Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
11 septembre 2008 4 11 /09 /septembre /2008 06:35

>> Jertfa nu se identifica cu moartea, dupa cum se crede în general, ci devine calea spre viata. Jertfa este mister si opera a lui Dumnezeu; moartea este opera diavolului. Jertfa este miscare autentica, creatoare, este “da” (spus) lui Dumnezeu; moartea este “nu”, refuz demonic. Jertfa este constienta; moartea este cadere în inconstienta. Jertfa este libera; moartea este obligatorie, suspendare a libertatii. Jertfa este profetica si vizionara; moartea este întuneric. Pr. Constantin Galeriu


Sfinţii zilei - calendar ortodox, astăzi prăznuim:

Ne aflam in "Saptamana Sfintei Cruci" - o saptamana "inclinata" spre mai multa rugaciune si post, dupa canonul fiecaruia, prin propriul duhovnic.

 

Sfântul Sfinţit Mucenic Autonom.

Sfântul Sfintit Mucenic Curnut, episcopul Iconiei.

Sfântul Mucenic Teodor, cel din Alexandria.

Sfinţii Mucenici Machedonie, Tatian şi Teodul.

Sfântul Mucenic Ochian.

Sfântul Mucenic Iulian cel din Galatia, şi cei 40 de împreună-pătimitori cu el.

Cuviosul Daniil cel din Tasios.

Tot în această zi, pomenirea Cuviosului Andronic cel de la Atroa, în Muntele Olimp al Bitiniei, care în pace s-a săvârşit.

 

* SUNETUL de fond se corecteaza din player-ul aflat in partea cea mai de jos a paginii.

Ştire din "bătrâni" rămasă ... pentru noi povaţă

Calea mântuirii

   Povesteau despre avva Isaac că, apropiindu-i-se sfârşitul, au venit la el bătrânii şi-l întrebau: „Ce-o să ne facem după tine, părinte?“. El le-a zis: „Vedeţi cum am umblat în faţa voastră? Dacă vreţi să urmaţi şi să păziţi poruncile lui Dumnezeu, El vă trimite harul Său, care va avea grijă de locul acesta. Dar dacă nu vreţi să le păziţi, nu mai rămâneţi aici. Şi noi ne întristam când părinţii noştri se apropiau de moarte, dar respectam poruncile lui Dumnezeu şi sfaturile lor, şi trăiam ca şi cum ei ar fi fost mai departe cu noi. Aşa să faceţi şi voi şi vă veţi mântui“. (Pateric, ediţia Polirom, 2005 - rubrica de Tryanna)   Crestinofobia Europeana 


     Mons
. Rino Fisichella, presedinte al Academiei Pontificale pentru Viata, a judecat sever abuzurile si derivele actuale, anticrestinesti:

    "Suntem, probabil, spune el, în cea mai critică fază a culturii occidentale, prin faptul că aceasta nu mai are un respect profund faţă de creştinism, care constituie radacina civilizatiei occidentale. Este exact ca şi când un fiu îşi respinge propria mama."
    Prelatul a mai spus că "obiectivul acestei lumi moderne este de a marginaliza rolul Bisericii în arena publică. Dar ceea ce nu se înţelege este că astfel este atacată chiar adevarata libertate."  Mai ales ca "modernitatea are nevoie de biserica, pentru ca biserica poate trasa exact care sunt caile necesare unui progres sau ale unei dezvoltări depline,  umane.”
 

@KSLCatalin


Kiev-Salonic. Delegaţia Bisericii Ortodoxe Ucraineene a vizitat Grecia 

   In perioada 28 august - 1 septembrie, la invitaţia Mitropolitului Barnabas de Neapolis Stavrupolis (Biserica Ortodoxa a Greciei), o delegaţie oficială a Bisericii Ortodoxe Ucraineene a efectuat o vizită în Grecia.
   Având binecuvântarea Mitropolitului Volodimir din Kiev şi Ucraina, delegaţia a fost condusă de către administratorul executiv al Bisericii Ucraineene, Arhiepiscopul de Bila Tserkva şi Bohuslav, Mitrofan. Au mai fost alaturi: un funcţionar din cadrul Departamentului pentru Relaţii Externe al Bisericii Ucraineene, pr. Valeri Kravets şi un student la facultatea de teologice a Universitatii din Atena, Serghei Tiskun, ca traducător (absolvent al Academiei Teologice din Kiev) .
   Joi, 28 august delegaţia a sosit la Atena şi s-a întâlnit cu Episcopul Damaskin de Diokleia. În aceeaşi zi, delegaţia a poposit şi la Salonic, unde arhiepiscopul Mitrofan a luat parte la vecernie, în ajunul hramului Catedralei din Mitropolia Neapolis.
   În ziua următoare, 29 august, oficierea Sfintei Liturghii a avut loc cu participarea Bisericii Ortodoxe locale.

   Pe 30-31 august delegaţia a vizitat Sfântul Munte Athos, unde arhiepiscopul Mitrofan a oficiat o slujba de vecernie şi a condus Sfânta Liturghie.
   La 1 septembrie delegaţia ucraineană din Biserica Ortodoxa a Ucrainei a fost primită de către primarul Neapolis, Lucian Ladopulos. A mai fost prezent şi primarul Stavrupolis-ului,  Sava Serasidis.
 

@KSLCatalin


Preotul Victor Yatsenko, Paroh al noii Biserici Sf. Volodimir, a Radei Supreme a Ucrainei  

   Această biserică este de mare ajutor pentru credinţa politicienilor, a funcţionarilor de stat şi deputatilor, care suferă de lipsa unor servicii religioase.
   Cei care sunt ortodocşi ajung, prin rugăciune, la o mai bună înţelegere a misiunii lor pline de responsabilitate. Este important ca toti deputatii să-şi amintească de Dumnezeu şi de poruncile Lui.
   Biserica noastra este mică, dar misiunea sa constă în prezenţa la sediul Parlamentului, spre a sprijini activitatea Radei Supreme. Mulţi politicieni au realizat că de multe ori conflictele si tensiunile din parlament sunt atât de puternice încât devine imposibil a lucra în mod eficient; prin urmare, rugaciunea la icoanele sfinte ar asigura un ritm constant al prezentei în biserică, astfel încât mila Lui Dumnezeu să fie întotdeauna cu deputatii.

 

  Fiecare membru al Radei Supreme poate intra în capela, rugandu-se înainte de a lua unele decizii importante, iar Domnul astfel, îi va ajuta. 
@KSLCatalin


Mitropolitul Volodimir - Vizita in Episcopia Odesei

   Joi, 4 septembrie, mitropolitul Bisericii Ortodoxe a Ucrainei a inceput o vizita in Eparhia Odesei.
   La sosirea în Odesa, acesta a vizitat Mănăstirea Adormirea Maicii Domnului, şi s-a intalnit in Biserica Sfantul Nicolae cu Mitropolitul Agathangel de Odesa şi Izmayil, cu Vicarul Eparhiei de Odesa - Episcopul Alexei de Belgorod-Dnistrovskyi şi cu unii ierarhi alături de un număr de studenţi din Seminarului Teologic Odesa, precum şi cu numerosi credincioşi din eparhie.

 Primatul Bisericii Ortodoxe a Ucrainei a vizitat Episcopia de Odesa pentru a participa la festivitatile dedicate celei de-a 70-a aniversare a Mitropolitului Agathangel. 

@KSLCatalin

15 septembrie 2008
Mesajul P.S. Sale P.S. Visarion, Episcopul Tulcii, cu ocazia începerii noului an şcolar


Iubiţi elevi şi distinşi dascăli
 

          Pentru fiecare tânăr ziua de început de an şcolar reprezintă un moment de bucurie având o însemnătate deosebită. Şi aceasta nu numai pentru cei tineri dar şi pentru educatorii şi părinţii elevilor trăiesc împreună cu aceştia aceleaşi momente de emoţie şi de înălţare sufletească.
             Anul şcolar marcat de începutul anotimpului bogat al toamnei când în hambare se adună roadele câmpului, are o semnificaţie deosebită pentru cei care îi trec pragul cuprinşi de dorinţa cunoaşterii şi a acumulării de cât mai multe cunoştinţe folositoare pentru viaţa de zi cu zi.
         Într-o deplină emulaţie spirituală, şcolarii începând de la cei care desluşesc pentru prima dată tainele scrisului şi ale cititului şi până la cei din clasele terminale de liceu se străduiesc să urce noi trepte pe scările cunoaşterii, ale ştiinţei şi înţelepciunii având ca finalitate desăvârşirea personală şi dezvoltarea personalităţii fiecăruia în folosul semenilor.
 În acest proces educaţional voinţa şi dorinţa fiecăruia dintre dumneavoastră se cere să fie întărită şi de ajutorul lui Dumnezeu concretizat prin harul Sfântului Duh împărtăşit tuturora în chip tainic şi real prin jertfa Domnului nostru Iisus Hristos.
           Vă punem la suflet dragi elevi să vă adăpaţi cât mai mult din bogatul şi nesecatul izvor de cunoştinţe al materiilor pe care le vor preda învăţătorii şi profesorii voştri ca să puteţi beneficia din plin de binefacerile slovei scrise. Să vă adăpaţi în acelaşi timp şi din tezaurul duhovnicesc al credinţei noastre străbune pe care-l primiţi mereu prin ora de religie atât de importantă în procesul educaţional. Numai întăriţi cu mintea şi cu sufletul, luminaţi de razele binefăcătoare ale învăţăturii creştine veţi putea birui toate încercările şi obstacolele din viaţă şi veţi deveni cu adevărat aceeaşi buni români şi buni creştini ca şi înaintaşii noştri.
             La acest început de an şcolar 2008/2009, rugăm pe Bunul Dumnezeu să vă dăruiască vouă dragi elevi darurile Sale, luminarea minţii şi înţelepciune ca să fiţi bucuria şi mângâierea părinţilor şi dascălilor voştri.
          Dorim de asemenea întregului corp profesoral sănătate, bucurie şi mult spor întru lucrarea de modelare a tinerelor vlăstare ale neamului şi ale Bisericii noastre străbune.
            Împărtăşindu-vă dragostea noastră cu părinteşti şi arhiereşti binecuvântări vă dorim succes în noul an şcolar şi Dumnezeu, izvorul Înţelepciunii să vă ocrotească cu sănătate, putere de muncă şi roade îmbelşugate în această înălţătoare şi nobilă activitate ce o începeţi astăzi.
P.S. Visarion 
Episcopul Tulcii
 

 

Mitropolitul Volodimir a vizitat Mănăstirea Adormirea Maicii Domnului 

    Vineri, 5 septembrie, în timpul şederii sale în Eparhia de Odesa, PF Mitropolit Volodimir a vizitat Manastirea Adormirea Maicii Domnului. El a fost însoţit de Mitropolitul Agathangel din Odesa, Mitropolitul Evsevi din Pskov şi Veliky Luk, Mitropolitul Anthonie de Khmelnitski şi Starokostitantinivsk, Arhiepiscopul Antonii de Urali şi Guriev, Secretarul  Patriarhiei UOC - Episcopul Alexander de Pereiaslav-Khmelnitski. 
   Aici acestia s-au inchinat la Moastele Sfântului Apostol Andrei, întâiul chemat şi, apoi, la Icoana Facatoare de minuni a Maicii Domnului, izvorâtoare de lapte. De asemenea, Primatul UOC s-a inchinat la moastele Sfantului Kuksha din Odesa.. 
 
  Dupa aceasta, oaspetii au vizitat biserica Seminarului Teologic din Odesa, cu hramul Sfantului Andrei - patronul ceresc al şcolii teologice şi a vizitat noua constructie a Catedralei în cinstea Sfintei Icoane a Maicii lui Dumnezeu "Primavara vietii”.

    La încheierea vizitei Mitropolitul a vizitat cimitirul mănăstirii, unde este  ingropat Arhiepiscopul Boris (Vik) din Odesa , pe care l-a cunoscut in viata. Foto  Maxim Sidorenka


@KSLCatalin
 

INFO - NOUTATI LACASURI @ KSLCatalin

AICI: ACATISTUL DE VIATA PURTATOAREI CRUCI - lacasul mantuirii@KSLCatalin

AICI: BIG-BANG - "NE TREBUIE UN ACCELERATOR SPIRITUAL!"lacasuri ortodoxe @KSLCatalin

AICI: REGIM DE SLABIRE cu rezultate foarte bune - lacasuri ortodoxe @KSLCatalin

 

Open Day la Institutul Saint-Serge (Franta) - un interviu cu Jean-François Colosimo 

   Institutul de Teologie Ortodoxa Saint-Serge îşi deschide porţile sâmbătă, 20 septembrie 10:00 - 16,00 şi salută toate părţile interesate din Biserica Ortodoxa, teologie şi tradiţie.

   În timpul zilei, vizitatorii vor avea posibilitatea de a descoperi programul, ritmul cursurilor, materiile studiate etc. Studenţii, care în prezent sunt inscrisi la diferite cursuri vor împărtăşi experienţele lor şi vor  răspunde la întrebări.
   Program:

   10,00 - deschiderea Institutului;

   11,00 - Prezentare de către decan, a Institutului, pe diferite cursuri şi formare profesională;

   14,30 - întâlnire cu studenţii;

   15,30 - vizita la biserica din Saint-Serge .
    În această perspectivă, va prezentam un interviu cu Jean-François Colosimo, care predă la Institutul Saint-Serge, cursul de studiul teologiei:

 

Catedrala din Bila Krinitsia a aniversat 100 de ani  

   Invitaţi din Romania, Moldova, Rusia, România şi Ucraina s-au reunit la data de 28 august 2008, la hramul Adormirii Maicii Domnului, în satul Bila Krinitsia, districtul Glibocitski din SV Ucrainei,  Regiunea Cernăuţi, pentru a sărbători aniversarea a 100 de ani ai Catedralei Ortodoxe din Rusia.
   O Sfanta Liturghie şi alte rugăciuni au fost oficiate de Mitropolitul Leontie de Bila Krinitsia (Fântâna Albă), Mitropolitul Moscovei - Korneliu, Episcopul de Kiev - Savatie (Kozka), Mitropolitul de Chisinau (Moldova) - Evmenii, şi clerul. Au participat de asemenea, reprezentanţi ai autorităţilor regionale şi ai districtului.
   Piatra de temelie a Catedralei Adormirea Maicii Domnului din Bila Krinitsia a fost pusă în 1900, conform proiectului arhitectului rus Kuznetsov. Construirea a fost finalizată în anul 1908.
  


   Fundaţia Filantropia a Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Timişoarei, în colaborare cu Primăria municipiului organizează un concert de muzică psaltică de praznicul Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş, luni, 15 septembrie, a.c., orele 18,45, după vecernia din ziua praznicului, în catedrala mitropolitană din Timişoara.
   Vor participa Grupul de muzică psaltică al Catedralei Mitropolitane din Craiova şi Grupul de muzică psaltică Sf. Cosma Melodul din Timişoara.
   La acest concert se vor strânge fonduri pentru proiectele sociale şi culturale ale Fundaţiei Filantropia. 
   Intrarea este liberă. Vă aşteptăm cu drag!

   Hramul bisericii din Cutina, protopopiatul Făget

   Luni, 8 septembrie 2008, biserica parohială din parohia Cutina, protopopiatul Făget, şi-a prăznuit hramul. Parohia are o veche biserică (din anul 1899) si a fost recent reparată prin osteneala preotului paroh Daniel Escariu. Deşi este o parohie mică, prin osteneala credincioşilor preotul paroh a reuşit să întreţină biserica şi să facă unele lucrări de renovare.
   Din încredinţarea Înalt Prea Sfinţiei Sale Nicolae Corneanu, Prea Sfinţia Sa Paisie Lugojeanul a vizitat această parohie şi a săvârşit sfânta liturghie împreună cu P. On. Bujor Păcurar şi un sobor de slujitori. Răspunsurile liturgice au fost date de corul Ligii Tineretului Ortodox din Lugoj. Cuvântul de învăţătură a fost rostit de P.C. Pr. Prof. Sebastian Ardelean, cadru didactic la Facultatea de Teologie din Timişoara.
   Prea Sfinţia Sa Paisie a împărtăşit pe credincioşii pregătiţi cu sfintele Taine şi a împărţit anafura la încheierea sfintei liturghii, după care a purtat discuţii cu consiliul parohial şi cu alţi credincioşi din parohie. FOTO:.

Examen de capacitate preoţească

    La centrul eparhial mitropolitan din Timişoara a avut loc marţi, 9 septembrie 2008, examenul de capacitate preoţească, sesiunea septembrie.
    Conform noii metodologii de obţinere a gradelor profesionale în preoţie, disponibilă spre consultare pe site-ul Patriarhiei Române, examenul de capacitate preoţească este examenul de titularizare pe post pentru personalul clerical sau pentru absolvenţii teologi. Acest examen se organizează de două ori pe an (în lunile martie şi septembrie) şi are o valabilitate de un an.
    Examenul a constat din probe la materiile Îndrumări misionare, Liturgică, Muzică, Catehetică, Omiletică şi Dogmatică. Comisia de examinare a fost prezidata de Prea Sfinţia Sa Paisie Lugojanu, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei.
    La această sesiune a examenului s-au prezentat atât candidaţi clerici cât şi mireni. Toţi candidaţii au promovat.

Parte din Stirile Lacasuri Ortodoxe, pot fi preluate de alte site-uri, doar cu specificatia vizibila: 
www.LacasuriOrtodoxe.com , drept link.
Pentru reviste, ziare si alte publicatii, sursa de specificat este:
"Lacasuri Ortodoxe" @KSLCatalin
- multumim tuturor -

Pentru: NOUTATI ORTODOXE - ANUNTURI ORTODOXE - NOUTATI DIN BISERICA - INFORMATII  click aici: ARHIVA

Partager cet article

Repost0

commentaires