Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
22 septembre 2008 1 22 /09 /septembre /2008 00:13

>>>(despre miri) Prin urmare legiuieşte totul în acea vreme, în care simţul pudorii, ca un frâu pus sufletului, nu te lasă sa te mustre sau să cârtească de cele ce faci. Când oare este un timp mai potrivit de a forma femeia ca acela în care se sfieşte de bărbat, se teme şi se ruşinează? Atunci pune-i cuvintele înţelepciunii, căci le primeşte sufletul ei; aşează-i cea mai frumoasă dispoziţie sufletească, adică simţul pudoarei.  Dar,dacă voieşti îţi pot da şi un exemplu cum trebue să vorbeşti cu ea. Dacă Pavel nu s-a sfiit de a spune : "Nu vă lipsiţi unul pe altul de îndatoririle conjugale" (I Coririteni, VII, 5) şi rostea cuvintele către femei măritate, dar rnai bine zis nu către femei măritate, ci către suflete duhovniceşti, cu atât mai mult eu nu mă voi feri de a o spune. (va continua) Sf. Ioan Gura de Aur



Sfinţii zilei - calendar ortodox, astăzi prăznuim:

  

Sfântul Ierarh Teodosie de la Brazi


Sfântul Sfintit Mucenic Foca, facatorul de minuni


 
Sfântul Foca gradinarul

 
Sfântul Mucenic Isaac si Sfântul Martin


 
Cuviosul Cosma Zografitul

 
Cei douazeci si sase cuviosi Parinti Zografiti
 

* SUNETUL de fond se corecteaza din player-ul aflat in partea cea mai de jos a paginii.

Ştire din "bătrâni" rămasă ... pentru noi povaţă

Coroanele mucenicilor
   Odată, avva Moise le-a zis fraţilor care stăteau cu el: „Astăzi vin barbarii la Sketis. Sculaţi-vă şi fugiţi“. Ei îl întreabă: „Dar tu nu fugi, avva?“ El a răspuns: „Eu aştept ziua aceasta de atâţia ani, ca să se împlinească cuvântul stăpânului Hristos, care zice: «Toţi care iau sabia, de sabie vor muri»“. Ei îi zic: „Atunci nu fugim nici noi, vrem să murim împreună cu tine“. El le zice: „Nu-i treaba mea. Fiecare să vadă cum stă“. Erau şapte fraţi şi el le zice: „Barbarii sunt la uşă“. Au intrat şi i-au omorât. Doar unul singur a scăpat, ascunzându-se în spatele unei grămezi de funii, şi a văzut şapte coroane coborând din cer şi aşezându-se peste capetele lor. (Pateric, ediţia Polirom, 2005 -
 rubrica de Tryanna)  


Congresul internaţional „Rezistenţa prin religie”

     La Constanţa s-au încheiat astăzi, 21 septembrie, lucrările Congresului internaţional „Rezistenţa prin religie”. Din programul manifestării a făcut parte o Expoziţie Fotodocumentară desfăşurată în Sala Ovidiana a Muzeului Naţional de Arheologie Constanţa. Congresul a continuat cu susţinerea de referate despre rezistenţa anticomunistă din România.

     Ediţia din acest an a Congresul internaţional „Rezistenţa prin religie” de la Constanţa s-a axat pe evidenţierea importanţei rezistenţei anticomuniste, religia ortodoxă fiind un factor esenţial în păstrarea spiritualităţii româneşti de-a lungul timpului.          


EVENIMENTE la Bruxelles:  

- 19 septembrie 2008 18:30
   parohia Sfântul Sava (Bruxelles), Atelierul Forumului ortodox de la Bruxelles.
   Primul atelier de întâlnire şi de discuţii al Forumului ortodox de la Bruxelles a avut loc la sediul din Biserica Ortodoxă Sârbă, Sfântul Sava (rue des Etangs Noirs 110, 1080 Bruxelles).
   Tema: cinstirea Mariei, Maica lui Dumnezeu, în Ortodoxie
   Atelierul de lucru a fost deschis şi moderat de către pr. Cristos Filiot, preot ortodox din Strasbourg, lector la Facultatea de Teologie din Salonic şi profesor la Institutul ortodox Sf. Ioan Teologul (Bruxelles).
   Atelierul de lucru a fost precedat de Vecernie. 

   

- 20 septembrie, 2008, 9:00 (Institut St-Jean, Bruxelles), au început cursurile.
  Institutul Ortodox Sf. Ioan Teologul asigură formare teologică ortodoxă în patru ani.
  Anul universitar 2008-2009 a inceput la 20 septembrie 2008, la ora 9:00 în şcoala Kestekidion (91 Rue Joseph Claes, 1060 Bruxelles).
 
- 3-4-5 octombrie 2008, Loisi (Ver sur Launette, Franţa), al doilea Congres din 2008, al Acer-MJO
   Congresul va avea loc la Centrul spiritual al Loisy (Oise, Franţa). Printre vorbitori vor fi: Paul Adelheim RP (fost prizonier - tabara sovietice),  Hyacinthe Destivelle (Directorul Centrului ISTIN) şi profesorul Nikita Struve (Paris).

- 18 octombrie, 2008, 9:00 (Fraternité du Bon Pasteur, Bruxelles), Ziua Fraternitatii Ortodoxe, Sarbatoarea tuturor sfintilor ortodocsi din Belgia.
  Conferinta Claude Lopez Ginisty pe tema Sfintilor stareti din Optino, spiritualitatea parintilor şi tema "Sfantul Ortodox Martin de Tours şi Galia". @KSLCatalin
 


Profesorul Todor Sabev a murit

   Profesorul Todor Sabev a murit sâmbătă, 13 septembrie, în oraşul natal Ostrets, Bulgaria, născut în 1928. Bine-cunoscut teolog, puternic implicat în miscarea ecumenica de mai multe decenii, Todor Sabev a fost primul profesor de istorie a Bisericii, la Academia Teologica din Sofia, înainte de a fi numit, după aderarea "Bisericii Ortodoxe din Bulgaria la Consiliul Mondial al Bisericilor, în 1961, membru al comisiei pentru dialogul dintre biserici. Mai târziu, între 1968 şi 1975, el a fost membru al comisiei centrale a WCC, înainte de a deveni secretar general în 1979.
   Credincios slujitor al bisericii şi foarte activ, autor a numeroase cărţi şi articole despre istoria Bisericii şi Ecumenism, el a jucat un rol foarte important în timpul acestor ani, în relaţiile dintre ortodocşi şi miscarea ecumenică, în grupul de lucru comun cu Biserica Romano-Catolica. El s-a retras in urma cu cativa ani, timp în care s-a împărţit între Bulgaria şi Geneva, unde a fost membru al parohiei francofone ortodoxe Sfânta Ecaterina - Chambésy (Sainte Catherine). Dumnezeu sa-l odihnească!
 @KSLCatalin


O nouă biserică la Centrul Medico-Social din comuna Pechea, judeţul Galaţi

    O nouă biserică se va construi în comuna Pechea, judeţul Galaţi. Preasfinţitul Părinte Casian, Episcopul Dunării de Jos, a săvârşit ieri, 20 septembrie, slujba de sfinţire a locului pe care va fi ridicat noul lăcaş de cult, cu hramul Sfântul Mare Mucenic Pantelimon. Biserica va fi înălţată în incinta Centrului Medico-Social din localitate, unitate care are în îngrijire peste 50 de vârstnici care au nevoie de asistenţă medicală permanentă.

 

   În apropierea Centrul Medico-Social din localitatea Pechea funcţionează şi un centru de zi pentru copiii care provin din familii defavorizate sau care au ambii părinţi plecaţi în străinătate. Micuţii sunt ajutaţi la pregătirea temelor de profesori voluntari.

 

   După sfintele slujbe, Preasfinţitul Părinte Casian, Episcopul Dunării de Jos a vizitat copiii de la Centrul de zi, oferindu-le rechizite şcolare, şi bătrânii de la Centrul Medical, cărora le-a dăruit pachete cu alimente, iconiţe şi cărticele de rugăciuni.  

  


Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan a sfinţit o nouă biserică în Ezăreni, judeţul Iaşi

    Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a sfinţit pe 20 septembrie, biserica cu hramurile „Acoperământul Maicii Domnului“ şi Sf. Voievod Ştefan cel Mare” din localitatea Ezăreni, judeţul Iaşi. După slujba de sfinţire, credincioşii prezenţi au putut trece prin Sfântul Altar pentru a se închina.

    Parohia „Acoperământul Maicii Domnului” şi “Sf. Voievod Stefan cel Mare” din Ezăreni a fost înfiinţată în anul 2002. Biserica parohiei a fost construită între anii 2003-2008, cu ajutorul credincioşilor din această zonă.

    La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, i-a acordat părintelui paroh Mihai Iordăchescu rangul de iconom stavrofor. De asemenea, au mai fost acordate distincţii de vrednicie credincioşilor care au ajutat la ridicarea noii biserici.


Bisericile s-au rugat pentru pace, pe 21 septembrie  

   Mai mult de 140 de comunităţi creştine şi grupuri creştine din Statele Unite au organizat manifestaţii publice, de rugăciune, cu ocazia Zilei Internaţionale de Rugăciune pentru Pace din 21 septembrie.   

   Un grup de biserici din mai multe ţări au format, la un loc, cu această ocazie, un lanţ de rugăciune care a durat 24 de ore.
   Acestea sunt doar două exemple de popularitate tot mai mare a Zilei Internaţionale de Rugăciune pentru Pace, sarbatorită la 21 septembrie.   

   Încă de la lansarea de către Consiliul Mondial al Bisericilor (COE), în 2004, această zi este o zi a bisericilor din întreaga lume, o zi a rugaciunii şi acţiunii unite pentru promovarea pacii durabile în inima femeilor şi a bărbaţilor, a familiilor lor, a comunităţilor şi a societăţii.
   In acest an, campania pentru Ziua de rugăciune, a fost condusă de “On Earth Peace” (Pace Pe Pământ), o organizaţie cu sediul în SUA, sub auspiciile grupului de lucru al Bisericii Infrăţite, care a implicat 140 de comunităţi şi parohii în rugăciunea publică.

   "Sperăm că aceste comunităţi participante să stabilească relaţii ecumenice şi inter-religioase la nivel local sau să le aprofundeze pe cele existente", a spus Matt GUYNN, coordonator al "Martorilor pentru Pace" apartinand de “On Earth Peace”.

    Pe 21 septembrie, mai multe ţări din Pacific, Europa şi America de Nord au fost legate intr-un lant al rugăciunii, pentru 24 de ore. Aceste rugăciuni s-au organizat în bisericile, din nouă ţări: American Samoa, Canada, Fiji, Indonezia, Noua Zeelandă, Norvegia, Olanda, Samoa, Tuvalu şi Statele Unite.
   Ideea Zilei Internaţionale de Rugăciune pentru Pace a fost propusă, în 2004, în timpul unei reuniuni între secretarul general al COE, Rev Dr Samuel Kobia şi Secretarul General ONU, la acel timp, Kofi Annan.
  Ziua de 21 septembrie (sau cea mai apropiată duminică de această dată) coincide cu Ziua Internaţională a Naţiunilor Unite, a pacii. Este printre iniţiativele lansate de COE pentru depăşirea violenţei. @KSLCatalin


Conferinta privind "Taramul Fagaduintei" -  o "confruntare constructivă" şi noi perspective asupra conflictului israeliano - palestinian  

   Un simpozion privind "Pamantul Fagaduintei”, expunând diferite abordări teologice pe această problemă-cheie în conflictul israeliano-palestinian, a avut loc in prezenta liderilor teologi care au dorit sa ofere astfel noi oportunităţi bisericii. Unii participanţi au declarat ca punctele lor de vedere au fost rezolvate de "confruntarea constructivă" care a caracterizat conferinta organizata de Consiliul Mondial al Bisericilor (COE).
   Un rezultat al acestui simpozion ar trebui să fie mai buna înţelegere asupra problemei terenurilor din Biblie, prin teologie şi, ca urmare, inlăturarea conflictului. Conferinta a avut loc intre 10 si 14 septembrie 2008, sub auspiciile Federaţiei Elveţiene a Bisericii Protestante şi ale Bisericii Reformate din Berna-Jura-Solothurn. Reuniunea a avut loc în cadrul Forumului Ecumenic Palestina Israel. 85 de participanţi au venit din Europa, Orientul Mijlociu, America, Africa şi Asia.
   Experţii din Europa şi America de Nord au evidenţiat progresul obţinut în cursul mai multor ani de dialog între creştini şi evrei. La conferinţa s-a exprimat speranţa că creştinii din Israel-Palestina, în viitor, vor participa la dialoguri de acest fel, chiar şi cu musulmanii. 
@KSLCatalin 


Invitatie: Sfantul Siluan Athonitul 

    Miercuri, 24 septembrie, este praznuit Sfantul Siluan Athonitul.
    Marti, 23 septembrie, la Biserica studentilor(Paraclisul Universitar Sfantul Nicolae) din Piata Universitatii se va face priveghere incepand cu orele 20.00 si dupa orele 00.00 se va savarsi Dumnezeiasca Liturghie (pana pe la aproximativ orele 02.00).
 (Ramona Popa - membra a grupului Lacasuri Ortodoxe)


S-a încheiat cea de-a XVI-a ediţie a Congresului Ecumenic Internaţional de Spiritualitate Ortodoxă

    La mănăstirea din Bose, în Italia, s-a încheiat ieri, 21 septembrie, cea de-a XVI-a ediţie a Congresului Ecumenic Internaţional de Spiritualitate Ortodoxă. Ediţia din acest an a început pe data de 18 septembrie şi a avut ca temă „Paternitatea spirituală în tradiţia ortodoxă”. Preafericitul Părinte Daniel, patriarhul BOR, a transmis un mesaj participanţilor la această conferinţă.

    Biserica Ortodoxă Română a fost reprezentată de Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Serafim al Mitropoliei Ortodoxe Române a Germaniei, Europei Centrale şi de Nord.

    La ediţia din acest an a Congresului Ecumenic Internaţional de Spiritualitate Ortodoxă sunt invitate personalităţi religioase marcante din Biserica Ortodoxă, Biserica Catolică şi din Bisericile Reformate. Reprezentantul Bisericii Ortodoxe Române, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Serafim, a susţinut referatul cu tema „Paternitatea spirituală şi lumea contemporană”.

    Conferinţa de anul acesta a fost dedicată memoriei Preasfinţitului Părinte Emilianos Timiadis, Mitropolit de Silvyria, autorul unor numeroase cărţi şi articole despre teme privind viaţa sacramentală, pastorală, spiritualitatea ortodoxă, dialog ecumenic şi monahism ortodox. 

   Presfinţitul Părinte Epifanie, Episcopul Buzăului şi Vrancei, a oficiat ieri, 21 septembrie, slujba de resfinţire a unei bisericii din municipiul Focşani, judeţul Vrancea. Lăcaşul de cult, având hramurile „Sfântul Antonie cel Mare“ şi „Sfântul Mucenic Sava de la Buzău“ a fost construit între anii 2002-2005, în prezent fiind finalizată pictura interioară, în tehnica fresco. La sfintele slujbe au participat numeroşi credincioşi, această biserică deservind cartierul Unirii, o zonă aglomerată a oraşului Focşani.
   În apropierea bisericii „Sfântul Antonie cel Mare“ din Focşani se va construi, în viitor, un centru social-filantropic şi o capelă mortuară.


Musulmanii şi creştinii se vor concentra pe contribuţia religiei la asigurarea pacii 

   Douăzeci de femei, creştine şi musulmane, s-au întâlnit in perioada 4 - 7 septembrie, în Gothenburg, Suedia, discutând un proiect intitulat "Mersul spre pace, prin religie." Organizat în comun de către Institutul pentru dialogul inter-religios al Iranului(IID) şi de Consiliul Mondial al Bisericilor (COE), sub auspiciile eparhiei Bisericii Gothenburg din Suedia, acest eveniment s-a concretizat printr-o masă rotundă, în urma reuniunii care a avut loc anul trecut în Teheran. 
   "Femeile crestine si musulmane sunt artizane ale pacii în mai multe moduri, fie global, fie în societate şi în comunitate", a spus Rima Barsoum, responsabila cu dialogul între creştini şi musulmani în COE. "Această întâlnire îşi propune să ţină pasul cu dialogul dintre creştini şi musulmani." 
   Prezentand materiale, inclusiv din domeniul artei, mass-media, educaţiei şi teologiei, participantele au discutat – tinand seama si de traditie – despre problemele societatii alcatuite atat din femei cat si din bărbaţi. S-a ajuns la concluzia că religia poate juca un rol constructiv în societăţile noastre, iniţiind astfel un proces de reflecţie privind rolul femeii.
 @KSLCatalin

 

Moastele Sfântului Serafim de Sarov vor fi aduse în Grecia  

   Pentru prima dată, moastele Sfântului Serafim de Sarov, unul dintre cei mai cinstiti sfinti din ortodoxia rusă, vor sosi din Rusia în Grecia, unde vor rămâne timp de o lună, în perioada 3 octombrie - 2 noiembrie 2008. Pe 30 septembrie, o delegaţie a Bisericii Ortodoxe din Grecia va vizita Divéévo, manastirea ctitorita de Sfântul Serafim de Sarov. Moastele Sfinte, vor ajunge apoi la Atena.
   Pe 3 octombrie Sfintele Moaste vor fi primite la Atena, pe aeroport, de către Mitropolitul Nicolas de Mésogée şi guvernatorul Attica de Est. Acestea vor fi aduse la biserica Sfântul Trifon, unde delegaţia Sfântului Sinod şi reprezentanţi ai altor biserici locale de cult ortodox se pot inchina. Dupa aceea, timp de o lună, Sfintele Moaste vor fi puse spre inchinare, în Biserica Panaghia Soumelis din zona Acharnè a Atenei, unde exista o mare parte din diaspora ucraineană şi rusă. 
@KSLCatalin 


Universitatea din orasul german Munster va forma profesori de ortodoxie  

   Deschisă în aprilie 2009, Universitatea din Münster isi doreste sa formeze profesori de ortodoxie. Conform iniţiatorul acestui program, Elias Assaad Kattan, profesor de teologie, pe viitor, acesti specialisti vor preda celor peste un milion de copii ortodocsi din Germania.
   În majoritate lor, crestinii ortodocsi de aici sunt de etnie rusă, sârbă, turcă sau greacă, dar şi de origine germană. În prezent, acesti copii pot lua parte la cursuri de Catehism catolic sau evanghelic.
   Cursurile de formare sunt concepute pe şase semestre şi organizate ca niste cursuri suplimentare pentru viitorii profesori. În programul de formare sunt incluse: teologie teoretică şi practică, studii biblice, istoria Bisericii, de educaţie religioasă, Bioetica şi dialog inter-religios.
   În prezent, ortodoxia este predată experimental, în unele şcoli din Renania de Nord-Westfalia. Pe teritoriul acestei regiuni şi în Bavaria trăiesc majoritatea ortodocsilor din Germania.
   Conform Kattan, experimentul ar trebui să fie extins. Iniţial, este planificat să se introducă predarea religiei, pe bază de voluntariat în săli de clasă de şcoală primară, apoi si in ciclul urmator. Dar această idee nu este nouă. Deja din anii 80, a fost lansata ideea de a se crea astfel de cursuri. Cu toate acestea, punerea în aplicare a proiectului a început acum câţiva ani, când a fost vorba de introducerea predarii islamismului în şcoli.
   Profesorul Kattan, are în plan dezvoltarea, în colaborare cu Comitetul Bisericii Ortodoxe din Germania, a unui proiect detaliat de formare, în primăvara anului 2009. 
 
@KSLCatalin


Turcia: şcolile minorităţilor religioase, pe cale de dispariţie  

  Un raport recent al Agenţiei de ştiri catolice evocă dispariţia şcolilor minoritatilor religioase (grec-ortodocsi, armeni si evrei) din Turcia:
  "Nu vor mai fi curând şcoli pentru minorităţi la Istanbul, pentru că populaţia greacă din fostul Constantinopol, se stinge treptat. În unele clase din şcoli, ortodocsii greci nu sunt mai mult de 6 elevi.
Numărul total de elevi din toate şcolile grecesti ale oraşului se ridică la 240. În anii 1950, erau mai mult de 5000. In 10 - 15 ani, aici nu va mai exista vreo minoritate greaca in scoli, a estimat Demircioglu Yani, director al liceului Zografion.
  Scoala in care odata a studiat Patriarhul Ecumenic Bartolomeu avea in anul scolar 1960/1961, mai mult de 700 de elevi. In acest an numaram  53 elevi iar in cea de-a sasea clasa, nu mai sunt decat 4 elevi"…
@KSLCatalin 


Va recomandam, pentru inceputul de saptamana:

  Suprimati in prealabil volumul sunetului de fundal, din player-ul aflat in josul paginii.   

  LACASURI ORTODOXE VA UREAZA: O saptamana plina de bucurii!

INFO - NOUTATI (de ieri, pana azi) LACASURI @ KSLCatalin

AICI: CELE 10 PEDEPSE - lacasul mantuirii
AICI: PARINTELE IOANICHIE BALAN (despre Sfanta cruce)  - frecvente ortodoxe
           @KSLCatalin
AICI: UN FILM IN CARE VETI VEDEA O VULPE SURPRINSA IN ZONA SINAIA - lacasul copiilor
           @KSLCatalin
AICI: ACCELERATOR: Experiment fara risc - lacasuri ortodoxe
           @KSLCatalin

AICI:
REGIM DE SLABIRE cu rezultate foarte bune - lacasuri ortodoxe
           @KSLCatalin
AICI: JURNAL BARCELONEZ (8) Ana-Maria Tamas - Audaces Art 
         @KSLCatalin

Preafericitul Părinte Daniel a participat ieri, 21 septembrie, la Sf. Liturghie oficiată la Mănăstirea Cernica  

   Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a participat la Slujba Sfintei Liturghii de la Mănăstirea Cernica, unde a ţinut un cuvânt de învăţătură în care a subliniat importanţa Sfintei Cruci pentru viaţa fiecărui creştin.


20 de ani de la înfiinţarea parohiei 'Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril” din Boro, Suedia

 

   Ieri, 21 septembrie 2008, s-au împlinit 20 de ani de la înfiinţarea parohiei ortodoxe româneşti 'Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril” din Boro, un oraş din centrul Suediei. Cu acest prilej, Slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată, de Preasfinţitul Părinte Macarie , Episcopul Europei de Nord.

 

   În Suedia trăiesc câteva mii de persoane de origine română, la care se adaugă numeroase persoane aflate la lucru în această ţară.    

 

Parte din Stirile Lacasuri Ortodoxe, pot fi preluate de alte site-uri, doar cu specificatia vizibila: 
www.LacasuriOrtodoxe.com , drept link.
Pentru reviste, ziare si alte publicatii, sursa de specificat este:
"Lacasuri Ortodoxe" @KSLCatalin
- multumim tuturor -

Pe langa publicatiile aparute doar pe hartie (fara adresa proprie web), cu profil exclusiv religios, multumim si celor ce ne-au citat zilele acestea, in publicatiile de top, cotidiene:


articolul 1: click Papa Benedict al XVI-lea nu vrea sa
 auda de divort si recasatoriri
 pe emblema

Dumitru Manolache


articolul 2:aparut doar in pagina scrisa
Dumitru Manolache


MULTUMIM
 totodata colaboratorilor oficiali, cu link-uri permanente (click aici), dintre care mentionam 

 

Patriarhia Ecumenică din Constantinopol şi-a redobândit titlul de proprietate asupra unui orfelinat de pe insula trucă Buyukada

 

 

Astazi, conf. evidentelor raportate de Yahoo, grupul Lacasuri Ortodoxe@KSLCatalin numara, cu ajutorul lui Dumnezeu, aproximativ 7500 membri.  

Pentru: NOUTATI ORTODOXE - ANUNTURI ORTODOXE - NOUTATI DIN BISERICA - INFORMATII  click aici: ARHIVA

 

Partager cet article

Repost0

commentaires