Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
9 septembre 2008 2 09 /09 /septembre /2008 20:14

>>> Omul care poarta in sine Imparatia lui Dumnezeu raspandeste in jur ganduri sfinte, ganduri dumnezeiesti. Imparatia lui Dumnezeu faureste in noi atmosfera Imparatiei cerurilor, spre deosebire de atmosfera de iad a cugetului, pe care o raspandeste in jur omul ce poarta in inima sa iadul. Rolul crestinilor in lume este sa curateasca atmosfera in lume si sa largeasca Imparatia lui Dumnezeu. Pr. Staret Tadei


Sfinţii zilei - calendar ortodox, astăzi prăznuim:

Ne aflam in "Saptamana Sfintei Cruci" - o saptamana "inclinata" spre mai multa rugaciune si post, dupa canonul fiecaruia, prin propriul duhovnic.

sminodora.jpg 

Sfânta Pulheria împărăteasa.


Sfintele Muceniţe Fecioare Minodora, Mitrodora şi Nimfodora.


Sfântul Mucenic Varipsava (Baripsabas).


Sfintii Apostoli Apelie (Apelles), Luca (Luciu) şi Climent (Clement).


Sfântul Petru Marturisitorul, mitropolit de Niceea.
 

* SUNETUL de fond se corecteaza din player-ul aflat in partea cea mai de jos a paginii.

Ştire din "bătrâni" rămasă ... pentru noi povaţă

Cine va fi pedepsit cel mai aspru

   Avva Macarie a zis: „Pe când umblam odată, prin pustiu, am găsit un craniu de mort aruncat pe jos. L-am atins cu un băţ de palmier şi craniul mi-a vorbit. Eu îl întreb: «Cine eşti?». Craniul mi-a răspuns: «Am fost preot al idolilor grecilor care locuiau aici. Iar tu eşti Macarie, purtătorul de duh. Ori de câte ori te milostiveşti şi te rogi pentru cei pedepsiţi, ei simt o mică mângâiere»“. Bătrânul îl întreabă: „Ce mângâiere şi ce pedeapsă?“. Craniul zice: „Cât de departe este cerul de pământ, cam atât foc se află sub noi. De la tălpi până la cap stăm în mijlocul flăcărilor şi nimeni nu poate vedea faţa celuilalt, fiindcă faţa fiecăruia este lipită de spatele altuia. Dar când tu te rogi pentru noi, putem vedea faţa celuilalt, dintr-o parte. Aceasta este mângâierea“. Bătrânul a zis plângând: „Vai de ziua în care s-a născut omul“. Apoi, întreabă: „Există vreo pedeapsă mai cumplită?“. Craniul răspunde: „Pedeapsa cea mai cumplită o au cei de sub noi“. „Cine sunt?“, întreabă bătrânul. Craniul zice: „Noi, care nu L-am cunoscut pe Dumnezeu, am găsit puţină milă, dar cei care L-au cunoscut pe Dumnezeu şi L-au renegat, se află sub noi“. Apoi bătrânul a luat craniul şi l-a îngropat. (Pateric, ediţia Polirom, 2005 - rubrica de Tryanna)  


episcopia-ramnic.jpg

   Simpozion “Slatioara - 500 de ani”

   Azi, 06.09.2008, la Mânăstirea Bistriţa Olteană, începând cu ora 11,00 a avut loc simpozionul cu tema: "De la mânăstirea princiară a Craioveştilor la biserica ţărănească Vioreştii Slătioarei: trepte de spiritualitate românească şi europeană", desfăşurat în cadrul manifestărilor dedicate împlinirii a 500 de ani de la prima atestare documentară a comunei Slătioara.
   În cadrul şedinţei din această dimineaţă au conferenţat Preasfinţitul Părinte Gherasim Cristea, Episcopul Râmnicului, domnul Academician Răzvan Theodorescu, domnul Florin Rotaru - director general al Bibliotecii Metropolitane Bucureşti, domnul Florin Epure - director DJCCPCN Vâlcea şi Arhimandrit Dr. Veniamin Micle.
   Manifestările dedicate acestui eveniment vor continua mâine, 07.09.2008, începând cu ora 11,00 la Biserica Vioreşti, sat Goruneşti - Slătioara, iar de la ora 19,00 la Mânăstirea Hurezi (Sala Spătăriei) unde se vor aniversa "10 ani de la înfiinţarea Fundaţiei Naţionale pentru Civilizaţie Rurală « Nişte Ţărani »" şi va avea loc festivitatea de acordarea apremiilor Festivalului Internaţional "Eco - Etno - Folk - Film" care se află la ediţia a X-a.


   Slujire Arhiereasca  

   Duminică, 7 septembrie 2008, Preasfinţitul Părinte Gherasim Cristea, Episcopul Râmnicului, va participa la Sfânta Liturghie la Parohia Vioreşti, sat Goruneşti - Slătioara, din Protoieria Horezu, după care va oficia un Te-Deum si va binecuvânta masa câmpenească unde se vor aduna fiii satului, organizată cu prilejul manifestărilor dedicate împlinirii a 500 de ani de la atestarea documentară a comunei Slătioara.
   Seara, de la orele 19,00, va participa la Mânăstirea Hurezi în Sala Spătăriei la manifestarea aniversară a "10 ani de la înfiinţarea Fundaţiei Naţionale pentru Civilizaţie Rurală "Nişte Ţărani".


Propunere si atentionare Lacasuri Ortodoxe 

   Intrucat Biserica din Titan, cu hramul Sfantul Ilie, se afla inca in constructie, fiind nefinisata, parintele paroh mai poate, fara probleme, sa renunte la motivele religioase (straine de noi,steaua lui David si semiluna) din pavajul podelei precum si la semnul Sfintei Cruci, care, chiar daca parintele prin nivelul propriei credinte (drept preot ortodox) si al studiilor teologice (drept teolog) nu a reusit sa-si fixeze aceste "cunostinte", nu trebuie calcat in picioare, sub nicio forma! Este vorba doar de un pavaj din gresie, care se poate desface cu mare usurinta si poate la fel de bine sa fie inlocuit de modelul banal  existent in restul bisericii.  
   Oricum, culorile aprinse folosite nu ar fi facut decat sa creeze o imagine de kitsch.
   O alta solutie ar fi trasarea perimetrului in care aceasta cruce este proiectata, cu ajutorul unui snur (dupa modelul placilor funerare aflate deasupra mormintelor), mai ales ca, ea gasindu-se chiar dincolo de usi, practic, ar fi fost interzis astfel accesul intr-o Biserica... in care Sfanta Cruce este calcata in picioare.
cruce-podea.jpg
Nelamurire: daca, in cel mai bun caz, printr-o ispita de-a dreapta, parintele nu a urmarit decat cinstirea (prin afisare evidenta, inca de la intrare) a semnului Sfintei Cruci, atunci de ce oare acesta nu si-a ales ca pozitionarea semnului sa fie facuta in pavajul aflat dincolo de Usile Imparatesti, acolo unde, ar fi fost supusa riscului profanarii, prin calcarea in  picioare, doar de catre o singura persoana... (de catre preotul care exact asta si-a dorit).

  "Mai, sa ai grija mare... si, daca vreodata, cine stie cum, gasesti doua lemne pe jos, asezate in semnul Sfintei Cruci, sa le strici degraba, ca cel ce vine dupa tine, din greseala, din nebagare de seama sau nestiinta, sa nu-l calce cumva in picioare."pr.-Cleopa-scris-auriu.jpg


Un alt design neortodox  

proiect-Carmel.jpg    Biserica ortodoxa greaca, aflata în construcţie în Indiana, oferă o imagine ciudata celor ce o vad.
   "Nu există un astfel de proiect în istorie", a spus arhitectul Chris Kamages din San Francisco,  proiectantul acestei biserici. Firma CJK Design Group este specializată în proiectarea structurilor bizantine ortodoxe.
   Poroiectul are ca model Marea Biserica Sfanta Sofia, terminata în 537, la Constantinopol. Versiunea aflata la colţul străzii 106 Shelborne, care ar trebui să fie terminată în decembrie, conţine elemente similare vechi, esenţiale.
   “Forma moderna, triunghiulara (fata de cea treflata, obisnuita) asigura directii de vizibilitate clara, elimina unghiurile moarte si permite credinciosilor să se implice mai mult in slujba propiru-zisa, în afara faptului ca ofera mai mult spaţiu. In Biserica pot fi prezente mai mult de 600 de persoane, fără ca cineva sa se afle mai departe de altar cu mai mult de 21 de metri de altar. Aceasta este flancata la dreapta, de zona corului şi în stânga de un baptister care asigura o completa imersiune. Edificiul are 7734 metri patrati si este orientat spre rasarit. Suntem o mica biserica, deci ne bucurăm foarte mult pentru ceea ce am fost capabili sa realizam", a spus Dennis Dickos, presedinte al Consiliului şi membru al bisericii inca din anul 1968.  trad.jpg@KSLCatalin 


episcopia-severin-si-strehaia.jpg

   Sărbătoarea ,,Naşterea Maicii Domnului”

   În fiecare an la 8 septembrie Biserica Ortodoxă face pomenirea Naşterii Maicii Domnului. Aceasta este prima mare sărbătoare a anului bisericesc care a început la 1 septembrie

   Chiar dacă Sfânta Scriptură nu aminteşte nimic despre acest moment al vieţii Sfintei Fecioare Maria, Tradiţia ne relatează cum Dumnezeu a ascultat rugăciunile părinţilor ei, drepţii Ioachim şi Ana, care chiar dacă ajunseseră la adânci bătrâneţi nu-şi pierduseră nădejdea în ajutorul dumnezeiesc. Rod al rugăciunilor şi curăţiei părinţilor ei prunca Maria va fi închinată la Templul din Ierusalim unde va petrece în rugăciune neîncetată şi va deveni sălaş al Fiului lui Dumnezeu, care se va zămisli de la Duhul Sfânt în pântecele ei. Începutul prăznuirii acestei sărbători închinate Naşterii Maicii Domnului s-a făcut în veacul al V-lea, între sinodul IIII şi IV Ecumenic.


      Simpozionul „Mehedinţi - istorie, cultură şi spiritualitate”

      Episcopia Severinului şi Strehaiei organizează în perioada 09-13 septembrie o serie de manifestări cultural-religioase, istorice şi artistice sub genericul „Mehedinţi - istorie, cultură şi spiritualitate”. Aceste manifestări sunt prilejuite de comemorările jubiliare pe care Episcopia Severinului şi Strehaiei le susţine în acest an, respectiv  „2008 – Anul jubiliar al Sfintei Scripturi şi al Sfintei Liturghii” şi „150 de ani de la trecerea la cele veşnice a teologului, filozofului, pedagogului şi oratorului Eufrosin Poteca, personalitate marcantă a culturii mehedinţene".

     Amanunte, pe site-ul Episcopiei, dand click pe banner. 


episcopia-dunarii-de-jos.jpg

15 septembrie
 Sf. Ier. Iosif cel Nou de la Partos - Festivitati si slujbe la deschiderea noului an scolar; hramul capelei Unitatii de Pompieri Gen. Eremia Grigorescu din municipiul Galati  


INFO - NOUTATI LACASURI @ KSLCatalin

AICI: ACATISTUL DE VIATA PURTATOAREI CRUCI - lacasul mantuirii@KSLCatalin

AICI: BIG-BANG - "NE TREBUIE UN ACCELERATOR SPIRITUAL!"- lacasuri ortodoxe @KSLCatalin

AICI: REGIM DE SLABIRE cu rezultate foarte bune - lacasuri ortodoxe @KSLCatalin

 

ORASUL WALLKILL - Artistul Manrico Bacci aranjeaza cu meticulozitate piesele de sticlă pe  peretii bisericii..  

   Ca un puzzle, in momentul în care toate cele 80 de segmente (sectiuni) ale mozaicului sunt aliniate, acestea vor dezvalui o imagine a lui Iisus Hristos. Bacci, din Italia, a inceput aranjarea mozaicului cu o săptămână în urmă, la Biserica greaca ortodoxă Sfânta Cruce. 
Sf-Cruce---Paris-si-Italian-mozaic.jpg   "Eu nu stiu ca alte biserici, sa aiba un astfel de mozaic bizantin", a spus Anthony Vikos, un credincios din parohie. "Este o dovadă a credinţei şi o munca grea a celor din parohie."
   Mozaicul a fost construit în Italia. El a fost donat bisericii de catre un enorias din parohie George Saines, în memoria sotiei sale, Elena, care a murit anul trecut.
   Cuvintele "Iisus Hristos salvatorul lumii" sunt scrise în limba greacă pe mozaic. "Când treci prin biserica, ce urmează în curând să fie sfinţită, a spus pr. Chris Talleos, vezi acest mozaic drept o binecuvântare a lui Hristos."
   Mozaicul este o parte a planului  de extindere, care a început în 2003 (biserica fiind inceputa cu 19 ani in urma). O cupola de aur peste acoperişul bisericii a fost terminată anul trecut.
   Extinderea include, de asemenea, o noua intrare, sali de clasa etc. Va mai exista si o sala “de partaşie” folosită pentru adunări, cum ar fi receptii, joacă si prezentari de moda, a declarat Talleos, care se aşteaptă ca renovarea  Bisericii Goshen Turnpike să fie finalizată până la sfârşitul acestui an.
   În acest timp, enoriaşii urmaresc cu mare curiozitate munca lui Bacci care plasează piesele de sticlă pe betonul proaspăt umezit, descoperindu-le de sub hartia alba prin care erau protejate. Cu o bucată de lemn, el finisează marginile.
    "Acest mozaic si cupola sunt bijuterii ale acestei biserici", a spus Anthony Vikos.
   Există în prezent 170 de familii în parohia Sfânta Cruce. "Noi marturisim doar Cuvântul lui Dumnezeu şi Duhul Sfânt face restul", a spus parintele, care si-ar dori ca parohia sau numarul celor ce vin la biserica sa crească. trad.jpg@KSLCatalin 


Hirotonia unui nou episcop in Biserica Rusă de peste hotare

nou-episcop.jpg    Episcopul Teodosiu (Ivascenko) a fost numit episcop de Seattle, auxiliar al diocezei Bisericii Ruse din străinătate, în America Occidentala. Hirotonia a fost oficiată în duminica din 7 septembrie 2008, la Catedrala Notre-Dame-Joie-des-Affligés, San Francisco. Ea a fost oficiată de Episcopul Hilarion, primat al Bisericii Ruse din afara frontierelor, inconjurat de membri ai Sinodului.
    Teodosiu a fost numit Episcop auxiliar al diocezei din vestul Americii, încă de pe 13 mai 2008 de către Sfântul Sinod al Episcopilor din Biserica Rusă din afara graniţelor. Această decizie a primit aprobarea imediată a Patriarhului Alexei al Intregii Moscove şi Rusii.
     Sinodul Bisericii Ruse din străinătate s-a întâlnit în San Francisco intre 4 si 6 septembrie. El a stabilit si alte două noi numiri de episcopi, până în decembrie. Episcopul Georges (Scheiffer) va fi hitotonit pe 7 decembrie, ca auxiliar al diocezei in America Rasariteana . Arhiepiscopul Jean (Shaw) va fi hirotonit episcop pe 10 decembrie, in Manhattan.  trad.jpg@KSLCatalin 


mitropolia-olteniei.jpg

Predica: NASTEREA MAMEI
    "Într-o lume a amintirilor, fiecare om îşi poate doar imagina cum i-a fost propria naştere. De naşterea mamelor nici nu mai pomenim. Şi totuşi . . . există o naştere a Naşterii. În fiecare an, la 8 septembrie, după ce au trecut doar şapte zile de la începutul anului bisericesc, prăznuim Naşterea Maicii Domnului. Orice cunună, oricât am căuta, nu are început şi sfârşit, dar, dacă tot ne este dată neliniştea căutărilor, vom descoperi că are miez. În cununa sfinţilor de peste an, Naşterea Maicii Domnului este miezul. Un miez dulce, adevărat şi, mai ales, bisericesc. Pe rând:..."(continuare, aici:scholar-onebox.jpg - parintele Sever Negrescu).

Predica: Ca lumea...(Duminica dinaintea Înălţării Sfintei Cruci)

    Şi nimeni nu s-a suit în cer, decât Cel ce S-a coborât din cer, Fiul Omului, Care este în cer. Şi după cum Moise a înălţat şarpele în pustie, aşa trebuie să se înalţe Fiul Omului, ca tot cel ce crede în El să nu piară, ci să aibă viaţă veşnică. Căci Dumnezeu aşa a iubit lumea, încât pe Fiul Său Cel Unul-Născut L-a dat ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viaţă veşnică. Căci n-a trimis Dumnezeu pe Fiul Său în lume ca să judece lumea, ci ca să se mântuiască, prin El, lumea.
(Ioan 3, 13-17)
    Suirea poate fi înălţare, dar nu mărire, coborârea poate fi deşertare, dar nu cădere. Aceste acte, cel al suirii şi cel al coborârii, se petrec pentru lume şi în lume.
    Pentru pacea a toată lumea, pentru bunăstarea Sfintelor lui Dumnezeu Biserici şi pentru unirea tuturor – este doar una dintre multele chemări liturgice.
Lumea este un act de voinţă, nu de necesitate; iubirea, asemenea. Suirea şi coborârea, deşertarea (kenoza) şi înălţarea apar ca acte izbăvitoare, de iubire.
    Trebuie să luptăm pentru fiecare gând, pentru fiecare clipă, pentru fiecare sens, pentru fiecare binecuvântare.
    Oare este ceva în sărăcia asta de lume, în oasele ce rămân după noi, în pumnul de ţărână? Da, da, da! – altfel Dumnezeu n-ar fi iubit aşa lumea, încât pe Fiul Său Cel Unul-Născut să-L dea, pentru ca tot cel ce crede în El să nu piară, ci să aibă viaţă veşnică. Iubirea aceasta este iubirea de pe urmă, mai mare decât iubirea cea dintâi, care a creat Lumea…Iubirea aceasta devine jertfă care uneşte cerul cu pământul… (continuare, aici:scholar-onebox.jpg - parintele Sever Negrescu).

Manifestări prilejuite de împlinirea a 500 de ani de atestare a loc. Slătioara
Slatioara-0.jpg
    Sâmbătă, 6 septembrie 2008, la Mânăstirea Bistriţa, judeţul Vâlcea, începând cu ora 11,00 a avut loc simpozionul cu tema: "De la mânăstirea princiară a Craioveştilor la biserica ţărănească Vioreştii Slătioarei - trepte de spiritualitate românească şi europeană", desfăşurat în cadrul manifestărilor dedicate împlinirii a 500 de ani de la prima atestare documentară a comunei Slătioara. 
    În cadrul simpozionului au conferenţat Preasfinţitul Părinte Gherasim Cristea, Episcopul Râmnicului, domnul Academician Răzvan Theodorescu, domnul Florin Rotaru - director general al Bibliotecii Metropolitane Bucureşti, domnul Florin Epure - director DJCCPCN Vâlcea şi Arhimandrit Dr. Veniamin Micle.

*
    Pe data de 7 septembrie, Preasfinţitul Părinte Gherasim Cristea, Episcopul Râmnicului, a participat la Sfânta Liturghie la Parohia Vioreşti, sat Goruneşti - Slătioara, din Protoieria Horezu, după care a oficiat un Te-Deum si a binecuvântat masa câmpenească unde s-au adunat fiii satului, cu prilejul manifestărilor dedicate împlinirii a 500 de ani de la atestarea documentară a comunei Slătioara.
Seara, de la orele 19,00, PS Gherasim a participat la Mânăstirea Hurezi, în Sala Spătăriei, la manifestarea aniversară a 10 ani de la înfiinţarea Fundaţiei Naţionale pentru Civilizaţie Rurală "Nişte Ţărani”. 


Înapoi în Rusia. Clopotele istorice se intorc la Manastirea Sfântul Daniel din Moscova  

clopote.jpg    Dupa cum va informam in lunile anterioare, in sfarsit, clopotele istorice ale Manastirii Sfântul Daniel, cele mai vechi din Moscova, se intorc astazi, 10 septembrie 2008, în capitala rusă, după 80 de ani de absenta. Pe 7 septembrie ele au venit, de la New York la Sankt-Petersburg şi, de atunci, au traversat Novgorod şi Tver.
    În anii 1930, în plină perioadă de teroare antireligioasă a puterii bolşevice, clopotele au fost salvate de la distrugere de către un profesor de la Universitatea americană Harvard, Thomas Whitemore, membru al unei misiuni caritabile de la Moscova, care a convins un american industriaş de a le cumpăra şi de a le transporta în SUA. Dupa 80 de ani, aceste clopote au fost găsite la Harvard.
    Festivităţile de reprimire a acestora, au loc la Manastirea Sfântul Daniel. In semn de recunoştinţă, Rusia a oferit Universitatii Harvard copii fidele ale acestor clopote.
  trad.jpg@KSLCatalin 

 

Patriarhul Georgiei a mulţumit Bisericii Ortodoxe Ruse pentru sprijinul acordat  

Patriarhul-Georgiei-multumeste.jpg   Pe data de 5 septembrie, Patriarhul Catholicos din Georgia, Elie, a trimis un mesaj Mitropolitului Kirill de Smolensk şi Kaliningrad. Primatul Bisericii Ortodoxe georgiene, a mulţumit preşedintelui Departamentului de Relaţii Externe al Patriarhiei din Moscova", pentru sprijinul său, prin care a fost posibila vizita [delegaţiei Bisericii Ortodoxe Georgiene] la Gori şi Nikozi, în contextul confruntarilor militare. "
   "Sunt întru totul de acord cu dumneavoastră, scrie Patriarhul Elie Mitropolitului Kirill, că noi trebuie să păstrăm liniştea în momentul în care sângele se varsă în acest conflict între popoarele aceleiaşi credinţe. Noi trebuie să cautăm căi de pace"
   Potrivit Catholicosului din Georgia, "confruntarea între Georgia şi Rusia, acum depăşeşte graniţele celor două ţări.”  trad.jpg@KSLCatalin 


episcopia-tulcei.jpg

ÎNTĂLNIRE CU PĂRINŢI ŞI  ŞCOLARI  DIN FAMILII DEFAVORIZATE

          Marţi, 9 septembrie 2008, P.S. Sa se va întâlni la Biserica Înălţarea Domnului din municipiul Tulcea - cimitir, cu un grup de părinţi şi şcolari din familii defavorizate care vor primi ajutoare financiare pentru cumpărarea de rechizite în vederea începerii noului an şcolar. Ajutoarele vor fi oferite de către Episcopia Tulcii şi parohia Înălţarea Domnului - cimitir Tulcea.


 

          Pe data de 9 septembrie 2008, la Batalionul de Infanterie Marină din Babadag, P.S. Sa Visarion, Episcopul Tulcii a oficiat o slujbă de Te-Deum de mulţumire pentru soldaţii detaşamentului care au desfăşurat misiune de luptă în Kosovo şi care după 6 luni s-au întors acasă.
           La slujbă au participat autorităţile centrale şi locale, militare şi civile precum şi membrii familiilor soldaţilor.
           S-a mulţumit astfel lui Dumnezeu pentru întoarcerea lor în pace acasă ca şi pentru ocrotirea de care s-au bucurat pe parcursul celor 6 luni petrecute în teatrul de operaţiuni din Kosovo.
           În urmă cu aproape 2 săptămâni P.S. Sa a binecuvântat noul detaşament de luptă care a plecat în Kosovo pentru operaţiuni de menţinere a păcii.


Consiliul Mondial al Bisericilor alocă mai multe milioane de dolari pentru a ajuta victimele din Osetia de Sud  

   ”Consiliul Mondial al Bisericilor va extinde asistenţa financiară acordată victimelor conflictului din august, in Osetia de Sud,” a spus un membru al delegaţiei WCC pr. Laszlo Lehel, jurnaliştilor de la Moscova, după ce acesta a vizitat regiunea.
   Lehel a observat că, în conformitate cu observaţiile sale, cazarea oamenilor a ramas cea mai acută problemă din regiune. Aproape toate satele din jurul Tskhinvali şi multe clădiri din capitala republicii, sunt distruse.
   Un alt delegat, Jonathan FRERICHS, a remarcat a fost dureros pentru el să vadă distrus Tskhinvali, ruinele noi adaugându-se la cele rămase din primul război, de la inceputul anilor 1990. El a subliniat că de această dată cladirile simboluri ale autonomiei naţionale din Osetia de Sud au fost supuse celor mai mari distrugeri: cladirea guvernului, universitatea şi un spital local.
trad.jpg@KSLCatalin 

 

Fondatorii forumului Dialogul Civilizatiilor îşi publică în America o carte  

   ”Dialogul Civilizatiilor din Epoca contemporană” este titlul unei cărţi publicate de editura americana Cantone.
   Aceasta este scrisă de către fondatorii forumului public “Dialogul Civilizatiilor”: seful companiei de cai ferate ale Rusiei, Vladimir Yakunin, omul de afaceri american de origine greacă Nicolas Papanicolaou si renumitul futurologist indian Jagdish Kapur.
   Cartea este programată pentru a 6 sesiune a Dialogului intre Civilizatii care are loc anual, pe insula greacă Rodos. Sociologi celebri din lume, experţi politici, economisti, oameni de ştiinţă, scriitori si lideri religiosi se numără printre participanţi. Peste 700 de experţi au participat la sesiunea de anul trecut.
   Cartea analizează problemele-cheie ale dezvoltării sociale moderne, care au devenit un subiect de studiu şi forum de discuţii între participanţi. Autorii sugerează faptul că cele mai multe dispute sau sectoare conflictuale de activitate umana din diverse domenii ar trebui să devină o temă de dialog între reprezentanţii diferitelor culturi şi civilizaţii. Forumul se angajează, se spune intr-unul dintre articolele carţii, să sprijine toate iniţiativele din acest domeniu, cu respectarea neutralităţii politice.
  Forumul  public international, Dialogul Civilizatiilor, este o organizaţie publică non-comercială înfiinţată în 2002 cu scopul de a căuta metode alternative de dezvoltare la nivel global, în condiţii de globalizare. Prima sesiune a avut loc la Rodos in 2003. trad.jpg@KSLCatalin 


Festivalul de tineret ortodox

"Dieu aujourd'hui, une foi à la carte ?"
va avea loc în perioada 26 la 28 septembrie la Jambville!

jambville.jpg

    “Înscrieţi-vă cât de curând... Bonjour! Festivalul revine...
     In acest an va propunem sa ne intalnim în perioada 26 - 28 septembrie, pentru a trai impreuna un moment de sărbătoare şi de discuţii, la începutul liturgic al acestui an.
    Programul este: 
       Vineri, 26 septembrie 19:00 - Vecernie şi seara în grădina Parohiei  Saint-Séraphim-Sarov, 91 rue Lecourbe 75015 Paris.
       Sâmbătă 27 (ora 8:00 Gare Saint Lazare)

si duminica, 28 septembrie:
       -- Excursie in parcul natural Vexin  
       -- Forum de discutii la Jambville  
       -- Conferinte, ateliere de lucru, gratar ... 
    Sfârşitul reuniunii Duminica, 28 septembrie, la 16.00.
    Vă rugăm să vă înregistraţi, cât mai curând posibil, locurile sunt limitate! Informaţii şi înregistrare: Tel. : 01 45 20 40 95 Email aici: plic.jpgtrad.jpg@KSLCatalin 

 

episcopia-Giurgiului.jpg

DUMINICA DINAINTEA ÎNĂLŢĂRII SFINTEI CRUCI

episcopia-Giurgiului1.jpg   În Duminica dinaintea Înălţării Sfintei Cruci, Preasfinţitul Dr. Ambrozie, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit Sfânta Liturghie Arhierească la Catedrala Episcopală „Adormirea Maicii Domnului” din Giurgiu. În cuvântul de învăţătură, Preasfinţia Sa a vorbit despre Întruparea Fiului şi rostul ei în iconomia mântuirii, îndemnându-i pe cei prezenţi să creadă în iubirea lui Dumnezeu faţă de oameni şi în dumnezeirea Fiului lui Dumnezeu, pe care Tatăl L-a trimis în lume „ca oricine crede in El să nu piară, ci sa aibă viaţă veşnică”. Ioan 3,16. 


episcopia-caransebes.png 

Binecuvantarea bisericii din Barza in an jubiliar

mare_barza_2008.jpg   Construita in anul 1808, biserica din parohia Barza, si-a sarbatorit 200 de ani de existenta, prin slujba de binecuvantarea si prin Sf. Liturghie arhiereasca savarsite de Preasfintitul Parinte Episcop Lucian al Caransebesului.
   Daca pana in anul 1992, datorita regimului totalitar aceasta parohie a constituit doar filia parohiei Toplet, actualmente parohia Barza din protopopiatul Baile Herculane este o parohie activa cu realizari importante pentru comunitate. Una din realizarile importante este si renovarea bisericii parohiale.
   Aceatsa realizare nu s-a putut indeplini fara osteneala parintelui paroh Bogoliub Martinovici, care dimpreuna cu credinciosii parohiei si oamenii de bine au facut ca praznuirea a 200 de ani de existenta sa se faca prin binecuvantarea lucrarilor de renovare a bisericii. Dupa oficierea slujbei de sfintire a bisericii, in cadrul dumnezeiestii Liturghii, Ierarhul a hirotesit intru iconom pe P.C. Parinte Bogoliub Martinovici si pe P.C. Parinte Gheorghe Buba de la parohia Toplet.
   In incheierea Sf. Liturghii parohul comunitatii a multumit Ierarhului, credinciosilor si binefacatorilor bisericii care l-au sprijinit in demersurile de implinire a acestei lucrari. Cuvantul de invatarura i-a apartinut Preasfintiei Sale care a vorbit credinciosillor prezenti despre importanta praznicului Nasterii Maicii Domnului, sarbatoare care prima fiind in noul an bisericesc este datatoare de nadejde credinciosilor care nadajduiesc intru nasterea in bucuria vesniciei.
   Totodata Preasfintitul Parinte Lucian a multumit parintelui paroh si credinciosilor pentru dragostea care o arata pentru Sfanta Biserica, precum si pentru jertfelnicia si osteneala de a lua parte la slujbe de sfintire a bsericii si la Sf. Liturghie arhiereasca. In incheiere toti invitatii au luat parte la aga frateasca oferita de catre parohie.

 

Vizita arhiereasca la parohia Toplet

mare_toplet_2008.jpg    In ajunul praznicului Nasterii Maicii Domnului, Preasfintitul Parinte Episcop Lucian al Caransebesului a savarsit slujba Vecerniei si a Litiei la parohia Toplet din protopopiatul Baile Herculane, unde multi credinciosi au venit sa fie impreuna cu Ierarhul lor intru rugaciune si comuniune duhovniceasca.
   In incheierea slujbei parintele paroh Gheorghe Buba a prezentat Ierarhului si credinciosilor prezenti istoricul parohiei care isi are inceputurile in jurul anilor 1400, fiind una din cele mai vechi parohii de pe Valea Cernei. Preacucernicia Sa a multumit Ierarhului pentru dragostea care o arata fata de credinciosii parohiei prin bunavointa de a poposi intru rugaciune alaturi de credinciosii din Toplet, multumind deopotriva si pentru distinctia de iconom primita in cadrul Sfintei Liturghii de la parohia Barza, distinctie care nu numai ca il onoreaza dar il si obliga de a-si spori activitatea pastoral-misionare spre mantuirea credinciosilor si spre multumirea ierarhului sau.
   In incheiere, Preasfintia Sa a tinut cuvenitul cuvant de invatatura punand la sufletul credinciosilor importanta cinstirii Maicii Domnului, reprezentantul omenirii in procesul de mantuire a neamului omenesc, Maica lui Dumnezeu fiind si Maica noastra a tuturor prin mijlocirea pe care o face inaintea tronului Sf. Treimi. Toti credinciosii prezenti au primit binecuvatarea Preasfintiei Sale prin ungerea cu untdelemnul sfintit si prin gustarea litiei.

 

Hramul manastirii din Baile Herculane si zilele orasului Baile Herculane

hram-20herculane-202008.jpg    La praznicul Nasterii Maicii Domnului, orasul statiune Baile Herculane si manastirea "Nasterea Maicii Domnului" din acelasi oras si-a serbat hramul. Cu acest prilej Preasfintitul Parinte Episcop Lucian al Caransebesului a slujit dumnezeiasca Liturghie in centrul civic al municipiului Baile Herculane, alaturi de preotii din imprejurimi si obstea monahala a manastirii Baile Herculane.
   Incepand cu ziua ajunului praznicului, la asezamantul monahal s-a savarsit slujba privegherii, iar in zorii zilei s-a savarsit sfintirea apei si taina sfantului maslu.Mai apoi soborul preotesc in frunte cu Ierarhul locului s-au deplasat in procesiune la foisorul aflat in centrul orasului, locul bisericii vechi a localitatii, unde s-a oficiat dumnezeiasca Liturghie la care au luat parte multime de credinciosi din orasul statiune Baile Herculane si din imprejurimi. Aceasta sarbatoare a marcheaza sfarsitul sezonului la statiunea Baile Herculane, iar credinciosii aflati la tratament participa cu multa luare aminte si dragoste la sfintele slujbe.
herculane.jpg   In incheierea Sf. Liturghii Preasfintitul Parinte Episcop Lucian a adresat cuvantul de invatatura tuturor celor de fata, multumind deopotriva domnului primar, administratiei locale si tuturor celor prezenti pentru dragostea si osteneala de a lua parte la Sf. Liturghie oficiata in centrul civic al orasului Baile Herculane. Mai apoi toti credinciosii s-au putut bucura de darurile oferite de manastire, prin prinoasele ce s-au binecuvantat in cadrul Sf. Liturghii.
   Din partea administratiei locale a luat cuvantul domnul primar Nicusor Vasilescu, care in calitate de gazda si organizator a "Zilelor orasului Baile Herculane" a multumit Preasfintiei Sale pentru binecuvantarea si cinstea oferita orasului si locuitorilor lui prin participarea si slujirea S. Liturghii prilejuite de praznicul "Nasterii Maicii Domnului", hramul orasului Baile Herculane. FOTO, aici:album1.jpg.  


mitroplia-ardeal.jpg 

Sfintirea Bisericii de la Manastirea Rasinari  

    Pe data de 9 septembrie, începând cu ora 9, la Mănăstirea Răşinari, care poartă Hramul Tuturor Sfinţilor, precum şi al Sfântului Ioan Iacob Românul, a avut loc o slujba de sfinţire a Bisericii ridicată de credincioşii răşinăreni cu sprijinul unor inimoşi sponsori şi credincioşi din Sibiu, Poplaca şi din alte colţuri ale judeţului, ale ţării şi chiar din străinătate.
   La slujba de târnosire, care va fi oficiată de IPS Laurenţiu Streza, arhiepiscopul Sibiului şi mitropolitul Ardealului şi PS Andrei Făgărăşanu, episcopul vicar al Sibiului, participă un sobor de peste 30 de preoţi din Răşinari, Sibiu şi parohiile din Mărginimea Sibiului.  

Parte din Stirile Lacasuri Ortodoxe, pot fi preluate de alte site-uri, doar cu specificatia vizibila: 
www.LacasuriOrtodoxe.com , drept link.
Pentru reviste, ziare si alte publicatii, sursa de specificat este:
"Lacasuri Ortodoxe" @KSLCatalin
- multumim tuturor -

Pentru: NOUTATI ORTODOXE - ANUNTURI ORTODOXE - NOUTATI DIN BISERICA - INFORMATII  click aici: ARHIVA

Partager cet article

Repost0

commentaires