciclică "Humanae Vitae", a lui Paul al VI-lea, care a închis orice discuţie pe această temă.

   "Excluderea posibilităţii de procreere", prin acţiuni de împiedicare a acesteia, înseamnă negarea adevărului profund, al iubirii conjugale", a spus Papa într-un mesaj publicat de către Serviciul de presă al Vaticanului. 

   Singura variantă de contracepţie acceptată de Biserica Catolică, atunci când cuplul traversează "circumstanţe severe", este "urmărirea ritmurilor naturale ale fertilităţii femeii" (adică, abstinenţă în perioada fertilităţii), a spus papa Benedict al XVI-lea, în acest mesaj îndreptat către participanţii la simpozionul "Humanae Vitae". 

   Această enciclică a cauzat un cutremur în Biserica Catolică, numeroşi credincioşi îndepărtându-se de Biserica ce se prezenta astfel ca o instituţie care nu părea să ţină cont de realităţile căsniciei.

   În memoriile sale, Cardinalul francez Roger Etchegaray, a comparat această reacţie, cu o "schismă tăcută", care a "slăbit autoritatea papală".

   Benedict al XVI-lea a recunoscut vineri că "lumea, chiar şi mulţi credincioşi, au mari dificultăţi de înţelegere a mesajului Bisericii", care apără încă, a spus el, "frumuseţea iubirii conjugale."
   El a atribuit acestei neînţelegeri faptul că "soluţionarea tehnică, a problemelor majore omului, pare de cele mai multe ori cea mai la îndemână." Dar "tehnologia nu poate înlocui exergitarea libertăţii, mai ales în care în joc este dragostea". Din acest motiv, a reamintit papa, Biserica Catolică, susţine "posibilitatea urmăririi infertilităţii naturale".
   Vaticanul se opune procreării asistate, care face apel la donaţii de spermă sau de ovule, ori la îngheţarea embrionilor.
   In luna iulie a acestui an, grupuri de protestatari catolici din întreaga lume au marcat aniversarea "Humanae Vitae", printr-o scrisoare deschisă adresată papei, în care se făcea apel la abrogarea acestuia.
   Scrisoarea, care acuza Biserica, în special pentru stimularea epidemiei SIDA (datorită respingerii prezervativelor), a provocat o reacţie puternică la Vatican. Purtătorul de cuvânt, Federico Lombardi, a spus că scrisoarea deschisă a fost "o propagandă plătită pentru utilizarea contraceptivelor".

Partager cet article

Repost0

commentaires