Overblog
Editer l'article Suivre ce blog Administration + Créer mon blog
7 septembre 2008 7 07 /09 /septembre /2008 19:34

>>>"E rau fara lucru de mana. Sa cititi si sa va rugati, nu se poate la nesfarsit. Iar daca stati trandavind, gandurile incep sa rataceasca; tocmai de aceea trebuie sa va veniti singuri in ajutor, nascocind un lucru de mana. Lucrul de mana terminat vindeti-l sau dati-l de pomana, cerandu-i Domnului sa va ajute in stiinta de a va ruga." Sfantul Teofan Zavoratul



 

Sfinţii zilei - calendar ortodox, astăzi prăznuim:

Ne aflam in "Saptamana Sfintei Cruci" - o saptamana "inclinata" spre mai multa rugaciune si post, dupa canonul fiecaruia, prin propriul duhovnic.

 

Naşterea Preasfintei Stăpânei noastre Născătoarei de Dumnezeu şi pururea Fecioarei Maria.


Sfinţii fraţi buni, Ruf şi Rufian.


Sfântul Sever.


Sfântul Artemidor.


Sfântul Mucenic Atanasie.

Cuviosul Serapion de la

Mănăstirea Spaso-Eleazar, la Pskov.

 

* SUNETUL de fond se corecteaza din player-ul aflat in partea cea mai de jos a paginii.

Ştire din "bătrâni" rămasă ... pentru noi povaţă

Cum poţi să te mântuieşti   Un frate s-a dus la avva Macarie Egipteanul şi l-a rugat: „Avva, spune-mi un cuvânt“. Bătrînul îi zice: „Du-te în cimitir şi ceartă morţii!“. Fratele s-a dus, i-a certat şi a aruncat cu pietre, apoi s-a întors să-i spună bătrânului că a îndeplinit porunca. Acesta l-a întrebat: „Şi ce ţi-au spus?“. „Nimic.“ Bătrânul îi zice: „Du-te iarăşi mâine şi laudă-i“. Fratele s-a dus şi i-a lăudat, făcându-i „apostoli“, „sfinţi“ şi „drepţi“. Apoi, s-a întors la bătrân şi i-a zis: „I-am lăudat“. El l-a întrebat: „Şi nu ţi-au răspuns nimic?“. Fratele a zis: „Nu“. Bătrânul îi zice: „Ai văzut, aşadar, cât i-ai certat şi cât i-ai lăudat, iar ei nu ţi-au spus nimic. La fel şi tu, dacă vrei să te mântuieşti, fii mort, neluând în seamă nici nedreptatea oamenilor, nici lauda lor, precum morţii. Astfel, vei putea să te mântuieşti“. (Pateric, ediţia Polirom, 2005 - rubrica de Tryanna)  


Obiecte dacice din aur, descoperite in Ucraina  

   Arheologii satmareni impreuna cu cei ucraineni au descoperit mai multe obiecte din aur, deosebit de rare, in cimitirul dacic de la Malaya Kopanya, din Ucraina, anunta Ziare.com. "Obiectele confectionate din aur sunt deosebit de rare in arealul culturii dacice. Situatia aceasta a fost explicata prin existenta unui monopol regal al exploatarii aurului. Descoperirea de la Malaya Kopanya este cea mai nordica descoperire de podoaba din aur din tot arealul dacic fiind, foarte probabil, cea mai reprezentativa dupa vestitele bratari din aur. Foarte probabil, ca torquesul a fost purtat de un aristocrat dac de un rang inalt.

   Aceasta descoperire atesta importanta economico-politica deosebita a centrului dacic de la Malaya Kopanya", precizeaza Robert Gindele, arheolog din cadrul Muzeului Judetean Satu Mare.

   Potrivit acestuia, descoperirea este una foarte importanta fiind foarte probabil cel mai mare cimitir dacic. In cursul campaniei de sapaturi din acest an, au fost descoperite piese de podoaba din argint, bronz si fier, 11 spade indoite ritual, trei sabii curbe dacice (sica), mai multe varfuri de lance si pinteni. Descoperirile din cimitir reflecta o elita razboinica, cu un potential economic foarte ridicat, din timpul lui Burebista.


SFANTA LITURGHIE LA MĂNĂSTIREA HÂNCU

   Biroul de Presă al Prea Sfinţitului Petru, Episcop de Hâncu, Mitropolia Chisinaului si  Moldovei:

   În data de 31 august 2008, Episcopul Petru, a oficiat Sfanta şi Dumnezeiasca Liturghie în Catedrala Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel din incinta Complexului monahal al Mănăstirii Hâncu.

   Mai multe imagini de la această slujbă puteţi vedea în Galeria Foto.

   După săvîrşirea Liturghiei şi după împărtăşirea credincioşilor Prea Sfinţitul Petru, Episcop de Hâncu a ţinut un cuvînt de învăţătură. 

@KSLCatalin

Biserica, ademenita de Guvern cu ...

   "Pe masura ce se apropie campaniile electorale, pe guvernanti ii apuca brusc piosenia pragmatica si isi intorc fetele si pixurile catre Biserica. Isi amintesc dintr-o data de nevoile preotimii si de suferintele pamantene ascunse prin chilii, altare si conclavuri bisericesti.
   Ai zice ca le vine sa se lepede de Satanele ascunse prin cotloanele politice, insa aceasta bunavointa ciclica nu are nimic religios, ci aminteste mai degraba de celebra practica medievala a indulgentelor cumparate cu bani pesin. Si, la fel ca si in urma cu 500 de ani, Biserica accepta sa devina partener de troc, negociindu-si la sange influenta in randul alegatorilor.
   Cel mai bun exemplu este cel al arhiepiscopului Sucevei si Radautilor Pimen, care in 2004 a reusit performanta de a-i crea doua portrete antologice lui Adrian Nastase: initial pe acela de "arogant", pentru ca apoi, dupa ce a citit in Monitorul Oficial ordonanta de improprietarire a Arhiepiscopiei sa-l tamaieze cu epitetul de "inalt ctitor si ocrotitor al manastirilor".
   Cabinetul Tariceanu traverseaza si el o criza de smerenie fata de sutanele purtatoare de vorbe catre electorat. Potrivit ziarului "Cotidianul", Executivul tocmai a aprobat un proiect de lege prin care statul va acorda sprijin financiar pentru restaurarea si conservarea lacasurilor de cult care au statut de monumente, dar si pentru personalul neclerical angajat in unitatile care apartin bisericilor recunoscute din Romania.
   Mai mult, Guvernul e gata sa aloce bani si pentru construirea si repararea sediilor administrative ale eparhiilor, a lacasurilor de cult, a sediilor unitatilor de invatamant teologic, a asezamintelor de asistenta sociala ale unitatilor de cult.
   Sa fi aflat abia acum Guvernul Tariceanu de nevoile clerului? In nici un caz, pentru ca cinstitele fete bisericesti se plang de ani de zile de neajunsurile rezolvate rezolvate, iata, abia saptamana trecuta. Hotararea luata de Executiv este doar o decizie de oportunitate, un avans pe bani publici pentru creditul la fel de public pe care Biserica il poate oferi unor politicieni in cautare de voturi.
   Neclintita din varful clasamentului institutiilor la capitolul incredere, ea poate deveni, si anul acesta, agent electoral, la fel cum a mai fost de atatea ori. Ce mai conteaza ca unii vor remarca neputinta politicienilor de a depasi practicile din Evul Mediu? Politica nu se joaca pe mantuiri si pe rugaciuni ci, vorba lui Gheorghe Stefan "Pinalti", pe voturi.
   Si atunci ce importanta mai are ca politicienii si oamenii Bisericii devin partenerii unui acord care nu are nimic sfant? Pana la Dumnezeu si sfinti, unii dintre ei trebuie sa treaca puntea catre Parlament si Guvern, iar ceilalti catre o bunastare cel putin rezonabila. Iar puritatea Casei Domnului devine cel mult o nota de subsol intr-un contract al cinismului."
Un articol de:   Oana Dobre, originalul aici:  .


Sa stim cum arata o sarbatoare inchinata Maicii Domnului, la ortodocsii din alte tari: imagini primite de la Lavra Pechersk – Kiev, din ziua Adormirii Sfintei noastre Maici 

   Joi, 28 august, de Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului Mitropolitul Volodymyr din Kiev şi al intregii Ucraine a celebrat Sfanta Liturghie în piata din faţa Catedralei Adormirea Maicii Domnului de la Lavra Pechersk – Kiev.
  Alaturi au mai oficiat slujba: Arhiepiscopul Pavel de Visgorod, Rectorul Academiei teologice din Kiev şi al Seminarului, Episcopul Anton de Borispil, Secretarul Patriarhiei UOC - Episcopul Alexandru de Pereyaslav-Khmelnytskyi, clerul catedralei şi al mănăstirii. 

 
Mitropolitul Volodimir a tidicat la rang de egumen pe unii fin parintii manastirii şi l-a facut ierodiacon pe fratele de manastire  Matei (Matlakh). 
   După Liturghie clericii şi credincioşi s-au inchinat la Icoana Hramului. 
 
 

 

@KSLCatalin

fotoLINK (dati click pe imagine)

Au fost descoperite mormintele ctitorilor Mănăstirii Aninoasa
 
    În Episcopia Argeşului şi Muscelului au fost descoperite, recent, mormintele ctitorilor Mănăstirii Aninoasa. Cercetările arheologice efectuate de o echipă de specialişti de la Institutul de Istorie Militară şi Institutul Naţional al Monumentelor Istorice din Bucureşti au scos la iveală mormântul boierului Tudoran Vladescu şi cel al soţiei sale Alexandra, familia care, în secolul al XVII-lea, a ctitorit acest aşezământ monahal.
   Arheologii au descoperit, în urma săpăturilor de la Mănăstirea Aninoasa, şi ruinele caselor boiereşti ale marelui agă Pârvu Vlădescu, reprezentative pentru arhitectura românească din secolele al XVI-lea – al XVII-lea.      


Poltava. Preasfintitul Mitropolit Volodimir a oficiat o slujba dedicată Canonizarii a şaptesprezece Sfinţi Martiri din Mgari

   In sâmbăta de 30 august au avut loc festivitati oficiate cu ocazia canonizarii la nivel local a şaptesprezece Martiri din Mgari, la Manastirea Mgary (Schimbarea la Faţă)satul Mgari, judetul Lubni, regiunea Poltava).
   Patriarhul Bisericii Ortodoxe a fost întâmpinat în dimineaţa zilei, de către Arhiepiscopul Philip de Poltava şi Mirhorod, de Episcopul Evlogi şi de către cler şi credincioşi.
   Ulterior, Arhipastorul a celebrat Sfanta Liturghie divina si Ritualul canonizarii sfintilor din Mgary.
   Alaturi au oficiat slujba: Mitropolitul Irineu de Dnipropetrovsk şi Pavlohrad, Arhiepiscopul Ionafan de Tulcin şi Bratslav, Arhiepiscopul  Sofronie de Cerkasi şi Kaniv, Arhiepiscopul Ioan de Belgorod şi Starii Oskol, Arhiepiscopul Ephraim de Nikopol şi Krivii Rih, Arhiepiscopul Onufrie de Izium, Arhiepiscopul de Poltava şi Myrhorod - Philip, Arhiepiscopul Luca de Konotop şi Glukhiv, Episcopul Stefan de Turov şi Mozir, Episcopul Anton de Borispil, Episcopul Irineu de Nizin şi Priluki, Episcopul Ilarion de Sumi şi Okhtirka, Episcopul Evlogi de Kremenciuk şi Lubni, Episcopul Ioasaf de Berislav si Nova Kahovka, Secretarul Patriarhiei UOC - Episcopul Alexander de Pereiaslav - Khmelnitskii şi clerul diocezei. 
   După ultimul parastas al martirilor canonizati, Arhiepiscopul de Krivii Rih şi Nikopol a anuntat rezoluţia Sfântului Sinod al UOC de la 8 mai 2008 (Jurnal No. 36) de canonizare in rândurile sfintilor pe plan local, in  Eparhia de Poltava, a fratilor din Manastirea Mgary, care au suferit in perioada de persecutare a Bisericii: Egumenul Ambrosie, Ieromonahii Arkadie, Ioanichie, Ionah, Iosif, Nicanor, Atanasie, Teofan, Serapion, Nikostratus, Ierodiaconul Iulian, Monahii: Ioanichie, Nazarie, Partenie, Dorimedont, Potapi.
   Acesta a spus: "canonizarea martirilor, sta marturie dragostei lui Dumnezeu, care nu-şi doreşte ca omul să rămână închis în întunericul păcatului.” Foto Maxim Sidorenka.
 

@KSLCatalin
 

Activitatea Sfantului Sinod din America 

   Sfantul Sinod al Episcopilor şi Consiliul Mitropolitan al Bisericii Ortodoxe în America s-au reunit la East Norwich Inn, aproape de OCA Chancery, in perioada 3 - 5 septembrie, 2008. 
  Pe 3 septembrie, Sfantul Sinod şi Consiliul Mitropolitan s-au reunit într-o şedinţă comună. Principalul obiectiv a fost intocmirea  raportului special de investigare al Comitetului însărcinat cu examinarea istoriei financiare de gestionare a OCA Chancery. 
   Pe 4 septembrie ambele organisme s-au întâlnit în sedinte separate, iar pe 5 septembrie, acestea s-au întâlnit din nou în sedintă comună, pentru a discuta apropierea celui de-al 15-lea Consiliu al Intregii Americi, din noiembrie. 
  Sfantul Sinod se va reuni pentru a doua sesiune in toamna, in perioada 14 - 16 octombrie.
 @KSLCatalin


Consiliul Academic in sesiune (Uzgorod, Academia Sfintii Chiril şi Metodiu)  

   In ziua de sâmbătă, 30 august, in Ucraina, a avut loc sesiune a Consiliului Academic sub preşedinţia Rectorului pr. Victor Bed, în Sala de şedinţe a Academiei Teologice Ucraineene din Uzhgorod “Sfinţii Chiril şi Metodiu”. 
   La sesiune a participat şi Episcopul Teodor de Mukacev şi Uzhgorod. 
   Din studii a reiesit ca in anul universitar 2008/2009 vor fi activi la cursuri 33 de elevi cu normă întreagă şi 75 prin corespondenţă.  Studentii Academiei Teologice. Episcopul Teodor a adresat elevilor salutari şi a rostit o predica.
  @KSLCatalin


Preafericitul Mitropolit Volodimir a oficiat festivitatea deschiderii anului universitar la Academie si la Seminarul Teologic 

   Ziua, la Academia si Seminarul Teologic, a început cu Sfanta Liturghie in Biserica Adormirea Maicii Domnului din Kiev-Pechersk Lavra oficiata de Rectorul Academiei şi al Seminarului, Episcopul Anton de Borispil, alaturi de profesori. 
   Apoi, profesorii, împreună cu studenţii s-au inchinat la moastele sfantului cronicar Nestor, unde Mitropolitul Volodomir a facut o rugăciune pentru începutul noului an universitar. 
   Alaturi au mai fost: Episcopul Anton de Borispil şi Secretarul Patriarhiei UOC Episcopul Alexander de Pereiaslav - Khmelnitskii, arhiepiscopul Augustin de Liov şi Halich şi Irineu Episcopul de Nizin şi Priluki.
Foto Maxim Sidorenka
  @KSLCatalin

 

INFO - NOUTATI LACASURI @ KSLCatalin

AICI: ACATISTUL NASTERII PREASFINTEI NASCATOARE DE DUMNEZEU - lacasul mantuirii @KSLCatalin

AICI: RUGA PENTRU PARINTELE CLEOPA (I si II) - lacasul mantuirii@KSLCatalin


AICI: REGIM DE SLABIRE cu rezultate foarte bune - lacasuri ortodoxe @KSLCatalin

 

Mitropolitul Volodimir a celebrat Sfanta Liturghie la Kiev, cu ocazia praznuirii Sfintilor Florus si Laurus 

   Duminică, august 31, in ziua praznuirii Sfintilor Martiri Florus şi Laurus, Primatul bisericii ortodoxe din Ucraina, Mitropolitul Volodimir a celebrat Sfanta Liturghie, alaturi de Secretarul UOC Episcopul Alexander de Pereiaslav-Khmelnitskii, Secretarul Mitropoliei Kievului Metropolitul Vitalii Kosovskii şi clerul mănăstirii cu acest hram. 
 

    
"Astazi am praznuit pe Sfintii martiri Florus şi Laurus – cerestii patroni ai acestu sfant lacas şi ne bucurăm că Domnul ne-a adunat în acest loc sfânt, pentru a ridica spre cer rugăciunile noastre de multumire si de iertare"
 


@KSLCatalin

Slujbă de pomenire a Mitropolitului Andrei Şaguna, la Stockholm

   Duminică 7 septembrie 2008, în biserica Parohiei Ortodoxe Române „Sfânta Treime” din Stockholm, după oficierea Dumnezeieştii Liturghii, Preasfinţitul Macarie Drăgoi, Episcopul Europei de Nord, împreună cu părinţii slujitori din această comunitate, au săvârşit o slujbă de pomenire pentru Mitropolitul Andrei Şaguna (1808-1873). Comemorarea de la Stockholm se înscrie în şirul manifestărilor dedicate împlinirii în acest an a 200 de ani de la naştere şi a 135 de la mutarea la cele veşnice a ierarhului numit pe drept cuvânt „apostolul românilor ortodocşi din Transilvania”.
   În cuvântul său de omagiere, Preasfinţitul Părinte Episcop Macarie a evocat figura luminoasă a Mitropolitului Andrei Şaguna, arătând că personalitatea sa a fost şi va rămâne un reper de mare însemnătate în cultura şi spiritualitatea românească şi universală, prin faptul că s-a dovedit a fi în acelaşi timp un bun român şi un vrednic păstor, cu deschidere spre valorile universale, statornic în credinţa strămoşească şi un foarte mare misionar, reuşind astfel să dea o dimensiune şi o strălucire aparte vieţii bisericeşti, culturale şi naţionale a românilor din Ardeal, Banat, Crişana şi Maramureş.
  Un alt cuvânt de cinstire a fost rostit de cercetătorul Dr. George Cristea, membru al Uniunii Scriitorilor din România şi Suedia, care şi-a exprimat bucuria să poată vorbi despre marele prelat şi în calitatea sa de fost învăţăcel al primului gimnaziu întemeiat de Andrei Şaguna la Braşov, în anul 1850, astăzi Colegiul Naţional „Andrei Şaguna”, fiind una dintre cele mai vechi şcoli superioare româneşti. Domnia sa vorbit în mod deosebit despre rolul ilustrului arhiereu în viaţa bisericească, culturală şi naţională a românilor ardeleni din a doua jumătate a secolului al XIX-lea.
DEPARTAMENTUL DE INFORMARE, MASS MEDIA ŞI RELAŢII PUBLICE AL EPISCOPIEI ORTODOXE ROMÂNE A EUROPEI DE NORD
 


Patriarhul Volodimir a tarnosit Biserica Sfantul Vladimir din satul Dernivka

   Tot in duminica din 31 august, Mitropolitul Volodimir a oficiat o slujba de sfintire a unei biserici cu hramul Sfântului asemeni Apostolilor Printul Vladimir,  în satul Dernivka, judetul Barisiv Regiunea Kievului.
   Alaturi au slujit Secretarul Patriarhiei UOC - Episcopul Alexander de Pereiaslav - Khmelnitskii, Secretarul Mitropoliei Kievului Vitali Kosovskii şi clerul din Barisiv Deaneri.
  "Evenimentul de astăzi ne aduce din nou la biserica, si prin biserica - in adunarea lui Dumnezeu. Binecuvântarea Domnului să fie peste voi şi sa va dea Dumnezeu Biserica din oameni, nu ca tip de clădire, ci ca loc de adunare. Pe langa aceasta, Arhipastorul s-a concentrat asupra semnificaţiei faptului că biserica a fost dedicata Sfintului egal cu Apostolii domn Vladimir: "Multumesc lui Dumnezeu ca aceasta biserica a fost construită în cinstea acestui mare sfant botezator. Astfel de biserici nu sunt numeroase , dar fiecare dintre ele ne aduce la radacinile religiei noastre şi ale culturii ucraineene, in general."

Mitropolitul a prezentat si icoana Sfantului Vladimir şi a binecuvântat credincioşii daruindu-le iconite.

Biserica Sf. Volodymyr este prima biserica din sat. Slujba de sfintire a temeliei a fost oficiata anul trecut la Sărbătoarea Sfântului Ioan Botezatorul. Biserica dedicata Sfantului Print Vladimir este o biserica tipica de lemn. În curtea sa  se găseşte şi o mică clopotnita. Foto, Maxim Sydorenka
 

@KSLCatalin

   Parte din Stirile Lacasuri Ortodoxe, pot fi preluate de alte site-uri, doar cu specificatia vizibila: 
www.LacasuriOrtodoxe.com , drept link.
Pentru reviste, ziare si alte publicatii, sursa de specificat este:
"Lacasuri Ortodoxe" @KSLCatalin
- multumim tuturor -

Pe langa publicatiile aparute doar pe hartie (fara adresa proprie web), cu profil exclusiv religios, multumim si celor ce ne-au citat zilele acestea, in publicatiile de top, cotidiene:


articolul 1: click pe emblema
Dumitru Manolache


articolul 2: click pe emblema
Dumitru Manolache

 


articolul 3: click pe emblema
Dumitru Manolache


articolul 4: click pe emblema

Dumitru Manolache


Pentru: NOUTATI ORTODOXE - ANUNTURI ORTODOXE - NOUTATI DIN BISERICA - INFORMATII  click aici: ARHIVA

Partager cet article

Repost0

commentaires