Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
13 septembre 2008 6 13 /09 /septembre /2008 18:55

>>> Jertfa nu se identifica cu moartea, dupa cum se crede în general, ci devine calea spre viata. Jertfa este mister si opera a lui Dumnezeu; moartea este opera diavolului. Jertfa este miscare autentica, creatoare, este “da” (spus) lui Dumnezeu; moartea este “nu”, refuz demonic. Jertfa este constienta; moartea este cadere în inconstienta. Jertfa este libera; moartea este obligatorie, suspendare a libertatii. Jertfa este profetica si vizionara; moartea este întuneric. Pr. Constantin Galeriu



Sfinţii zilei - calendar ortodox, astăzi prăznuim:

Maine, zi de post drastic

 

Sfinţirea Bisericii Sfintei Învieri a lui Hristos, Dumnezeul nostru, de la Sfântul Mormânt de la Ierusalim.


Sfinţii Mucenici Cronid, Leontie, Serapion, Straton şi Seleuc.


Sfântul Sfinţit Mucenic Cornelie sutaşul.

Sfinţii Mucenici Gordian, Macrovie, Ili, Zotic, Lucian şi Valerian.


Cuviosul Parinte Petru cel din Agreia


Cuviosul Ioan de la Prislop.


Sfânta Mare Muceniţă Ketevan, regina Georgiei.

Cuviosul Ierotei cel Nou, Iviritul.

 

* SUNETUL de fond se corecteaza din player-ul aflat in partea cea mai de jos a paginii.

Ştire din "bătrâni" rămasă ... pentru noi povaţă

Porunca oamenilor şi porunca lui Dumnezeu

   Odată, s-a poruncit la Sketis: „Săptămâna aceasta postiţi!“. Dar tocmai atunci s-a întâmplat să vină câţiva fraţi din Egipt la avva Moise şi el le-a făcut puţină fiertură. Văzând fumul, vecinii au zis clericilor: „Moise a încălcat porunca, şi-a făcut fiertură“. Ei le-au răspuns: „Vorbim cu el când vine la slujbă“. Sâmbătă, clericii, văzând nobila purtare a avvei Moise, i-au zis în faţa întregii obşti: „Avva Moise, ai încălcat porunca oamenilor, dar ai împlinit porunca lui Dumnezeu“. (Pateric, ediţia Polirom, 2005 -rubrica de Tryanna)   


Hramul mănăstirilor Partoş şi Cebza

 

     Duminică, 14 septembrie, de praznicul Înălţării Sfintei Cruci (zi de post) îşi vor serba hramul mănăstirile de la Partoş şi Cebza (jud. Timiş).
     Cu această ocazie slujbele vor începe în seara zilei precedente şi vor continua pe tot parcursul nopţii de sâmbătă spre Duminică. În dimineaţa zilei de 14 septembrie se va oficia Sfânta Liturghie a praznicului.
     La mănăstirea Partoş slujba privegherii din seara zilei de 13 septembrie va fi oficiată de către Preasfinţitul Episcop-vicar Paisie Lugojanu. De asemenea Preasfinţia Sa va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea de la Cebza în dimineaţa zilei de 14 septembrie.
     Reamintim că mănăstirea de la Partoş a fost recent reînfiinţată prin hotărârea Consiliului Eparhial.
     La hramul celor două mănăstiri din eparhie sunt aşteptaţi credincioşi şi credincioase din Timişoara şi din întreg judeţul.

Sărbătorirea celui de al doilea hram al catedralei mitropolitane din Timişoara

     Programul celui de al doilea hram al catedralei mitropolitane din Timişoara - Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş, 15 septembrie:
     Luni 15 septembrie va fi sărbătorit Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş, ocrotitorul Banatului şi cel de al doilea hram al catedralei mitropolitane din Timişoara. Cu acest prilej slujbele se vor desfăşura după următorul program :
     - Duminică 14 septembrie de la orele 19 se va oficia slujba vecerniei cu litie, după care racla cu moaştele Sfântului Iosif cel Nou va fi dusă în procesiune în jurul catedralei, urmând a fi depusă pe solee în faţa uşilor împărăteşti, unde va rămâne deschisă până în dimineaţa zilei de 16 septembrie;
     - Duminică spre luni la miezul nopţii se va oficia Sfânta Liturghie;
     - Luni 15 septembrie de la orele 6 se va oficia slujba Utreniei, iar de la orele 7 Taina Sfântului Maslu. De la orele 9:30 Înaltpreasfinţitul Mitropolit Nicolae al Banatului şi Preasfinţitul Episcop-vicar Paisie Lugojanu împreună cu mai mulţi preoţi şi diaconi vor oficia Sfânta Liturghie. În aceeaşi zi la orele 18 se va oficia acatistul Sfântului Iosif cel Nou, urmat de un concert de muzică religioasă;
     - Marţi 16 septembrie de la orele 7:30 se va oficia Sfânta Liturghie arhierească, urmată de depunerea raclei cu sfintele moaşte la locul obişnuit din incinta catedralei.
     Pe tot parcursul zilelor de prăznuire a Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş sunt aşteptaţi preoţi, călugări, călugăriţe şi credincioşi, pentru a se închina la moaştele celui supranumit „ocrotitorul Banatului”.
 


Consfătuirea profesorilor de religie din judeţul Dolj   

 

   La Centrul Eparhial al Arhiepiscopiei Craiovei a avut loc pe 12 septembrie, consfătuirea profesorilor de religie din judeţul Dolj, în vederea pregătirii pentru începerea noului an şcolar. Întâlnirea a fost prezidată de părintele Ion Resceanu, Inspector pentru învăţământ al Arhiepiscopiei Craiovei şi prof. dr. Iuliana Gheorghe, Inspector de religie la Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj.

 

   În cadrul consfătuirii au fost abordate probleme legate de activitatea didactică, rezultatele obţinute la examenele de titularizare şi grad şi noutăţile primite de la Ministerul Educaţiei şi Cercetării referitoare la metodologia de predare a disciplinei religie. De asemenea, au fost dicutate o serie de probleme curente care au vizat pregătirea pentru începerea în bune condiţii a noului an şcolar 2008 - 2009.  


SLUJBĂ DE TE-DEUM LA SEMINARUL TEOLOGIC "TEOCTIST PATRIARHUL" DIN GIURGIU, CU PRILEJUL DESCHIDERII NOULUI AN ŞCOLAR

     În ziua de 15 septembrie 2008, Preasfinţitul Dr. Ambrozie, Episcopul Giurgiului, înconjurat de membrii aparatului administrativ al Centrului Eparhial, în prezenţa colectivulului profesoral, de părinţi şi de elevii seminarişti, va săvârşi slujba de Te-Deum, în capela Seminarului Teologic Liceal Ortodox „TEOCTIST PATRIARHUL" din Giurgiu, cu prilejul începerii anului şcolar 2008 – 2009.

 

TÂRNOSIREA BISERICII PAROHIEI "ÎNĂLŢAREA SFINTEI CRUCI" DIN COMANA

     La Praznicul Înălţării Sfintei Cruci, Preasfinţitul Dr. Ambrozie, Episcopul Giurgiului, va săvârşi slujba de târnosire a bisericii parohiei „Înălţarea Sfintei Cruci”, cu hramul Sf. Ioan Rusul şi Sf. Cuv. Xenia, din com. Comana, Protoieria Hereşti. Sfântul locaş a fost ridicat în perioada noiembrie 2007 – sptembrie 2008, cu binecuvântarea Preasfinţitului Dr. Ambrozie, prin grija şi implicarea PC. Pr. Dumitrache Laurenţiu, parohul bisericii. Cu acest prilej, va dărui bisericii o părticică din moaştele Sf. Ioan Rusul, primite în dar de la PC. Pr. Ioan Vernezos, parohul bisericii „Sf. Ioan Rusul” din localitatea Evia – Grecia, şi va instala ca preot al acestui sfânt locaş pe PC. Pr. Ciocănel Marian.

 

PELERINAJ ORGANIZAT DE MĂNĂSTIREA SF. M. MC. GHEORGHE DIN GIURGIU

     Miercuri, 10 septembrie 2008, cu binecuvantarea Preasfinţitului Parinte Dr. Ambrozie, Episcopul Giurgiului, Mănăstirea Sf. Mare Mucenic Gheorghe a organizat un pelerinaj gratuit la mănăstirile din Episcopia Giurgiului. După ce miercurea trecută credincioşii au avut ocazia să viziteze Mănăstirea Buna Vestire de la Bolintin şi Biserica din com. Letca Nouă, de data aceasta credincioşii au vizitat Mănăstirea Comana - cel mai vechi aşezământ monahal din eparhia noastră, situată în comuna Comana din judeţul Giurgiu, ctitorită de Vlad Ţepeş în anul 1461. 


 

Părintele Iustin Pârvu a fost prezent pe 12 septembrie la Schitul Înălţarea Sfintei Cruci din Aiud

     Părintele Iustin Pârvu, duhovnicul de la Mănăstirea Petru Vodă, a venit pentru câteva ore la Aiud şi a participat la mai multe slujbe oficiate la Schitul Înălţarea Sfintei Cruci din Aiud, unde a fost închis pentru mai mulţi ani în timpul regimului comunist.             

 
Consfătuirea anuală a profesorilor de religie din judeţul Alba

    
     Vineri, 12 septembrie 2008, la Facultatea de Teologiei Ortodoxă din Alba Iulia a avut loc consfătuirea anuală judeţeană a profesorilor de religie din judeţul Alba. Întâlnirea a fost prezidată de IPS Andrei.
     Părintele Dorin Opriş, inspector de religie pe judeţul Alba, ne-a precizat că scopul acestei întâlniri este acela de a discuta problema statutului orei de religie din şcoală, precum şi despre documentele şcolare necesare. Tot atunci a avut loc şi prezentarea proiectului „Hristos împărtăşit copiilor” de către părintele Jan Nicolae.
     În judeţul Alba sunt peste 100 de profesori de religie.


Şase ani de la trecerea la cele veşnice a Părintelui Sofian Boghiu


     La 14 septembrie 2008 se implinesc şase ani de la trecerea la cele vesnice a Cuviosului Parinte Sofian Boghiu.
     Cuviosul Parinte Sofian Boghiu s-a nascut in satul Coconestii Vechi, Balti, in anul 1912. In 1925 intra ca frate in Manastirea Rughi, Soroca. In 1940 a absolvit Seminarul Monahal de la Manastirea Cernica, iar intre anii 1940 - 1945 termina Facultatea de Teologie, Academia de Belle Arte si Scoala de Pictura Monumentala din Bucuresti. Este tuns in monahism la manastirea Dobrusa in 1936 si hirotonit preot in 1940.
     A pictat mai multe biserici in tara si peste hotare si a fost citiva ani profesor la Seminarul Monahal din Manastirea Neamt.
     Din anul 1952 este staret si duhovnic al Manastirii Antim devenind si unul din membrii de frunte ai vestitei grupari spirituale a 'Rugului Aprins'. Intre anii 1958 - 1964 este detinut politic fiind condamnat la 15 ani de munca silnica.
     A trecut la cele vesnice la data de 14 septembrie 2002, fiind inmormantat la Manastirea Caldarusani, unde el insusi isi alesese din vreme locul de ingropaciune.
     Vesnica pomenire si Dumnezeu sa-l odihnească cu sfinţii!


Înţelesul duhovnicesc al Crucii - Stareţul Melchisedec de la Mănăstirea Lupşa


     Praznicul Înălţării Sfintei Cruci este păstrat de Maica noastră Biserica din momentul în care împărăteasa Elena, cu mult dor, a căutat Crucea lui Hristos şi a găsit-o şi spre mângâierea credincioşilor Patriarhul Macarie a înălţat-o ca să o vadă toţi credincioşii din Ierusalim.
     Importanţa Crucii pentru noi credincioşii ortodocşi este capitală şi mai mult decât importanţa Crucii, înţelegerea duhovnicească pe care noi credincioşii ortodocşi o avem faţă de Cruce, Crucea fiind Altarul de jertfă pe care Hristos Dumnezeu nostru S-a răstignit, Altarul de jertfă care a fost stropit cu Sângele Său Cel prea curat ca să spele întinăciunea păcatelor noastre.
     Şi după cum se ştie din istoria aflării Sfintei Cruci, când împărăteasa Elena a găsit cele trei cruci şi nu a ştiut care este Crucea Mântuitorului Hristos, au atins-o de o femeie moartă, le-au atins cele trei cruci pe rând şi Crucea lui Hristos a înviat pe o femeie moartă. Şi aceasta a fost mărturia că Crucea este de viaţă dătătoare şi aceasta este binecuvântarea praznicului şi a hramului mănăstirii noastre, pentru că avem Crucea în mijlocul nostru, în mijlocul credincioşilor, pentru că Crucea în care se păstrează o părticică din Lemnul Crucii Mântuitorului Hristos va şi în ziua hramului spre închinare tuturor credincioşilor. Crucea ne dă nouă binecuvântarea şi puterea să-I urmăm lui Domnului Hristos, în aceste zile în care noi avem multă nevoie de puterea şi ajutorul lui Hristos. Bucurie a venit prin Cruce la toată lumea şi noi nădăjduim ca Crucea lui Hristos să ne dea şi nouă şi dumneavoastră tuturor bucurie şi binecuvântare.

 

Cinstirea Crucii în viaţa noastră – Părintele Teofil Părăian de la Mănăstirea Sâmbăta


     Crucea Mântuitorului nostru Iisus Hristos este Faţa lui Dumnezeu îndreptată către oameni, în înţelesul că Dumnezeu este Iubire şi în Cruce se arată Iubirea. Deci, Crucea reprezintă Iubirea lui Dumnezeu Tatăl, Care L-a trimis pe Fiu pentru mântuirea lumii, Iubirea lui Dumnezeu Fiul, Care S-a răstignit pentru noi şi pentru a noastră mântuire şi a biruit prin Cruce puterile întunericului.
     Ne-am pomenit în lumea aceasta noi ca drept măritori creştini şi ca cinstitori ai Crucii Mântuitorului nostru Iisus Hristos, am învăţat din copilărie să ne facem semnul crucii, ne facem semnul crucii când începem rugăciunile noastre, ne facem semnul crucii în timpul rugăciunilor noastre, ne facem semnul crucii când plecăm la drum, ne facem semnul crucii când ajungem în faţa unei Biserici, ne facem semnul crucii când trecem pe lângă o cruce.
     Deci, viaţa noastră este unită cu Crucea Mântuitorului şi pentru că e unită cu Crucea Mântuitorului este unită şi cu crucea noastră, cu partea noastră de suferinţă, câtă ne-o rânduieşte Dumnezeu pentru binele nostru sufletesc. Ne facem semnul crucii ca semn de mântuire, Crucea este legată de mântuire şi mântuirea de Cruce. Şi pe lângă aceasta suntem mai în stare, mai hotărâţi pentru a ne purta crucea de fiecare zi. Pentru că crucea este şi un semn al ostenelii pe care trebuie s-o facă omul pentru înaintarea sa în viaţa duhovnicească.
     Aşadar, Crucea Domnului ne aduce aminte de crucea omului, crucea omului este crucea noastră, dacă nu altfel cel puţin ca osteneală de-a ne depăşi pe noi înşine, de-a birui păcatul, de-a birui răutatea.
Nu numai la Ziua Crucii trebuie să ne gândim la Crucea Mântuitorului, Biserica noastră are şi alte zile de cinstire a Sfintei Cruci, de exemplu Duminica a III-a din Postul Paştilor, apoi miercurea şi vinerea se pomeneşte la slujbele Bisericii noastre puterea Cinstitei şi de viaţă făcătoarei Cruci.


Hram la Schitul Înălţarea Sfintei Cruci din Aiud


     Duminică, 14 septembrie 2008, Schitul de pe Râpa Robilor din Aiud îşi prăznuieşte hramul. Părintele Augustin, duhovnicul schitului , ne-a prezentat programul slujbelor şi ne-a vorbit despre importanţa acestui praznic: „Sâmbătă seara spre duminică, la ora 12.00 noaptea, va începe slujba de Priveghere - Vecernia Mare, Utrenia Mare urmate de Sfânta Liturghie. După aceea, la ora 8.00 va fi Taina Sfântului Maslu, care se va face chiar într-o formă, deci în mod special pentru bătrânii care mai vin şi care mai sunt în viaţă şi bineînţeles şi pentru ceilalţi credincioşi care vin la această sărbătoare.
     La ora 10.00 va fi slujba Parastasului, care se va face pentru cei care au murit la Aiud şi nu numai la Aiud şi în celelalte temniţe comuniste, iar bineînţeles ca la fiecare praznic de la ora 12.00 va fi masa pentru cei care au participat la slujbă şi pentru toţi, ceilalţi bineînţeles care sunt prezenţi acolo la slujbă.”


IPS Andrei la hramul Manastirii Lupsa

     Hram la mănăstirea Lupşa, care are şi o părticică din lemnul Sfintei Cruci. IPS Andrei va participa de sâmbătă seară a slujba Privegherii, iar duminica va sluji Sfânta Liturghie.
     Deja s-a încetăţenit, aş putea zice ca o tradiţie în ajunul praznicului, pe 13 septembrie îl aşteptăm pe Înaltpreasfinţitul să vină să ne dea binecuvântare arhierească şi să începem Privegherea Înălţării Sfintei Cruci, priveghere care, cum spuneam la sfârşit la doxologie are acest eveniment duhovnicesc înălţător, cu scoaterea Cinstitului Lemn al Crucii Mântuitorului Hristos. Şi a doua zi dimineaţa la ora 7.00, chiar în ziua praznicului, deci duminică începem cu sfinţirea apei şi Taina Sfântului Maslu pentru cei bolnavi. Şi la 9.00 îl aşteptăm pe Înaltpreasfinţitul, întâmpinăm soborul de preoţi şi-l aşteptăm ca să începem slujba dumnezeiască, aşa cum zicem: Vremea a Domnului este a face. Aşteptăm pe Înaltpreasfinţitul ca să dea binecuvântarea să se înceapă lucrarea dumnezeieştii Liturghii. Şi după slujbă şi după Ierarhului o să fie şi agapa ca şi de obicei, pentru cei care sunt invitaţii mănăstirii şi ca în fiecare an şi pentru mulţi nu avem posibilitatea să hrănim pe toţi, mă gândeam cât de neputincioşi suntem noi faţă de Hristos, Care a hrănit cu cinci pâini şi doi peşti cinci mii de bărbaţi, afară de femei şi copii. Noi tot cu pâine şi cu peşte, că este dezlegare că e hramul mănăstirii, dăm la cei care sunt mai…
     Deşi în general e praznic cu post.
     Da, praznicul Înălţării, că de asta aspectul acesta nu l-am surprins în discuţia noastră. Deşi, este cum spuneam Inima Crucii este Învierea, Inima este totuşi ascunsă, adâncă, e tainică nu este scoasă la vedere. Crucea este legată de Vinerea Mare ca şi Duminica a treia din post, Duminica Crucii şi este bineînţeles zi de post pentru că nu poţi să te apropii de Taina Crucii cu burta plină şi ghiftuit de ale lumii ăsteia şi Maica noastră Biserica ştie lucrul acesta sugerează fiilor ei preaiubiţi că trebuie un pic de altceva, adică de nemâncare ca să te apropii de praznicul Înălţării Crucii, să te apropii de înţelesul de viaţă dătător care izvorăşte din Crucea lui Hristos.
     Deci, este praznic cu post, dar aşa este rânduiala la mănăstiri unde este hramul mănăstirii se face dezlegare la peşte în ziua hramului şi de aceea spuneam că noi încercăm să dăm şi noi la cei care sunt mai de la depărtare la cinci, şase sute de suflete o bucăţică de pâine şi un pic de peşte şi ce mai reuşim acolo să punem din puţina dragoste care o avem. Dar, în principiu cam acesta este tipicul an de an şi de aceasta spuneam că aproape că s-a intrat într-o tradiţie şi credincioşii care au început să se îndulcească de frumuseţea privegherii şi frumuseţea şi tensiunea duhovnicească a scoaterii Crucii, ei ştiu şi vin şi stau până la sfârşit chiar dacă scoaterea Crucii este în ajun este destul de târzie ora când, privegherea se lungeşte către 10.30 sau aproape 11.00 noaptea, aproape la miezul nopţii. Dar cei care au fost hrăniţi, să folosesc acelaşi cuvânt de frumuseţea privegherii şi a dragostei lui Dumnezeu, stau şi aşteaptă cu dor să se închine seara la Sfânta Cruce. Domnul să miluiască, acum noi nu putem să dăm mărturie decât din măsura neputinţei noastre, dar Taina Crucii lui Hristos este mult mai mare, ne cuprinde şi ne dă răspuns la fiecare dacă ne apropiem de ea.
     Părinte stareţ Melchisedec Vă mulţumim mult şi Domnul să vă dea din puterea Crucii şi să duceţi mai departe tot ceea ce faceţi.
     Mulţumim şi să dea la tot omul, asta e dorirea noastră să dea la tot omul puterea şi înţelesul şi sensul care izvorăsc din Crucea lui Hristos.


Biserica Ortodoxă prăznuieşte la 14 septembrie Înălţarea Sfintei Cruci

     In fiecare an, la 14 septembrie, Biserica Ortodoxa praznuieste Inaltarea Sfintei Cruci facuta de catre Episcopul Macarie al Ierusalimului in anul 335 in biserica construita in cinstea acesteia in Ierusalim. In antichitate, crucea era considerata un instrument de tortura pentru facatorii de rele, care erau condamnati la moarte. Prin rastignirea pe cruce a Domnului nostru Iisus Hristos ea a devenit simbolul crestinismului pentru că prin ea Hristos a răscumpărat neamul omenesc. Astfel, prin cruce s-a omorât moartea, s-a dezlegat păcatul strămoşesc, ni s-a dăruit Învierea şi am redevenit fii şi moştenitori ai lui Dumnezeu.
     Sarbatoarea Inaltarii Sfintei Cruci, aminteste de doua evenimente importante din istoria lemnului Sfintei Cruci: in primul rand, aflarea Crucii, pe care a fost rastignit Mantuitorul Hristos, de catre Sfanta Imparateasa Elena, mama imparatului Constantin cel Mare, si inaltarea ei solemna in vazul poporului de catre Episcopul Macarie al Ierusalimului, iar in al doilea rand, aducerea Sfintei Cruci de la perşi, la anul 629, in timpul domniei imparatului bizantin Heraclius, care a depus-o cu mare cinste in Biserica Sfantului Mormant din Ierusalim, dupa ce Patriarhul Zaharia a inaltat-o in vazul credinciosilor la 14 septembrie 630.
     Parti din lemnul Sfintei Cruci pe care a fost rastignit Mantuitorul Hristos se afla in Biserica Sfantului Mormant din Ierusalim, in Sfantul Munte Athos, la Roma si Constantinopol.
     O mică parte din lemnul Sfintei Cruci se află şi la Mănăstirea Lupşa, ca dar primit în anul 2001 de la Stareţul Efrem Vatopedinul.


 

Anul „nou” şcolar...

(Pr. Prof. Sorin Oţelariu)


     Ne înscriem mereu în acelaşi ciclu temporal din nevoia de a ne configura şi încadra spiritual. Există o compatibilitate între anul „nou” bisericesc şi anul „nou” şcolar, nu numai prin aceea că se supun aceleaşi perioade pe care o definesc ca început, ci şi prin similitudinea experienţelor şi trăirilor, prin convergenţa sensului final pe care îl generează. Timpul sacru are o vastă dimensiune pedagogică pentru că este, în sine, transfigurant şi formator, la fel cum timpul „pedagogic”, marcat convenţional prin fiecare an şcolar, are în sine finalitate transcendentă pentru că urmăreşte conturarea spirituală a personalităţii umane.
     Fiecare început de an şcolar aduce cu sine promisiunea unei evoluţii. Deşi ciclic, anul şcolar are un sens ascendent, o mişcare pe verticală. Anul şcolar „transportă” spiritul uman în formare de la un nivel la altul al evoluţiei sale. Asimilarea monotonă a cunoştinţelor în şcoală determină dezvoltarea unor competenţe revelaţionale. Acestea nu numai că fac posibilă dezvoltarea materială prin asigurarea unui suport material, din ce în ce mai complex, existenţei umane, ci generează şi o evoluţie spirituală datorită unei permanente dilatări a capacităţii de înţelegere a lumii în care trăim.
     Şcolala românească face eforturi pentru a scăpa de caracterul ei preponderent informativ. Asimilarea enciclopedică de informaţii nu mai este de mult un deziderat deşi există o oarecare nostalgie renascentistă. Evoluţia sistemelor informaţionale face inutil un astfel de deziderat câtă vreme cantitatea de informaţie creşte exponenţial odată cu timpul. Modelul educaţional care se impune se fundamentează pe capacitatea de analiză şi sinteză a informaţiei existente, pe abilitatea de decriptare a unor sensuri noi, pe temeiul unui suport tradiţional.
     Anul şcolar 2008-2009 se dechide pe fondul a două mari săbători creştine: Naşterea Maicii Domnului şi Înălţarea Sfintei Cruci. Naştere şi Înălţare, dragoste maternă şi jertfă întru luminare. Dacă împărăţia cerurilor este a copiilor (Luca 18,16), şcoala nu poate fi decât anticamera în care se deprind bunele înţelesuri ale vieţuirii pentru reasumarea vieţii veşnice. Act de recuperare morală şi ontologică, prezenţa pedagogică a orei de religie în şcoală converteşte spaţiul profan, transformând catedra într-un altar virtual pentru a reface legătura primordială, genetică, între cult şi cultură. Nu vom fi capabili să ne înţelegem identitatea şi să ne-o asumăm deplin decât atunci când structura noastră intimă va rezona, din nou, la sunetul clopotelor. Şcoală şi Biserică sunt unite fiinţial prin aceeaşi bătaie de clopot de început!

 

Programul PS Lucian Mic

     Duminică 14.09.2008
     Ora 8.30-
Va participa la pelerinajul de pe Muntele Mic şi Va sluji Sf. Liturghie la Crucea de pe munte.
     Luni 15.09.2008
     Ora 9.00 - Va binecuvânta pictura şi va sluji Sf. Liturghie la biserica "Sf. Iosif cel Nou de la Partoş" din Reşiţa
  
 


Preafericitul Părinte Daniel aniversează un an de când a fost ales Patriarh
     Preafericitul Părinte Daniel împlineşte astăzi, 12 septembrie 2008, un an de când a fost ales Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. În seara zilei de 12 septembrie 2007, în jurul orei 20:00, Sfântul Sinod valida alegerea noului Patriarh al Bisericii noastre, în persoana Înaltpreasfinţitului Daniel Ciobotea, Arhiepiscop al Iaşilor şi Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei. În sunetul clopotelor care răsunau în semn de mulţumire la Catedrala patriarhală din Bucureşti, cel de-al şaselea patriarh al României făcea prima sa declaraţie în noua demnitate: „Mulţumim şi dorim să exprimăm recunoştinţă Sfântului Sinod şi membrilor Colegiului Electoral Bisericesc pentru încrederea pe care ne-au acordat-o şi, în acelaşi timp, dorim să exprimăm dorinţa de a sluji Biserica Ortodoxă Română aşa cum a slujit-o vrednicul de pomenire Preafericitul Patriarh Teoctist, care ne-a lăsat o moştenire luminoasă, bogată, pe care noi trebuie să o păstrăm, să o preţuim şi să o cultivăm. În acelaşi timp, dorim să exprimăm rugămintea ca toţi cei care iubesc Biserica şi ţara noastră să ne ajute, pentru că Patriarhul nu lucrează singur, ci împreună cu Sinodul, cu toţi clericii din Patriarhia Română, monahii şi monahiile, cu credincioşii, cu toate instituţiile misionare, culturale, sociale şi cu societatea noastră, în general“.
     Numeroase mesaje de felicitare din partea ierarhilor, a autorităţilor centrale şi locale, sau din partea a diferite personalităţi care au avut ocazia să-l cunoască personal şi să-i cunoască activitatea Mitropolitului de atunci al Moldovei, au sosit pentru noul patriarh, iar zeci de credincioşi au postat mesaje pe site-ul „Ziarului Lumina“.
     Preafericitul Părinte Daniel are 57 de ani şi s-a născut la Dobreşti, judeţul Timiş. A studiat la Strasbourg şi Freiburg, apoi a fost lector la Institutul Ecumenic din Bossey (Elveţia). A intrat în monahism în anul 1987, la Mănăstirea Sihăstria, sub îndrumarea marelui duhovnic Cleopa Ilie. A fost consilier patriarhal, director al Sectorului „Teologie Contemporană şi Dialog Ecumenic“, precum şi conferenţiar la Catedra de Misiune Creştină a Institutului Teologic din Bucureşti. În martie 1990 a fost ales Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, iar în iunie, acelaşi an, Arhiepiscop al Iaşilor şi Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei.
     În activitatea de până acum, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel s-a remarcat ca fondator de instituţii, fondator de publicaţii, organizator de simpozioane, colocvii, congrese şi expoziţii, iniţiator, sprijinitor şi coordonator de programe sociale, culturale şi educative. A înfiinţat şi susţinut mai multe instituţii de învăţământ teologic, facultăţi şi seminarii, în Arhiepiscopia Iaşilor, în calitate de Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, mai multe asociaţii social-filantropice şi centre cultural-pastorale.
     În timpul în care a fost Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, Preafericitul Părinte Patriarh a înfiinţat peste 300 de parohii, 40 de mănăstiri şi schituri, 5 protopopiate şi a iniţiat şi susţinut construirea a peste 250 de biserici noi. De asemenea, a organizat aniversări, comemorări şi proclamări de canonizare în Mitropolia Moldovei şi Bucovinei. În timpul arhipăstoririi sale în Moldova, pelerinajul prilejuit de sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iaşi a căpătat o amploare deosebită, numărându-se printre cele mai mari pelerinaje ale Ortodoxiei.
     În anul 2008, la Bucureşti, Patriarhul Daniel a pus bazele primului Centru de Presă al Bisericii Ortodoxe Române, Basilica, ce cuprinde Radio Trinitas, TV Trinitas, „Ziarul Lumina“, Agenţia de Ştiri BASILICA şi Biroul de Presă al Patriarhiei Române.


Educaţia autentică transmite valori perene

(Mesajul de binecuvântare al Preafericitului Părinte DANIEL, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, cu prilejul deschiderii oficiale a noului an şcolar 2008 – 2009)

     Distinşi dascăli, Iubiţi elevi, Dragi părinţi,
     Fiecare început de an şcolar (15 septembrie) stă sub semnul iubirii jertfelnice şi milostive a Mântuitorului nostru Iisus Hristos pentru că în ziua premergătoare de 14 septembrie sărbătorim Înălţarea Sfintei Cruci. Această apropiere între evenimentele menţionate face ca dascălii să primească de la Hristos - Învăţătorul veşnic - iubirea şi înţelepciunea de a se dărui spiritual în lucrarea lor de formare a copiilor şi tinerilor poporului român.
     Urmând îndemnul înţelept care spune „totdeauna lucrul tău să-l începi cu Dumnezeu”, mai înainte de a intra în Şcoală, intrăm în Biserică pentru a ne ruga, adică pentru a uni înţelepciunea umană cu Înţelepciunea divină, întrucât omul creat după chipul lui Dumnezeu Cel Înţelept şi Bun creşte spiritual în comuniune cu El.
     Astfel, Şcoala românească împreună cu maica ei, Biserica, cultivă modul de cunoaştere prin comuniune, de unire a inteligenţei cu iubirea, a ştiinţei cu spiritualitatea, a acţiunii cu sfinţenia vieţii.
     În timp ce ştiinţa cultivă cunoaşterea creaţiei, a universului fizic şi social, credinţa religioasă cultivă relaţia cu Creatorul şi Mântuitorul lumii, oferind omului şi creaţiei semnificaţie şi valoare eternă.
     În acest sens, studiul religiei este o necesitate cultural - educaţională. Nu poţi avea o cultură completă fără Religie întrucât valoarea eternă a persoanei umane nu poate fi redusă la eficienţa ei utilitaristă din societatea vremelnică.
     Atât Biserica cât şi Şcoala sunt chemate să ofere copiilor şi tinerilor nu numai ştiinţă şi educaţie ci şi sens sau speranţă pentru a trăi viaţa în comuniune de iubire şi preţuire reciprocă. Lipsa acestora face astăzi ca mulţi copii să fie abandonaţi de părinţii lor, care se confruntă cu grave probleme ale vieţii sau pleacă la muncă în străinătate. Unii copii se îmbolnăvesc trupeşte datorită lipsurilor materiale, iar alţii se îmbolnăvesc sufleteşte, din cauza dorului de părinţi şi absenţei lor afective.
     Împreună, Biserica şi Şcoala trebuie să preţuiască, să formeze şi să ajute copiii şi tinerii de astăzi, ca aceştia, la rândul lor, să cultive cu încredere şi iubire valorile credinţei şi ale culturii creştine, potrivit cuvintelor Mântuitorului nostru Iisus Hristos: „Eu sunt viţa, voi sunteţi mlădiţele. Cel ce rămâne întru Mine şi Eu întru el, acela aduce roadă multă, căci fără Mine nu puteţi face nimic” (Ioan 15, 5), adică nimic bun.
     Ne bucurăm că atât Biserica Ortodoxă Română, cât şi Statul Român, mai ales prin Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, susţin programe de învăţare a limbii române de către copiii românilor care se află la muncă în străinătate, mai ales în ţările din Uniunea Europeană, pentru ca aceştia să nu-şi piardă identitatea etnică şi valorile culturii şi spiritualităţii româneşti, ca parte integrantă a patrimoniului cultural şi spiritual al Europei.
     Părinţii copiilor români din străinătate sunt îndemnaţi să se adreseze Ambasadelor şi parohiilor noastre din ţările respective ca a fi organizate şcoli de limbă română cu profesori calificaţi şi recunoscuţi ca atare de Ministerul român al Educaţiei.
     Felicităm şi binecuvântăm pe toţi cei ce se ostenesc, cu pricepere şi dăruire, în această lucrare de mare valoare şi necesitate pentru copiii români de pretutindeni.
     Adresăm, de asemenea, alese mulţumiri şi binecuvântări tuturor celor ce au sprijinit iniţiativele comune ale Bisericii şi Şcolii româneşti privind păstrarea orei de Religie în Şcoală, prin campania Nu vrem liceu fără Dumnezeu!, şi menţinerea sfintelor icoane în spaţiile de învăţământ, manifestând astfel aceeaşi conştiinţă nobilă şi dragoste părintească pe care le aveau şi primii dascăli ai învăţământului românesc, înţelepţi în a uni, ştiinţa educaţiei cu sfinţenia vieţii, cunoştinţele practice cu valorile eterne, legând în lumină generaţiile între ele.
     Cu prilejul deschiderii noului an şcolar 2008 – 2009, rugăm pe Hristos Domnul Cel ce a zis: „Lăsaţi copiii să vină la Mine” (Mt. 19, 14) să vă dăruiască dumneavoastră, dascălilor, elevilor şi părinţilor, sănătate şi pace, ajutor şi bucurie în activitatea pe care o desfăşuraţi.
     Cu părintească dragoste şi multă preţuire,
     † DANIEL
     Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Parte din Stirile Lacasuri Ortodoxe, pot fi preluate de alte site-uri, doar cu specificatia vizibila: 
www.LacasuriOrtodoxe.com , drept link.
Pentru reviste, ziare si alte publicatii, sursa de specificat este:
"Lacasuri Ortodoxe" @KSLCatalin
- multumim tuturor -

Pentru: NOUTATI ORTODOXE - ANUNTURI ORTODOXE - NOUTATI DIN BISERICA - INFORMATII  click aici: ARHIVA

Partager cet article

Repost0

commentaires